Asiantuntijat epäilevät työttömien piiskaamista – terveysongelmat jarruttavat työn saantia

Kelan blogiin kirjoittaneet asiantuntijat kyseenalaistavat työttömyysturvan uudistukset, joissa työttömiä pyritään väkisin aktivoimaan. Heistä työn kysyntään ja työttömien terveysongelmiin on kiinnitetty vain vähän huomiota.

12.5.2017 15:44

Työvoimapoliittisia uudistuksia on perusteltu ajatuksella, että työn tarjonta lisääntyy, kun työttömät aktivoituvat hakemaan työtä ja edistämään työllistymistään. Asiantuntijat arvostelevat Kelan blogissa keskustelun painopistettä.

– Työn kysyntä on selvästi vähäisempää kuin sen tarjonta, he korostavat.

Tekstin ovat laatineet Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja Olli Kangas, tutkimusprofessori Annamari Tuulio-Henriksson, johtava tutkija Minna Ylikännö, vastaava analyytikko Johanna Aarnio ja Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija Maarit Lassander.

Hallitus on päättänyt, että työttömät pitää haastatella kolmen kuukauden välein. Lisäksi se suunnittelee uudistusta, joka velvoittaisi työttömät hakemaan vähintään 12 työpaikkaa kolmessa kuukaudessa työttömyysturvansa vastineeksi.

Kelan tutkimus teetti tammikuussa Taloustutkimuksella kyselyn, jossa haastateltiin Kelan työttömyysturvaetuuksia saavia. Vastausten perusteella työvoimapoliittiseen palveluun osallistuminen ei näytä lisäävän työttömien uskoa uuden työn löytymiseen.

– Tätä on vaikea selittää muulla kuin sillä, että työttömät eivät koe palvelujen auttavan työn saamista.

Alle puolet uskoi työllistyvänsä

Kyselyyn osallistuneista hieman alle puolet oli hakenut työtä kuluneen neljän viikon aikana. Kolme neljäsosaa kertoi voivansa aloittaa työnteon kahden viikon kuluessa.

Uuden työn löytymiseen seuraavan vuoden aikana uskoi vain 43 prosenttia vastaajista. Hieman tätä suurempi osuus ei uskonut löytävänsä työtä.

Vastausten perusteella työttömien terveysongelmat heikentävät työvoimapoliittisten palveluiden vaikuttavuutta.

– Työttömyysturvauudistuksen yksi keskeinen haaste on, että määräaikaan tehtävät työllisyyshaastattelut eivät − sen kummemmin kuin työhakemusten kirjoittaminenkaan − paranna terveyttä, kirjoittajat arvioivat.

Heidän mielestään tarvitaan paljon nykyistä laajempia kuntoutuksen ja terveydenhuollon toimia.

– Tilanne asettaa suuria haasteita kuntoutus-, terveys- ja työvoimapalvelujärjestelmälle riippumatta siitä, kuka niitä uudessa sote-maailmassa sitten hoitaakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?