Kannattaako eläkettä nostaa ennakkoon? Uudistus herättää vahvoja tunteita: ”Vain tosi hölmö astuu tällaiseen miinaan” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kannattaako eläkettä nostaa ennakkoon? Uudistus herättää vahvoja tunteita: ”Vain tosi hölmö astuu tällaiseen miinaan”

Taloussanomien lukijat ottivat voimakkaasti kantaa uuteen mahdollisuuteen nostaa eläkettä ennakkoon. Toisten mielestä sudenkuoppa vaanii ja toisten mielestä ennakko kannattaa: ”Miksi ei nostaisi? Sitä eletään nyt ja tässä.”.

12.7.2017 12:04

Taloussanomat kertoi tiistaina, että jo tuhannet suomalaiset nostavat eläkettä ennakkoon. 61 vuotta täyttäneet suomalaiset ovat vuoden alusta voineet hakea maksuun joko puolet tai neljäsosan kerryttämästään eläkkeestä.

Video:Varhaistettu eläke pähkinänkuoressa.

Tämä niin sanottu osittainen varhennettu vanhuuseläke on noussut yllättävän suosituksi. Sitä haki ensimmäisen vuosipuoliskon aikana noin 8 500 henkilöä, kertoi Eläketurvakeskuksen (ETK) asiantuntija Mika Vidlund Taloussanomille.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke on toimintaperiaatteeltaan yksinkertainen. Jos kuukausieläkettä on kerryttänyt esimerkiksi 1 600 euroa, siitä voi valintansa mukaan nostaa etukäteen joko puolet eli 800 euroa tai neljäsosan eli 400 euroa. Ilmaista rahaa osittainen eläke ei kuitenkaan ole. Etukäteen nostettavaan osaan tehdään heti varhennusvähennys, joka jättää eläkkeeseen loven loppuelämäksi.

Taloussanomien verkkosivuilla on käyty vilkasta lukijakeskustelua eläkeuudistuksesta. Erityisesti keskustelua ja tunteita herätti juuri se, miten varhennetusta eläkkeestä leikataan lopulliseen eläkkeen määrään vaikuttavaa varhennusvähennystä.

– Sudenkuoppa on niin syvä, että vain tosi hölmö astuu tällaiseen miinaan. Eläkkeen ennakko ei ole koskaan ilmaista. Taitaa olla politiikkojen hämäystä koko touhu, nimimerkki Haamusilmä muistutti.

Nimimerkki Rehellisesti taas oli täysin päinvastaista mieltä. Hänen näkemyksensä mukaan asiassa ei ole mitään ansaa.

– Jos vertaa sitä rahaa, minkä saa ennakkoon ennen varsinaista eläkettä, niin laskin omalta kohdaltani, että jään häviölle vasta 18 vuoden kuluttua eli 81-vuotiaana, mikäli rahan arvo ei muutu tänä aikana. No ainahan inflaatio laukkaa eli voi olla, ettei jää häviölle lainkaan elinaikanaan, hän totesi.

”Hautausmaan rikkain vai vanhainkodin köyhin?”

Moni muukin keskustelija oli varhennetun eläkkeen nostamisen kannalla. Osa vetosi siihen, ettei kukaan tiedä päiviensä määrää.

– Ei sitä tiedä milloin kuolla kupsahtaa, kyllä minäkin nostaisin tuon puolikkaan kun ero on loppupelissä niin pieni loppueläkkeeseen verrattuna. Nostakaa pois, yksi kommentoi.

– Miksi ei nostaisi? Sitä eletään nyt ja tässä, toinen jatkoi.

Tai kuten nimimerkki Ham Let asian tiivisti: Hautausmaan rikkain vai vanhainkodin köyhin – siinäpä kysymys?

Jotkut keskustelijoista huomauttivat myös, että monella pienituloisille eläke on joka tapauksessa niin pieni, ettei sillä voi tulla toimeen. Tästä syystä sen ennakkoon nostamisella ei ole suurta merkitystä. Jotkut taas epäilivät koko varhennettua osittaista varhaiseläkettä.

– Kyseinen varhennus ei ole kestävällä pohjalla, tullaan poistamaan lähivuosina. Eläkekassa ei kestä jos kaikki halukkaat ottavat puolikkaan eläkkeen heti kun mahdollista, yksi totesi.

Vastaavien toteamusten suhteen keskustelussa tuotiin tosin useaan otteeseen esille, ettei palkansaaja maksa eläkettään itse, vaan tällä hetkellä työssäkäyvät maksavat nyt eläkkeellä olevien eläkkeitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?