Kesätyöntekijöitä palkataan SAK:n aloille eniten kahteen vuoteen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Yhä useampi nuori saa kesätöitä SAK:n aloilta – ”Orastava talouskasvu näkyy”

SAK:n aloilla palkataan tänä vuonna kesätyöntekijöitä selvästi enemmän kuin parina viime vuonna. Luottamushenkilöiden mukaan kesäväen määrä kasvaa etenkin teollisuudessa.

12.5.2017 12:31

Suomen suurimman palkansaajajärjestön SAK:n luottamushenkilöistä 72 prosenttia kertoo työpaikkansa palkkaavan kesätyöntekijöitä. Viime vuonna näin arvioi 64 prosenttia ja toissa vuonna 68 prosenttia vastaajista.

SAK:laisista työpaikoista seitsemäsosa aikoo lisäksi kasvattaa kesätyöntekijöiden määrää viime vuodesta.

Kesätöiden määrä on kasvanut viime vuodesta eniten eli yhdeksän prosenttia teollisuuden työpaikoilla.

Eniten kesätyötä tarjoaa edelleen julkinen ala. Kolme neljästä sillä työskentelevistä SAK:n paneeliin osallistuneista luottamushenkilöistä arvioi työpaikkansa palkkaavan kesätyöntekijöitä.

– Orastava talouskasvu näkyy myös sijoituksina nuorten työllistymiseen ja sitä kautta heidän tulevaisuuteensa, järjestöasiantuntija Tatu Tuomela arvioi tiedotteessa.

Yhä useampi tutustuu ja tienaa

Ensimmäisen kesätyöpaikan saaminen on usein vaikeinta. Peruskoululaisten ja lukiolaisten työllistymistä on pyritty helpottamaan parin viikon pituisella Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelulla.

SAK:laisista työpaikoista joka viides eli hieman aiempaa useampi tarjoaa sen kautta kesätöitä. Ohjelmaan osallistuvat tavallisimmin yksityisten palvelualojen työpaikat. Niistä melkein joka kolmas hyödyntää ohjelmaa.

Tuomelan mielestä nuorten työllistäminen kannattaa, sillä yritykset voivat löytää heistä uusia työntekijöitä. Hän huomauttaa, että diginatiivilla sukupolvella on myös uudenlaista osaamista, josta on hyötyä yritystoiminnalle.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi huhtikuussa 907 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?