Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

Eläkepäiville säästävän kannattaa aloittaa aikaisin ja hajauttaa.

21.5.2017 6:03

Talousuutiskanava CNBC on laskenut, kuinka paljon pitää säästää voidakseen jäädä eläkkeelle miljoonan dollarin eli noin 893 000 euron säästöillä.

CNBC:n mukaan 23-vuotiaana pitäisi laittaa kuukausittain sukanvarteen 415 dollaria eli noin 371 euroa, 30-vuotiaana 651 dollaria eli noin 581 euroa, 35-vuotiaana 912 dollaria eli noin 815 euroa ja 40-vuotiaana 1300 dollaria eli noin 1 161 euroa.

Laskelma perustuu oletuksille 67 vuoden eläkeiästä ja kuuden prosentin vuosituotosta.

Nordean yksityistalouden ekonomistin Olli Kärkkäisen mukaan laskelma on toistettavissa Suomen oloissa.

– Se tuo hyvin esiin korkoa korolle -periaatteen. Riippuen siitä, minkä ikäisenä aloittaa, kyseessä on ihan erilainen summa.

Suomessa jäädään eläkkeelle keskimäärin jonkin verran nuorempana, mutta 67 vuoden oletusta voinee pitää käypänä ottaen huomioon paineet eläkeiän nostamiselle.

Vuosituotto-oletuskin on Suomessa mahdollinen.

– Kuuden prosentin tuottoon pitää tosin ottaa jonkin verran riskiäkin, että noin korkealle pääsee. Alemmilla tuottoprosenteilla summat ovat aika erilaisia.

”Miljoona euroa on Suomessa aika paljon”

CNBC ehdottaa kuuden prosentin vuosituottoon pääsemiseksi eläkesäästämistä tai indeksirahastoa. Ekonomisti nostaa esiin eläkejärjestelmien erot.

– Suomessa kaikki saavat peruseläkkeen, ja eläkesäästäminen näkyy lisäeläkkeenä. Yhdysvalloissa koko eläke täytyy säästää itse.

Kärkkäinen pohtiikin, onko miljoona euroa välttämättä se summa, johon suomalaisen kannattaa tähdätä.

– Miljoona euroa on Suomessa aika paljon. Voi miettiä että onko parempi, että sen saa silloin eläkkeellä vai voisiko osan käyttää jo varhaisempina vuosina. Se täytyy jokaisen itse miettiä, milloin haluaa varallisuuttaan hyödyntää.

Maltillisemmillakin tavoitteilla voi saavuttaa mukavan pesämunan eläkevuosille.

– Voi laskea pienemmänkin summan, kuten vaikka 500 000 euroa tai 200 000 euroa. Se on myös merkittävä summa, mutta saavutettavissa pienemmillä säästösummilla, Kärkkäinen vinkkaa.

Päästäkseen 67-vuotiaana 200 000 euroon 23-vuotiaan pitää aloittaa säästämään kuukausittain 81 euroa, 30-vuotiaan 127 euroa, 35-vuotiaan 178 euroa ja 40-vuotiaan 254 euroa.

Jos tavoitteeksi asetetaan 500 000 euroa, kuukausittain säästettävät summat ovat 23-vuotiaalle 203 euroa, 30-vuotiaalle 318 euroa, 35-vuotiaalle 445 euroa ja 40-vuotiaalle 634 euroa.

Avainsanana hajauttaminen

Kun tavoite on asetettu, voi alkaa miettiä sopivia sijoituskohteita. Indeksirahastoon sijoittamista Kärkkäinen pitää järkevänä.

– Esimerkiksi yhdistelmärahastoissa täytyisi kuitenkin ottaa aika vahvaa osakepainoa tällä hetkellä, että tuohon kuuden prosentin tuottotavoitteeseen päästään. Kun kyse on hyvin pitkästä aikavälistä se voi kannattaakin.

Sijoitustuottoja voi hakea myös muilla tavoin. Ekonomistin mukaan pelkästään osakemarkkinoille sijoittamalla tuotto on pitkällä aikavälillä keskimäärin korkeampi, mutta niin on riskitasokin.

– Suositus on se, että kannattaa hajauttaa eri varallisuuslajien välillä, Kärkkäinen muistuttaa.

Asuntosijoittamisen suosio on kasvanut viime vuosina, ja alhainen korkotaso on saanut sijoittajat ryntäämään asuntokaupoille. Kärkkäisen mukaan etenkin yksiöiden kysyntä on ollut kovaa.

– Jos alkaa kuukausisäästäjäksi, on vaikeaa ostaa heti alkuun sijoitusasuntoa. Kun varallisuutta on kertynyt enemmän, voi alkaa miettiä, voisiko sitä hajauttaa myös asuntoihin. Se on yksi vaihtoehto, mutta jos mietitään pidempää aikaväliä, niin kyllä ne korotkin nousevat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?