Avokadon hinta pomppasi – suosikkihedelmät viedään käsistä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Avokadon hinta pomppasi – suosikkihedelmät viedään käsistä

Terveystietoisten herkuttelijoiden hittihedelmän avokadon hinta on kohoamassa rajusti kysynnän ja heikon satotilanteen takia.

Neljän kilon avokadolaatikon hinta on kaksinkertaistunut vuodessa.­

4.5.2017 15:16

Avokado on sekä retroa että trendiruokaa. Kermainen, hyvin terveellisenä pidetty hedelmä näkyy kasvisruokien, salaattien ja voileipien resepteissä. Nyt sen hinta on nousemassa pilviin.

Brittilehti Financial Timesin mukaan Euroopassa avokadon saanti on vaikeutumassa, koska suurimman tuottajan Perun sadosta aiempaa suurempi osa myydään Yhdysvaltoihin. Syynä on se, että perulaisavokadoilla täytetään Meksikon tuotannon vajetta.

Avokadon tuontikysyntää kasvattaa Yhdysvalloissa kotimaisen sadon heikko tilanne. Amerikkalaiset ovat valmiita maksamaan korkeita hintoja perulaisille saadakseen jatkossakin avokadoja kauppojen hyllyille.

Kalifornian avokadoviljelmät kärsivät 50–60 prosentin sadon pienenemisestä sääolojen takia. Meksikossakin sato jää viidenneksen keskimääräisestä tasosta. Hedelmäpuiden sadot vaihtelevat muutenkin, sillä ne pitävät lepovuosia isojen satokausien välillä.

Suomessa syöntikypsä avokadokilo maksaa jo noin 12–13 euroa, halvimmillaan niitä on myynnissä 5–6 eurolla kilo.

– Avokadojen hinnat ovat olleet viime vuosina nousussa johtuen maailmanlaajuisen kysynnän noususta. Tuotanto ei yksinkertaisesti pysy perässä, sillä puu ei tuota heti hedelmää, vaikka istutuksia tehdäänkin jatkuvasti, S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa kertoo.

Oksan mukaan avokadon hankintahinnat olivat viime vuonna viidenneksen edellistä vuotta korkeammat. Tänä vuonna nousu on ollut edelliseen vuoteen verrattuna noin 10 prosenttia.

Euroopassa neljän kilon avokadolaatikko maksaa noin 16 euroa, eli FT:n mukaan lähes kaksi kertaa enemmän kuin kahdeksan vuotta sitten. Meksikon avokadon hinta on yli kaksinkertaistunut kuluvana vuonna. Kymmenen kilon laatikko maksaa 550 pesoa, noin 27 euroa, kertoi espanjalainen avokadokauppias Óscar Martínez lehdelle.

Suomessa ja muualla Euroopassa superhedelmäksi kutsuttua avokadoa käytetään paljon. Vaikka hedelmässä on rasvaa, se on pääosin tyydyttämätöntä ja myös vitamiineja ja hivenaineita on paljon.

Terveystrendit yleistyvät kuitenkin myös uusilla avokadomarkkinoilla kuten Turkissa ja Kiinassa. Jälkimmäiseen vienti kasvaa 2,5-kertaisesti vuosittain. Viime vuonna Kiina osti 25 000 tonnia avokadoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?