Lomarahojen leikkaus kiukuttaa työntekijöitä: ”Ihmisiä ahdistetaan nyt joka taholta”

Kikyn myötä kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahoista tehtävä 30 prosentin leikkaus pistää Haapakosken perheen ja yksin asuvan Jaana Virtasen kesäsuunnitelmat uusiksi. Menetystä kompensoimaan tarkoitettu veronalennus ei arkea helpota, koska esimerkiksi vuokrakulut nousevat.

Sami Haapakoski on ammatiltaan kehitysvammaisten ohjaaja. Hän kertoo, että lomarahojen leikkausten vuoksi perheen ulkomaanmatka jää tulevana kesänä tekemättä.

30.5.2017 7:35

Veronalennuksista tulevista kompensaatioista huolimatta monen julkisella puolella työskentelevän todellisuus on sitä, että kikyssä sovittu lomarahojen leikkaus tekee kesällä merkittävän loven kukkaroon.

Jyväskylän kaupungilla työsuojeluvaltuutettuna työskentelevä Sami Haapakoski kertoo, että hänen kohdallaan 30 prosentin vähennys lomarahoihin tarkoittaa nettopalkasta laskettuna noin 300–400 euroa pienempää tiliä heinäkuussa, jolloin lomaraha maksetaan.

Haapakoski on ammatiltaan kehitysvammaisten ohjaaja ja työvuosia on takana 14.

– Meidänkin piti perheen kanssa lähteä etelään, mutta se reissu jää nyt tekemättä. Leikkaus on tuntuva, kun on tottunut, että lomaraha on tietyn suuruinen ja että sen avulla saa vähän pelivaraa. Muuten säästöön ei rahaa oikein ole jäänyt, Haapakoski kertoo.

Hän sanoo, että aiemmin täysimääräisenä maksetun lomarahan ansiosta rahaa on jäänyt enemmän käteen myös syksyllä.

– Se on vaikuttanut pitkälle syksyyn, että ei ole tarvinnut joka kerta tarkkaan laskea, mitä ostaa.

Haapakosken perheessä asuu kaksi aikuista ja lapsi. Hän kertoo, että vaikka veroalen ansiosta kuukausituloista jää enemmän käteen, se ei juuri arkeen vaikuta.

– Ei se muutama kymppi kuukaudessa juuri arjessa näy eikä tunnu siltä, että rahatilanne olisi jotenkin helpottunut, Haapakoski toteaa.

Haapakosken perhe on säästänyt ennakkoon rahaa tulevaa kesää varten ja aikoo toimia niin jatkossakin.

– Sellaista on ollut pakko tehdä. Kun on pieni lapsi, niin on kiva järjestää kesäksi hänelle hiukan jotain erityistä. Jos positiivisia puolia ajattelee, niin nyt tulee harrastettua kotimaassa lähiseutumatkailua ja pääsee saman päivän aikana vielä kotiinkin.

”En ole eläessäni tällaista nähnyt”

Helsingissä asuva ja kaupungilla liikuntapaikanhoitajana työskentelevä Jaana Virtanen kertoo, että yksin asuvalle 30 prosentin leikkauksella on valtava merkitys.

Veronalennusten tuoma kompensaatio ei hänen kuukausiansioitaan korota, koska pakolliset kulut kuten lääkekustannukset ovat kasvaneet.

Virtanen kutsuu itseään kahden laman veteraaniksi. Hän muistaa 90-luvun laman aikaan vaiheen, jolloin kaupungin työntekijöiden piti luopua kaikista lomarahoista useana vuonna peräkkäin.

Virtanen sanoo, että arkeen ei vaikuta ainoastaan lomarahojen 30 prosentin leikkaus, vaan monet muutkin tekijät samanaikaisesti.

– Meillä tehtiin vuosia palkkamalttia ja palkankorotukset olivat itse asiassa miinusmerkkisiä. Muste ei ollut ehtinyt paperissa kuivua, kun hinnat jo pompsahtivat. Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa asuvana tiedän, että vuokratkin ovat 10 vuodessa lähes kaksinkertaistuneet. Sillä on merkittävä vaikutus, kun palkankorotukset ovat mitättömät.

Virtanen lisää, että lisäksi yleisiä elinkustannuksia nostavat muun muassa kaupungin joukkoliikenteen lippujen hintoihin tulleet korotukset.

– Henkilökohtaiseen tilanteeseeni vaikuttaa myös se, että sairastan 2-tyypin diabetesta ja lääkkeiden omavastuuosuus on kasvanut merkittävästi.

Virtanen suomii myös sitä, että Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen välityksessä on otettu vuoden alusta asti käyttöön varallisuusrajojen lisäksi myös tulorajat.

– Jos tulot menevät sentinkin yli 3000 euron, niin asuntoa ei saa. Ihmisiä ahdistetaan nyt joka taholta.

Virtasen mukaan lomarahojen leikkaus pisti myös hänen kesäsuunnitelmansa uusiksi.

– Koska asun yksin, maksan myös asumiskustannukset yksin. Kyllä se leikkaus todella tuntuu. Näillä tuloilla pitää todella tarkkaan suunnitella rahankäyttöä, että mihin ne riittävät. En ole eläessäni tällaista nähnyt, että työtä tekevää pienipalkkaista ihmistä vedetään korville tällä tavalla.

Virtanen ei ymmärrä, miten kiky lisäisi työllisyyttä.

– Helsinki on vähentänyt sijaisten käyttöä esimerkiksi varhaiskasvatuksessa. Heitä ei enää tarvita, kun kiky kuulemma hoitaa kaikki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?