Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

Jopa neljä viidestä tyhjästä työpaikasta on piilossa. Uravalmentajien mielestä työnhaussa keskeistä on aktiivisuus ja määrätietoisuus. He kertovat, miten piilotyöpaikat löytyvät.

25.5.2017 6:03

Yli 55-vuotias entinen sihteeri etsi työtä. Uravalmennuksessa puhuttiin, että tietotekniikka-ala työllistää. Hetken pohdittuaan hän ilmoitti hakevansa alalle.

Tilaisuutta vetänyt Up Partnersin uravalmentaja Susan Calonius kertoo kysyneensä, osasiko sihteeri koodata.

Ei, mutta hän osasi paljon muuta. Nainen valitsi kiinnostavan it-yrityksen, käveli sisään ja ilmoitti tulevansa toimistomummoksi. Hän lupasi siivota, keittää aamupuuron, leipoa sämpylät, ottaa vastaan vieraat ja vastata puhelimeen ja sähköposteihin.

Yrityksessä oltiin vähän ihmeissään sanavalmiista työnhakijasta, mutta hänet päätettiin palkata.

Calonius harmittelee syyllistyneensä ensin lokeroimiseen tutkinnon ja työkokemuksen perusteella. Onneksi hän ei lannistanut pontevaa hakijaa, joka oli ymmärtänyt, että kaikkien it-alalla työskentelevien ei tarvitse osata koodata.

Calonius ja Montevistan Happy at Work -valmentaja Riikka Pajunen sanovat, että 80 prosenttia avoimista työpaikoista on piilossa. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on arvioinut, että Suomessa voi olla jopa 360 000 piilotyöpaikkaa.

Hallitus esittää, että työttömän pitäisi hakea keskimäärin yhtä työpaikkaa viikossa työttömyyskorvauksen menettämisen uhalla. Käytännössä työttömät pannaan Pajusen mukaan hakemaan näitä 20 prosenttia julkisesti avoimia paikkoja. Määrän sijaan hänestä pitäisi keskittyä laatuun.

– Kohdennetulla haulla voi päästä haastatteluun jopa parissa päivässä, hän sanoo.

Pajunen aloittelee uutta työnhaun ratkaisutoimisto Werksiä. Hän ja pitkään työn etsijöitä auttanut Calonius neuvovat alla, miten piilevän työn löytää.

1) Puhu ja verkostoidu

Älä häpeile, vaan puhu tilanteestasi. Voi olla, että potentiaalinen työnantaja tai työpaikan vinkkaaja seisoo vieressäsi, kun kannustat jalkapallojunioriasi kentän laidalla.

Sosiaalinen media on olennainen. Ammatillisiin suhteisiin perustuva LinkedIn on uravalmentajien mukaan ”supertärkeä” ja Facebook yhä keskeisempi. Rekrytoijat etsivät verkostoistaan hyviä tyyppejä ja moni ilmoitus kiertää alan ammattilaisten ryhmissä.

Ole muutenkin esillä ja osallistu vaikkapa blogien keskusteluihin. Fiksuilla näkemyksillä voit nostaa itseäsi ja kirjoittaja tai blogin seuraajat saattavat painaa sinut mieleesi.

Työttömille on verkkoyhteisöjä ja työnhakuryhmiä. Calonius muistuttaa, että niillä myös kilpaillaan työpaikoista. Sama koskee rekrytointimessuja.

– Työllistymistodennäköisyys on paljon suurempi, jos osallistuu alansa messuille ja käy esittäytymässä yritysten osastoilla, hän vinkkaa.

2) Tutustu itseesi

Mieti toimistomummon tavoin, mitä haluat ja mitä osaat, mitkä ovat intohimosi ja kiinnostuksesi kohteet. Älä kahlitse ajatuksiasi, vaan pohdi asiaa laajasti ja arvojesikin kautta. Pajunen suosittelee myös miettimään, minkä ongelman haluaisit ratkaista.

– Kaikki työnhaku lähtee tästä, hän korostaa.

Erilaiset työnhakuun ja uraan liittyvät tilaisuudet voivat auttaa omien kykyjen ja toiveiden hahmottamisessa. Esimerkiksi ammattiliitoista tukea voi saa ilmaiseksi.

2) Tutki vaihtoehtosi

Arvioi, millainen työpaikka ja työ sopisi sinulle ja missä taidoillasi ja vahvuuksillasi olisi käyttöä? Älä unohda yrittäjyys- ja uudelleen kouluttautumisvaihtoehtoja.

Tietoa yrityksistä ja niiden tilanteesta löydät tiedotusvälineistä ja verkkosivuilta. Calonius kannustaa tarkkailemaan etenkin kasvavia pieniä yrityksiä. Niissä tekeminen vie usein päähuomion ja rekrytointiasiat jäävät taka-alalle.

Keskustelufoorumeita ja sosiaalista mediaa kannattaa seurata. Myös yhteisöjen sivut voivat olla antoisia. Naisyrittäjien, pienyrittäjien tai vaikkapa Raksaringin tai Mothers in Business -verkoston sivustoilta voi löytyä vinkkejä.

– Listaa kymmenen mieluisinta työnantajaa, Pajunen kehottaa.

4) Valmistaudu itsesi markkinointiin

Laadi myyntipuhe listasi ykköstyöpaikkaan. Pohdi toimistomummon tavoin, mitä annettavaa sinulla on juuri kiinnostavimmaksi valitsemallesi yritykselle ja mitä lisäarvoa voit tuoda?

Hio esittelysi, ansioluettelosi ja mahdolliset muut dokumentit kuntoon. Terävöitä sosiaalisen median profiilisi.

Mieti, ketkä voisivat suositella sinua.

5) Hae työtä

Ota potentiaaliseen työnantajaan yhteyttä. Caloniuksen mukaan soittaminen on vaikuttavampi kuin avoin hakemus.

Tarjoa osaamistasi selkeällä myyntipuheella. Usko ja luota itseesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?