Verottajalta voi tulla yllättävä yhteydenotto bitcoineista – ”Enempää en pysty kertomaan, vaarantaisi valvonnan”

Bitcoinien myymisestä ja käyttämisestä ostoksiin syntyy verotettavaa pääomatuloa. Se tulee monille yllätyksenä, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja.

7.7.2017 10:40

Virtuaalivaluutta bitcoinin kurssi lähti keväällä nousukiitoon. Yhdestä bitcoinista on kesällä saanut maksaa enimmillään yli 2 500 euroa, kun viime vuosina hinta on liikkunut vain muutamissa satasissa.

Kurssinousun ansiosta myös suomalaiset ovat voineet tehdä voittoa vaihtamalla aiemmin hankkimiaan virtuaalirahoja euroiksi.

Verottaja on joutunut muistuttamaan monia siitä, että bitcoinien avulla hankittu tulo on veronalaista siinä missä mitkä tahansa muutkin tulot.

Bitcoinien osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30 tai 34 prosentin pääomatuloveroa. Jos on esimerkiksi ostanut yhden bitcoinin 200 eurolla ja myy sen 2 000 eurolla, pitää 1 800 euron myyntivoitosta pulittaa yli 500 euron verot.

Menneenä keväänä Verohallinto lähetti bitcoinien verotuksesta tiedotteen. Ylitarkastaja Petri Mannisen mukaan muistuttaminen myös muulla keinoin on ollut tarpeen, sillä bitcoinien verotukseen liittyvät epäselvyydet ja kyselyt ovat lisääntyneet vuosi vuodelta.

– Saatamme esimerkiksi lähettää täsmennyspyynnön tilanteessa, jossa veroilmoitus ei ole kaikilta osin kunnossa. Enempää en pysty valvontakeinoistamme kertomaan, sillä se vaarantaisi valvonnan toimivuuden.

Voitoista verotetaan, tappioita ei voi vähentää

Virtuaalivaluuttojen verotus on tuntematon asia suurelle yleisölle, Manninen sanoo. Bitcoineja käyttävät taas hänen mukaansa ymmärtävät veronalaisuuden melko hyvin, mutta jotkut asiat aiheuttavat hämmennystä.

– Toisinaan bitcoineista syntyviä tappioita yritetään vähentää verotuksessa, vaikka ne eivät ole vähennyskelpoisia.

Jos osakkeita tai muita arvopapereita myy pois ostohintaa halvemmalla, erotuksen eli myyntitappion voi vähentää verotuksessa.

Virtuaalivaluutasta syntyviä myyntitappioita ei voi samaan tapaan vähentää, sillä verohallinnon neljä vuotta sitten tekemän tulkinnan mukaan bitcoin ei ole virallinen valuutta muttei myöskään arvopaperi.

Niinpä bitcoinien verotus on niin sanotusti epäsymmetristä: voitoista joutuu aina pulittamaan veroja, mutta tappioista ei koskaan saa vähennyksiä.

Bitcoineilla ostamisesta voi syntyä verotettavaa tuloa

Toinen monia hämmentävä seikka on verohallinnon Petri Mannisen mukaan se, että bitcoineilla tehdyistä ostoksista voi syntyä verotettavaa ”tuloa”. Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu tavaroista tai palveluista maksettaessa.

Ajatellaan tilannetta, jossa henkilö on hankkinut yhden bitcoinin 200 eurolla ja ostaa tällä samalla bitcoinilla myöhemmin 2 000 euron arvoisen tietokoneen.

Ostos realisoi bitcoinin 1 800 euron arvonnousun, joten siitä syntyy sama reilun 500 euron vero kuin bitcoinin myymisestäkin.

Bitcoineilla voi nykyisin maksaa kaikenlaista elektroniikasta kebabiin ja kaljaan. Manninen sanoo, että verotettavaa hyötyä syntyy periaatteessa pienistäkin ostoksista.

Manninen kuvaa ”vähän ongelmalliseksi” nykyistä tilannetta, jossa ostoksista syntyvät hyödyt ovat verotettavia mutta tappiot eivät.

– Verotuskäytäntö on hallinnollisesti hankala. Jos bitcoineilla maksaminen yleistyy vielä selvästi nykyisestä, muutoksia voi olla harkittava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?