Jasmin Hamidin 4 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle – ”Aluksi tein kaikki mahdolliset virheet”

Yhä useammat naiset ovat innostuneet sijoittamisesta. Yksi heistä on näyttelijä ja lottotyttö Jasmin Hamid, joka kertoo, kuinka hommassa pääsee alkuun.

Jasmin Hamid työskentelee lottotyttönä, mutta hänen mielestään varallisuuden kasvua ei kannata jättää onnenkantamoisten varaan.

11.6.2017 6:05

Sijoittaminen on vaikeaa ja riskialtista. Niin pohti aikoinaan näyttelijä ja kaupunginvaltuutettu Jasmin Hamid, joka tunnetaan esimerkiksi Salatut elämät -tv-sarjasta ja Lotosta.

– Ei se ole kauhean monimutkaista, Hamid sanoo nyt. Hän on harrastanut osakesijoittamista viitisen vuotta ja tahtoo nyt kannustaa muitakin naisia tekemään ensimmäiset sijoituksensa.

Sijoittajat näyttäytyvät mediassa usein liituraitapukuisina ekonomeina, mutta sijoittaminen sopii muillekin, Hamid viestii. Näyttelijöitä pidetään stereotyyppisesti taiteilijoina, jotka elävät hetkessä, mutta Hamidista on ollut tärkeää kartuttaa säästöjä epäsäännöllisten töidenkin vuoksi.

Viime aikoina yhä useammat naiset tuntuvat kiinnostuneen sijoittamisesta. Tämä näkyy esimerkiksi tänä keväänä perustetussa Ompeluseuran talousgurut -verkkoyhteisössä, missä naiset keskustelevat sijoittamisesta ja neuvovat aloittelijoitakin.

Hamid on yksi yhteisön perustajista. Hän kertoo Taloussanomille, kuinka itse aloitti sijoittamisen ja kuinka siinä pääsee alkuun.

1. Lopeta miettiminen ja aloita

Moni pohtii ensimmäisten sijoitusten tekemistä liian pitkään. Tärkeintä olisi aloittaa, sillä aika tuo sijoituksille tuottoa.

– Oikeaa aikaa voi vatvoa loputtomiin. Kun on ostanut jotakin osaketta, asioita alkaa seurata miltei automaattisesti enemmän, Hamid sanoo.

Hän itse innostui säästämisestä jo lapsena, ja on aikuisenakin pyrkinyt pitämään säästötilillään kolmen kuukauden nettopalkkaa vastaavan summan pahan päivän varalle. Säästötili ja oman pankin rahasto vaihtuivat kuitenkin osakkeisiin viitisen vuotta sitten.

Innostus alkoi, kun Hamid luki Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan kirjan Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta. Sitä hän suosittelee aloittelijoille edelleen. Kun perustiedot ovat hallussa, voi päättää, miten alkaa sijoittaa. Joku voi valita niin sanotut passiiviset indeksirahastot, joku toinen osakkeiden ostamisen suoraan. Muitakin vaihtoehtoja on.

Hamid valitsi osakkeet, sillä hän tahtoo pitää langat omissa käsissään.

2. Aloita yrityksistä, joita ymmärrät

Hamidin toinen neuvo koskee suoria osakesijoituksia. Jos hankkii osakkeita, kannattaa sijoittaa yrityksiin, joiden liiketoimintaa ymmärtää. Hän nostaa esimerkiksi Koneen. Sen bisnes on selkeää: Yhtiö myy hissejä, joita tarvitaan esimerkiksi maailmalle rakennettaviin pilvenpiirtäjiin kaupungistumisen edetessä.

Hamid itse osti ensimmäiseksi Nokian osakkeita, sillä niiden hinta oli alhainen hänen aloittaessaan. Tuolloinen ostoperuste ei kuulosta hänestä enää erityisen hyvältä, mutta Nokiaa hän on hankkinut lisää, sillä hän uskoo yhtiöön.

Nykyään Hamid tutkii yrityksiä aikansa uusia osakeostoja suunnitellessaan. Kun tietoa tuntuu olevan riittävästi, hän tekee kaupat.

– Niitä voi tutkia loputtomiin tai ostaa sitten omasta mielestään hyviä osakkeita ja unohtaa ne sitten, Hamid sanoo. Hän itse suosii jälkimmäistä.

Osakkeidensa kehitystä Hamid ei enää seuraa erityisen paljon sen jälkeen kun hän on ne ostanut. Sijoittamistieto on kuitenkin vienyt hänet muuten mennessään, ja hän seurailee säännöllisesti esimerkiksi erilaisia talousjulkaisuja ja keskustelupalstoja, joilla puhutaan sijoittamisesta. Se ei tunnu raskaalta, vaan samantyyppiseltä kuin Facebookin tai blogien lueskelu.

Nykyään Hamidilla on kymmentä eri osaketta eri maista ja eri toimialoilta.

3. Älä panikoi

Mokia ei kannata liikaa pelätä. Aloittelijana – ja joskus myöhemminkin – on helppoa panikoida ja myydä osakkeita turhan kiireesti pois. Hamid muistuttaa, että tappiot eivät realisoidu, ennen kuin osakkeet myy pois.

Hamid sai tästä opetuksen, kun Ukrainan kriisi nousi uutisiin ja länsimaat asettivat Venäjälle talouspakotteita. Hän seurasi liian tarkasti, kun Venäjällä bisnestä tekevän Nokian Renkaiden osake painui painumistaan. Jossakin 19 euron tuntumassa Hamid myi omansa pois – nähdäkseen, että osake kiipesi myöhemmin lähemmäs 40:tä euroa.

– Siitä opin, että en enää panikoi, Hamid sanoo. Hän kertookin seuranneensa tyynesti osakkeiden laskua Kreikka-kriisin ja Brexit-äänestyksen jälkeen. Aika korjaa, hän muistuttaa. Lisäksi osakkeista voi saada osinkoja, vaikka kurssi olisikin painoksissa.

4. Ole kärsivällinen – ja tähtää vaurastumiseen

Hamid työskentelee lottotyttönä, mutta hänen mielestään varallisuuden kasvua ei kannata jättää onnenkantamoisten varaan.

– Jos on tilanteessa, jossa pystyy säästämään 50 euroa kuussa, sijoittaminen kannattaa, hän sanoo.

Sijoittajanuransa alkuvaiheessa Hamidilla oli itselleen sääntöjä ja houkuttimia. Tietty prosentti nettotuloista piti sijoittaa, ja jos hän jaksaisi sijoittaa säännöllisesti, saisi käyttää tietyn osan säästöistä johonkin mukavaan, vaikkapa uuteen käsilaukkuun. Nykyään hän ei enää kaipaa tällaisia sääntöjä.

– Nyt olen huomannut miten kivaa ja helppoa sijoittaminen on, ja siihen on tullut suorastaan himo. Odotan, että pääsen taas ostamaan jotakin mielenkiintoista yhtiötä, Hamid kertoo.

Käsilaukkuhoukuttimetkin herkesivät toimimasta – ja muutenkin kulut ovat karsiutuneet prioriteettien muuttuessa.

Monet puhuvat nykyään trendikkäästä taloudellisesta vapaudesta ja työnteon lopettamisesta ennen eläkeikää. Hamid ei tähtää sellaiseen, eikä hän usko, että haaveet vapaaherraksi heittäytymisestä osinkotuloilla toimisivat kovinkaan monen kohdalla.

Hänen mielestään olisikin fiksumpaa olla kärsivällinen ja tähdätä vaurastumiseen. Säästöt tuovat vapautta ja turvaa, joista voi olla iloa eläkepäivinä tai niitä ennen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?