Täältä saat parhaan koron talletukselle – ”On houkuteltava asiakkaita”

Ulkomaiset pankit hakevat Suomesta asiakkaita tarjoamalla korkeampia korkoja. Asiantuntija: ”Kannattaa varmistua siitä, missä talletusten rahat ovat, miten rahoja saa tililtä käyttöönsä ja miten tilin verotus toimii.”

29.5.2017 6:01

Yli prosentin vuosikorot ovat talletus- ja säästötileillä yhä harvinaista herkkua.

Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemästä seurantakyselystä käy ilmi, että niitä tarjoavat lähinnä ulkomaisten pankkien sivuliikkeet.

Vuoden mittaisen 25 000 euron määräaikaistalletuksen tekijä sai toukokuun alussa virolaisesta Bigbankista 1,25 prosentin vuosikorkoa. Kahdentoista kyselyyn osallistuneen pankin keskiarvo oli 0,27 prosenttia.

(Taulukot jutun lopussa.)

– Totta kai hyvällä korolla on iso vaikutus, vastaa Bigbankin maajohtaja Elias Abrahamsson kysymykseen siitä, ovatko talletuskorot tuoneet pankille asiakkaita.

Bigbankilla oli viime vuonna Suomessa noin 12 000 asiakasta, ja Abrahamssonin mukaan määrä kasvaa ”melko hitaasti mutta tasaisesti”.

Bigbankin korot ovat samansuuruiset kaikille uusille asiakkaille.

– Yleinen korkotaso on niin matala, että tästä tuskin mennään enää alaspäin. Uskomme vahvasti, että pian pystymme tarjoamaan parempaa korkoa, Abrahamsson toteaa.

Norjalaistulokas kerännyt asiakkaita vauhdilla

Määräaikaistalletusten lisäksi Suomen Rahatieto seuraa myös jatkuvan säästämisen korkoja.

Eri pankkien säästö- ja sijoitustilit erottavat toisistaan paitsi korot myös esimerkiksi erilaiset nostorajoitukset.

Korkeinta eli 1,75 prosentin vuosikorkoa tarjosi toukokuun alussa norjalaisen Bank Norwegianin Suomen-sivuliike.

Lähelle sitä pääsi vain ruotsalainen TF Bank 1,60 prosentin korollaan. Suomalaisten pankkien säästötileiltä irtosi pääsääntöisesti 0–0,3 prosenttia.

Bank Norwegianin tilillä ei ole nostorajoituksia, joten asiakas saa ottaa rahojaan ulos niin usein kuin haluaa.

– Tili on erittäin suosittu. Uskon talletuskorkomme ja rajattoman nosto-oikeuden vedonneen asiakkaisiin, sanoo markkinointipäällikkö Roger Olsen.

Miten puolitoista vuotta sitten Suomeen rantautunut norjalaistulokas pystyy tarjoamaan matalassa korkoympäristössä selvästi kilpailijoita parempaa porkkanaa talletuksista?

– Uutena melko tuntemattomana ”pelurina” meidän on houkuteltava asiakkaita kilpailukykyisillä ja yksinkertaisilla tuotteilla, Olsen tyytyy vastaamaan.

Hän ei kerro, kuinka monta asiakasta Bank Norwegianilla on tällä hetkellä Suomessa.

Vuosi sitten pankki kertoi saaneensa puolessa vuodessa yli 10 000 suomalaisasiakasta, ja Olsenin mukaan kasvu on jatkunut vahvana.

Myös ulkomaisilla pankeilla talletussuoja

Ulkomaisiin pankkeihin rahojaan tallettavan tulee ottaa huomioon se, että tilien ehdot voivat erota jonkin verran suomalaisten tilien vastaavista.

– Ainakin kannattaa varmistua siitä, missä talletusten rahat ovat, miten rahoja saa tililtä käyttöönsä ja miten tilin verotus toimii, toteaa Suomen Rahatiedon toimitusjohtaja Seppo Rekonen.

Ulkomaisiin pankkeihin ei päde Suomen talletussuoja, mutta esimerkiksi ruotsalaisten TF Bankin, Nordnetin ja Nordaxin tileillä on Ruotsin valtiollinen talletussuoja.

Vastaavasti Bigbank on Viron takuurahaston ja Bank Norwegian Norjan talletussuojan alainen. Norjan talletussuoja yltää 200 000 euroon saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?