Kahden kerroksen koodarit: Paha työvoimapula, samaan aikaan osa työttömänä

Digibuumi vahvistuu, mutta ohjelmointialalla on silti kohtaanto-ongelma. Periaatteessa töitä riittäisi kaikille, käytännössä ei.

12.5.2017 6:01

Yritysten liiketoiminta digitalisoituu, digitaalinen liiketoiminta kasvaa. Vauhti on hurja, ja ohjelmointialan huippujen palkat ovat pilvissä. Silti nurinkurisesti osa koulutetusta it-työvoimasta ei pääse leipään kiinni alalla, joka rummuttaa yhä pahenevaa työvoimapulaa.

– Periaatteessa töitä riittäisi kaikille, mutta alalla on samalla kohtaanto-ongelma. Kun olet ollut pitkään erityisasiantuntija jossakin ekosysteemissä, ja sitten teknologia, ohjelmistokieli tai jokin muu muuttuu, niin vaikka alan ja ihmisten tunteminen auttavat uuden opettelussa, aloitat periaatteessa silti nollasta, Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha sanoo.

Roiha arvioi Ohjelmistoyrittäjien ja Teknologiateollisuuden lukujen pohjalta, että alalle on lähivuosina aukeamassa 5 000–7 000 ohjelmisto-osaajan vaje. Kaikki eivät ole ohjelmistoalalla, vaan mukana on myös esimerkiksi digitalisoituvia pankkeja ja konepajoja, jotka palkkaavat nyt kiivaasti ohjelmisto-osaajia.

– Palkkaaminen kiihtyy. Nyt arvioidaan, että 2 000 uutta työpaikkaa avautuu vuosittain, kun kouluista tulee ulos yhteensä reilut tuhat. Eli vajaus kasvaa tuhannella per vuosi. Lisäksi ulkomaille lähtee enemmän ihmisiä kuin tulee maahan.

Harvinainen toimiala

Työvoimatarve ei näy kaikille. Muutama useamman ohjelmointikielen taitaja kertoi aiemmin Taloussanomille, että he eivät ole saaneet töitä ja että esimerkiksi Cobolin osaajia on työttömänä pilvin pimein. Toisaalta liiketoiminnan ytimessä oleville koodareille maksetaan jo maltaita.

Tradenomiliiton asiamies Mikko Vieltojärvi vahvistaa, että alalla on kahden kerroksen väkeä.

– Kaikki ohjelmoijat eivät työllisty hyvin. Tämä on harvinainen toimiala, jossa osaaminen ratkaisee kaiken. Siellä on heitä, jotka tienaavat valtavasti, pystyvät kilpailuttamaan työpaikkansa ja vapaasti valitsemaan työehtonsa.

Mutta alalla on myös työttömyyttä. Vieltojärvi arvioi, että ohjelmoijien työttömyysprosentti liikkuu noin viidessä prosentissa liiton jäsenistössä. Heitä on kaikenikäisissä.

TIVIAn toiminnanjohtaja Mika Helenius arvioi, että vaikeasti työllistyvien ongelmana on yleensä joko osaamisen kapea-alaisuus tai vanhentunut tutkintopohja, tai molemmat.

– Meillä on it-puolella tietoliikenne, operaattoribisnes, laitteiden ylläpito ja tietoverkkojen ja palvelinten ylläpito. Varsinainen työvoimapula keskittyy vain yhteen osa-alueeseen, eli ohjelmistojärjestelmien kehittämiseen ja muuntamiseen. Perustietotekniikan osaajia ja koodaajia meillä on, ja siellä on se työttömyys.

Vieltojärvi ja Helenius arvostelevat heikkoa muuntokoulutusta.

– Meillä on hyvin paljon luentotyyppistä työllisyyskoulutusta. Se ei pyri kyvykkyystason nostamiseen,vaan pikemminkin täsmätaitojen antamiseen, mikä ei ole riittävä näkökulma, kun tarvitaan ohjelmoijan uudelleenkoulutusta.

– Julkinen sektori pyrkii pikavoittoihin rahoittamalla tällaisia taitokursseja.

– Muuntokoulutus on riittämätöntä. Ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla pitäisi olla keino tarjota 30–60 opintopisteen, 0,5–1 vuoden koulutuskokonaisuuksia, Vieltojärvi sanoo.

Palkkahaitari on iso

Vieltojärvi toppuuttelee hypetystä ohjelmoijien palkoista.

– Siellä on näitä yli 10 000 euroa kuussa tienaavia, mutta heitä on silti hyvin pieni porukka.

Tralin jäsenistä ohjelmistosuunnittelijoiden keskipalkka on 3 600. Tietoturva- ja tietohallinnossa se on reilut 4 300 ja konsultoinnissa vajaat 4 400. Parhaiten tienaava kymmenys tienaa ohjelmoinnissa yli 5 000 euroa, konsultoinnissa yli 6 000.

Ohjelmointialan yleinen palkkataso on kuitenkin korkeampi, kun mukaan lasketaan myös ylemmän tutkinnon suorittaneet ja ohjelmoijat, jotka eivät kuulu Traliin. Tralin jäsenet ovat yleensä melko nuoria ja työkokemus vähäisempää.

B-to-b-myynnissä (yrityksiltä toiseen) paras kymmenys tienaa myös yli kuutta tonnia, mutta toisaalta pienimmät palkat ovat selvästi alle ohjelmoinnin.

– Jos hankkisi vaikka vahvan myyntiosaamisen ohjelmoinnin rinnalle, siinä olisi varmasti aika vahva paketti, jolla luulisi töitä löytyvän. Jollei löydy, kannattaa jo ehkä perustaa oma firma, Vieltojärvi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?