SP: Tuloihin perustuva lainakatto tarvitaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

”Korhoset” voivat vivuttaa 180 000 euron lainan 270 000 euroon – näin Suomen Pankki kuvaa petollista kierrettä

Julkaistu: 10.5.2017 15:46

Suomen Pankki kehottaa harkitsemaan tuloihin sidottua lainakattoa, jotta suomalaisten lainanottoa ja asuntojen hintojen nousua voitaisiin hillitä.

Lainakatto voi olla ontuva väline ylisuurten lainojen rajoittamisessa, jos asuntojen hinnat nousevat. Suomen Pankin Euro & Talous -julkaisussa kaksi vanhempaa neuvonantajaa Jukka Topi ja Jukka Vauhkonen kertovat vivutusmahdollisuudesta esimerkin avulla.

Esimerkkiperhe Korhoset haluavat ostaa 200 000 euroa maksavan asunnon. Lainakaton vuoksi heidän pitää rahoittaa siitä itse kymmenesosa. Kun parilla on 20 000 euron säästöt, se voi saada enintään 180 000 euron lainan.

Oletetaan, että Korhoset hankkivat asuntonsa juuri ennen kuin asuntojen hinnat lähtevät yleiseen viiden prosentin nousuun. Sen vuoksi asunnon arvo nousee nopeasti 210 000 euroon.

He päättävät hyödyntää uuden vakuusarvon ja hankkia entistä suuremman kodin. Myynnin jälkeen heille jää 30 000 euroa omarahoitusosuudeksi uuden asunnon hankintaa varten. Nyt Korhoset pystyvätkin ostamaan 300 000 euron arvoisen asunnon ja ottamaan 270 000 euron lainan.

Topin ja Vauhkosen mukaan esimerkki ilmentää, kuinka asuntojen hintojen ja vakuusarvojen nousu voi johtaa yhä suurempien asuntolainojen hankkimiseen.

– Lainojen koon kasvu puolestaan ruokkii asuntojen kysyntää, mikä edelleen nostaa asuntojen hintoja ja vakuusarvoja ja kannustaa entistä kiivaampaan lainanottoon, he kirjoittavat.

Lainakaton suurentaminen vaikkapa 15 prosenttiin voisi hillitä lainanottoa. Topi ja Vauhkonen arvioivat, että tällöin rajoitetta saatettaisiin alkaa kiertää ja täydentää asuntovelkaa esimerkiksi kulutusluotolla.

Uusia välineitä

Kotitalouksien velkaantuminen ja asuntomarkkinoiden haavoittuvuus ovat huolestuttaneet viranomaisia pitkään. Lainakatto otettiin käyttöön viime heinäkuussa ja Finanssivalvonta (Fiva) valmistelee asuntolainojen vähimmäisriskipainojen asettamista pankeille niiden vakavaraisuuslaskennassa.

Topi ja Vauhkonen suosittelevat, että näiden lisäksi harkittaisiin lainanottoa hillitseviä välineitä, jotka ottavat huomioon myös kotitalouksien tulot.

Tulosidonnainen lainakatto rajoittaisi heidän mukaansa hintojen ja lainanoton toisiaan ruokkivaa dynamiikkaa. Jos se olisi voimassa, esimerkin Korhoset voisivat hyödyntää asuntojen hintojen nousua hankkimalla 30 000 euron omarahoituksen avulla enintään 230 000 euron arvoisen asunnon.

Myös lainojen maksuvaraan, lyhennyksiin ja enimmäispituuksiin liittyvät vaatimukset voisivat ehkäistä ongelmia.

Fiva suosittelee, että lainan hoitomenot eivät saisi olla yli 40 prosenttia kuukausituloista. Jos suositus olisi sitova, Korhoset voisivat saada enintään 207 000 euron asuntolainan.

Myös Fivan johtaja Anneli Tuominen on arvioinut, että lainakatto ei ehkäise markkinoiden ylikuumenemista eikä ylivelkaantumista. Viranomaiset miettivätkin järjestelmän täydentämistä ja lakien muutostarpeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?