Näin moni täysi-ikäinen kotona asuva nuori saa toimeentulotukea – vanhempien tulot eivät vaikuta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin moni täysi-ikäinen kotona asuva nuori saa toimeentulotukea – vanhempien tulot eivät vaikuta

Nuorista perustoimeentulotuen saajista 5 200 asuu vanhempiensa kanssa. Kelan tutkijat kirjoittavat blogissa, että pääosa heistä on 18–20-vuotiaita.

5.6.2017 19:02

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kiinnitti muutama viikko sitten huomiota siihen, että kotona asuvat aikuiset lapset voivat saada toimeentulotukea riippumatta vanhempien tuloista.

– Kohdentuuko toimeentulotuki oikein, kun kotona asuvilla nuorilla vanhempien tulot eivät vaikuta toimeentulotukeen? Hiilamo kysyi mielipidekirjoituksessaan Etelä-Suomen Sanomissa.

Tilanne, jossa varakkaiden vanhempien kotona asuville lapsille maksetaan toimeentulotukea, ei näytä olevan kovien yleinen. Tutkijat kirjoittavat Kelan blogissa, että huhtikuussa maksettiin perustoimeentulotukea hieman yli 40 000:lle alle 18–25-vuotiaalle hakijalle. Heistä 13 prosenttia asui vanhempiensa kanssa. Tämä tarkoittaa noin 5 200 nuorta.

– Koko väestöön suhteutettuna kyse on vain yhdestä prosentista nuoria, Kelan johtava tutkija Minna Ylikännö, tutkija Tuija Korpela ja tutkimusassistentti Anna-Marie Paavonen huomauttavat.

Suomessa täysi-ikäisellä on täysi-ikäisen oikeudet ja velvollisuudet. Lain mukaan vanhemmilla ei ole velvollisuutta elättää 18 vuotta täyttänyttä lastaan. Vaikka moni tukee lapsiaan taloudellisesti, kaikilla ei ole siihen varaa.

– Usein toimeentulotukea saavien nuorten vanhemmatkin saavat itsekin toimeentulotukea, tutkijat kirjoittavat.

Vanhempiensa kotona asuvista tukea saavista nuorista reilusti yli puolet on 18–20-vuotiaita.

Syihin puututtava nykyistä enemmän

Tutkijat painottavat, että nuorten tukiriippuvuuden syihin pyritään puuttumaan. Kelan pitää ilmoittaa kuntaan, jos alle 25-vuotiaan tuen hakijan pääasiallinen toimeentulo on neljä kuukautta ollut toimeentulotuki.

Heistä eri tahojen yhteistyötä tulee lisätä ja Kelan pitäisi nykyistä rohkeammin lähteä mukaan erilaisiin matalan kynnyksen palvelumuotoihin.

– Mitä enemmän viranomaiset yhdessä tukevat nuoria, sitä vähemmän heitä on työttömyysturvan ja toimeentulotuen saajina Kelassa, he kirjoittavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?