Haluatko rikastua? Sijoitusguru kertoo, mitä tilillä makaaville rahoille kannattaisi oikeasti tehdä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Haluatko rikastua? Sijoitusguru kertoo, mitä tilillä makaaville rahoille kannattaisi oikeasti tehdä

Korkoa korolle -ilmiön ansiosta sijoittaminen voi jopa moninkertaistaa toimettomina nollakorkotilillä odottavat rahat.

Osakestrategi Jukka Oksaharju listaa viisi vinkkiä, mitä rahoillaan kannattaisi nyt tehdä.­

15.7.2017 6:01

Taloussanomat kertoi tällä viikolla, että suomalaisilla on talletettuna yhteensä runsaat 80 miljardia euroa käyttötileille ja erilaisille säästötileille.

Pankkitilillä olevien säästöjen arvo ei heilu, ja korkokin on aina tiedossa. Tällä hetkellä pankit eivät kuitenkaan maksa käyttötileille juuri minkäänlaista korkoa.

Useimpien tilien tuotto ei verojen jälkeen riitä kattamaan edes inflaatiota eli hintojen nousua. Säästöt eivät siis ole turvassa tilillä, koska inflaatio nakertaa koko ajan niiden ostovoimaa.

Tuoreimman tiedon mukaan inflaatio lönkyttelee 0,7 prosentin vuositahtia. Esimerkiksi 1 000 euron arvosta katoaa sen vuoksi vuodessa 7 euron verran.

Samaan aikaan jokaisen tilillä olevan tonnin sijoittaminen voisi tuoda hyvin maltillisilla 4 prosentin tuotto-odotuksillakin 40 euron voiton, joka kuittaisi inflaation moninkertaisesti. Sen jälkeen siitäkin kertyisi sijoitusvoittoja kuin korkoa korolle. Jutun lopussa oleva grafiikka, kertoo miten 1200 euron vuosisäästö kasvaa eri tuotto-odotuksilla. Erot ovat suuret.

Mitä rahoille kannattaisi tehdä, jotta ne olisivat inflaatiolta suojassa ja lisäksi tuottaisivat hyvin? Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kertoo tämän hetken vinkkinsä.

1. Sijoita osakkeisiin

Oksaharju neuvoo ohjaamaan säästöjä osakkeisiin, koska juuri nyt mikään muu ei tuo tuottoja.

– Tällä hetkellä pörssissä ovat sekä osakesäästäjät että korkosäästäjät, hän sanoo.

Oksaharjun mukaan tämä selittää osaltaan sitä, miksi pörssikurssit ovat nyt ennätyksellisen korkealla.

2. Pidä varmuusvaraa tilillä

Kaikkia tilillä makaavia säästöjä ei kuitenkaan kannata kiinnittää kerralla osakkeisiin tai mihinkään muuhunkaan sijoituskohteeseen, Oksaharju muistuttaa.

Aivan kaikille varoille ei kannata tavoitella maksimaalista tuottoa. Rahojaan sijoittavan kannattaa pohtia, milloin niille voi tulla tarvetta.

– Oma nyrkkisääntöni olisi, että vähintään kolmen kuukauden menoja vastaava summa olisi pidettävä sukanvarressa, mielellään kuuden kuukauden, työpaikan menetyksen tai jonkin muun yllättävän elämän käänteen varalta.

Esimerkiksi osakkeissa on aina se riski, että niiden arvo sattuu olemaan matalalla juuri silloin, kun rahaa tarvitsisi.

3. Ole kärsivällinen

Oksaharju korostaa, että osakemarkkinoille sijoitettaessa on oltava kärsivällinen. Varsinkin nykytilanteessa rahat on oltava valmis sijoittamaan vähintään viideksi vuodeksi.

– Mikäli Nokian kuplavuodet siivotaan pois, Helsingin pörssi on nyt kaikkien aikojen huipussaan ja ihmeet on jo nähty pörssin puolella. Lyhyellä tähtäimellä odotettavissa on ennemminkin korjausliike kuin historiallinen nousu. Se on nähty jo viime kahdeksan vuoden aikana, kun finanssikriisistä on toivuttu.

4. Vertaa kuluja realistisiin tuotto-odotuksiin

Viime vuosina pankit ovat alkaneet kaupata aktiivisesti rahastoja ja varainhoitopalveluja, jotka ovat niille itselleen kannattavia tuotteita. Oksaharju varoittaa, että niiden veloittamat kulut voivat syödä ison osan sijoitusten vuosituotosta. Hänen mukaansa sijoitukset kannattaa siksi tehdä itse.

– Kulut ovat ainoa seikka, johon sijoitushetkellä voi vaikuttaa, hän korostaa.

Koska osakekurssit ovat korkealla, osakesijoituksilla on nyt hyvin vaikea päästä noin kymmenen prosentin vuosituottoon, joka on historiallisesti katsottuna ollut tavanomaista keskitasoa.

– Jos apuriksi ottaa minkä tahansa varainhoitoyhtiön tai pankin, se maksaa helposti pari kolme prosenttia vuodessa sijoituspääomasta. Jos vuosituotto jää viiteen tai kuuteen prosenttiin, kulut ovat yhtäkkiä jopa puolet vuosituotosta, Oksaharju laskee.

Oksaharjun mukaan varainhoitajissa ei ole mitään vikaa, mutta hän peräänkuuluttaa kohtuullisia kustannuksia. Hänen mukaansa finanssimaailma yrittää myös mystifioida sijoittamista ja säästämistä, vaikka jo arkijärjellä ja alakoulumatematiikalla selviää pitkälle.

5. Luo turvaa hajauttamalla

Suomalaisen pankkitilillä lepää keskimäärin 20 000 euroa. Mitä osakesijoittamisen asiantuntija tekisi sillä summalla?

– Hajauttaisin 20 000 euroa kymmeneen eri firmaan, 2 000 euroa per firma. Ostot hajauttaisin neljään viidensadan euron erään, jotka tekisin puolen vuoden välein, Oksaharju sanoo.

Optimaalista olisi suojata sijoituksia hajauttamalla niitä vieläkin enemmän, mutta silloin kustannusten osuus kaupankäynnistä kasvaisi liikaa.

Sijoituskohteet Oksaharju valitsisi kolmen kriteerin perusteella. Ensiksi yrityksen johdon täytyy vaikuttaa rehelliseltä ja pätevältä. Toiseksi yhtiön pääomistajalla täytyy olla visio siitä, kuinka sitä johdetaan vaalien omistajien intressejä ja kestävästi muutkin ulottuvuudet huomioiden.

– Kolmanneksi katsoisin, mikä yritys on asiakkaille erinomainen vaihtoehto. Ottaisin vielä globaalin näkökulman siihen, mikä yritys pystyy menestymään kansainvälisesti.

Säästöt voivat moninkertaistua sijoittamalla

Taloussanomat laski Nordnetin säästölaskurilla, kuinka kuukausittain säästetyn satasen kävisi vuosien edetessä, jos sen sijoittaisi järkevästi. Kertyneet 1 200 euroa sijoitettaisiin vuosittain esimerkiksi indeksirahastoihin tai osakkeisiin 20 vuoden ajan.

Laskelma on tehty neljän, seitsemän ja kymmenen prosentin nettotuotto-odotuksilla. Lisäksi mukana on vaihtoehto, jossa raha lepäisi koko ajan nollakorkoisella tilillä.

Nollakorkotilin potti olisi 20 vuoden päästä 24 000 euroa, kun taas tuottavin sijoittamisvaihtoehto saisi kokoon yli kolminkertaisen summan – jopa 75 603 euroa.

Oksaharjun mukaan realistisempi laskelma syntyy kuitenkin esimerkiksi seitsemän prosentin tuotto-odotuksilla. Niilläkin rahaa kertyisi 20 vuodessa yli 52 600 euroa, yli kaksinkertaisesti nollakorkoiseen tiliin verrattuna.

Jos grafiikka ei näy alla, voit lukea sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?