6 tapaa rikastua Suomessa – ”Tämä on uusi ilmiö ja tosi makeaa!”

Miltei aina rikastumisen eteen on nähtävä vaivaa, kulutettava aikaa ja tulessa täytyy olla monta rautaa kerralla.

9.7.2017 6:02 | Päivitetty 9.7.2017 10:47

Aivan viime vuosina Suomessa on tapahtunut selvä muutos menestymiseen liittyvässä ilmapiirissä. Nykynuoret ajattelevat, että Suomessakin voi rikastua, kertoo Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.

– Onneksi ilmapiiri on muuttunut dramaattisesti. Enää ei ajatella, että vain maisteriksi kouluttautumalla ja menemällä isoon yritykseen töihin, voi rikastua. Nyt on tullut muotiin, että nuoret perustavat itse yrityksiä. Riskinotto- ja heittäytymishalukkuus ovat kasvaneet ja tämä on tapahtunut nuorten omasta aloitteesta. Tämä on uusi ilmiö ja tosi makeaa! Puttonen hehkuttaa.

Puttonen muistelee omaa opiskeluaikaansa 80-luvulla, jolloin ajateltiin rikastumisen olevan mahdollista vain perimällä suuren summan rahaa tai naimalla rikkaan puolison. Nyt on toisin.

Ääriesimerkkeinä Puttonen mainitsee peliyhtiö Supercellin perustajat, jotka onnistuivat muutamassa vuodessa tekemään yrityksestään 10 miljardin dollarin arvoisen.

– Ylipäätään se, että tällainen on mahdollista Suomessa, on järisyttävä muutos aikaisempaan verrattuna.

Helsingin Sanomat kertoi alkuviikosta, että Suomessa on vuosi vuodelta enemmän kotitalouksia, joilla on sijoitusvarallisuutta useiden miljoonien eurojen arvosta.

Puttonen sekä Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri listasivat keinoja, joiden avulla voi rikastua.

1. Muuta oma ideasi yritykseksi

Yrittäjänä menestyminen ja rikastuminen sitä kautta edellyttää tietysti hyvää liikeideaa ja sinnikästä yritteliäisyyttä sekä usein yrityksen pistämistä lopulta rahoiksi.

Puttonen sanoo, että usein elämäntyönsä myymällä Suomessa rikastuneet ovat tehneet töitä yrityksensä eteen monia vuosia.

– Harvalta se onnistuu, Puttonen toteaa.

Puttosen mukaan yrittäjänä menestyäkseen on oleellista ymmärtää, että mikäli liikeidea ei menesty, se ei ole maailmanloppu, vaan sitten yritetään jotain muuta.

2. Pistä raha poikimaan osakkeilla

– Sijoitustoiminta tarkoittaa sitä, että jos sijoittaa osakkeisiin, sijoittaa siihen, että joku toinen on yrittäjä. Tällä tavalla rikastuminen vie aikaa, mutta jos pystyy säästämään pitkäjänteisesti, on mahdollista saada kasaan merkittävä summa, Puttonen sanoo.

Peukalosäännön mukaan pääoman tuplaamiseen kuluu viisi vuotta, jos sille pystyy saamaan 15 prosentin tuoton.

Lounasmeren mukaan Helsingin pörssin tuotto on ollut 100 vuoden jänteellä keskimäärin lähes 10 prosenttia, jos kaikki osingot on sijoittanut takaisin pörssiin. Näin laskettuna tulisi miljonääriksi 50 vuodessa, mikäli sijoittaa tuhat euroa Helsingin pörssin osakkeisiin joka vuosi, mitään ei ota ulos, eikä inflaation vaikutusta huomioida.

– Toinen vaihtoehto pörssiin sijoittamalla on nopeasti ja suurella riskillä onneen, jolloin pitää osata valita sellaisia osakkeita, joiden arvo moninkertaistuu lyhyessä ajassa, Pörssisäätiön Lounasmeri sanoo.

3. Ryhdy asuntosijoittajaksi

Jos ei halua ottaa suurta riskiä, voi kiinteistösijoittaminen olla yksi hyvä vaihtoehto, mutta sekin vie aikaa.

– Yksinkertaisinta on sijoittaa asuntoihin rahastojen kautta, mutta se tietysti maksaa, Puttonen toteaa.

Sijoitusasunnon hankkiminen on yksi vaurastumisstrategia, mutta työläämpi vaihtoehto. Lounasmeri sanoo, että se kannattaa hankkia paikasta, jossa varmuudella riittää maksukykyisiä vuokralaisia ja jossa markkina toimii.

– Sijoitusasunnon hankkimiseen voi käyttää velkavipua, kunhan varautuu lainan korkojen mahdolliseen nousuun. Kun taloudella näyttäisi nyt menevän hyvin, niin on todennäköistä, että työllisten määrä lisääntyy ja maksukykyisiä vuokralaisiakin löytyy.

4. Syöksy uraputkeen

Edelleen yksi väylä rikastua on työskentely menestyvässä yrityksessä ja pääsy sen avainhenkilöille tarkoitettujen optio-ohjelmien ja muiden palkitsemisjärjestelmien piiriin.

– Jos pärjää, käy tuuri, etenee urallaan, niin on mahdollista erilaisten kannustinjärjestelmien kautta vaurastua, Puttonen sanoo.

Puttonen kehottaakin tekemään työkseen sitä, missä on hyvä. Todennäköisesti silloin ansioista jää ylimääräistä vaikkapa sijoitettavaksi muiden yrityksiin.

5. Ryhdy osakkaaksi kaverin firmaan

Jos itselläsi ei ole hyvää liikeideaa, mutta kaverilla tuntuisi olevan loistava sellainen, ryhdy hänen firmansa osakkaaksi perustamisvaiheessa.

– Moni tunnettu miljonääri on rikastunut siten, että heidän kaverinsa on keksinyt jotain ja he ovat olleet heti alkuvaiheessa vahvasti rahoittamassa ja viemässä ideaa eteenpäin. Kannattaa kuunnella tarkkaan, mitä kaverit puhuvat. Tässä on suuri riski, mutta aina ei tarvitse keksiä itse, Lounasmeri vinkkaa.

Rikastuminen on edessä, kun kaveri saa firmasta hyvän ostotarjouksen isolta kilpailijalta tai firma listautuu pörssiin.

6. Pyydä omistusosuutta työnantajalta

Lounasmeri ehdottaa, että työnantajaltaan voi rohkeasti pyytää omistusosuutta firmasta, vaikkei toimisikaan päällikkötason tehtävässä.

– Jos toimii esimerkiksi tuotekehityksessä tai muussa yrityksen kannalta tärkeässä tehtävässä, voi vaikkapa palkankorotuksen sijaan pyytää omistusosuutta, osakkeita tai optioita, firmasta.

Lounasmeri vinkkaa, että useilla pienemmillä kasvavilla ja isoilla pörssiyrityksillä on erilaisia henkilöstölle tarkoitettuja osakeohjelmia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?