Näin kunnilla ja valtiolla tienattiin – jopa 6577 €/kk

Siivooja näyttäisi tienaavan enemmän valtion kuin kuntien palveluksessa.

4.5.2017 9:55

Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio oli viime vuonna 3 539 euroa, Tilastokeskus kertoo. Mediaani on suuruusjärjestyksessä olevista luvuista keskimmäinen.

Säännöllisen työajan ansioiden keskiarvo oli 3 826 euroa. Säännöllisen työajan ansio sisältää tehtäväkohtaisen palkan ja henkilökohtaisten lisien lisäksi työaikalisät ja luontoisedut, mutta ei ylityöpalkkoja, lomarahoja tai tulospalkkioita.

Ammattiryhmistä eniten tienasivat vähemmän yllättävästi johtajat. Heidän säännöllisen työajan mediaaniansionsa oli 6 577 euroa kuussa. Toiseksi parhaat mediaaniansiot oli erityisasiantuntijoilla, 4 257 euroa.

Pienimmät mediaanitulot oli joukolla ”muut ammattiryhmät”, jonka yleisimpiä ammatteja valtiolla ovat siivoojat, varastomiehet ja tekniset asentajat. Heillä ansioiden mediaani oli 2 595 euroa.

Toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijät tienasivat hieman enemmän eli 2 741 euroa.

Kuntien palkat jäävät valtiosta

Kuntien palkat näyttävät jäävän jälkeen valtion palkoista. Eroa selittänee se, että valtion palkansaajista kaksi kolmasosaa on asiantuntijatehtävissä.

Kuntasektorilla kokoaikaisen, täyttä palkkaa saaneen kuukausipalkkaisen palkansaajan säännöllisen työajan mediaaniansiot olivat 2 772 euroa. Keskiarvo oli 3 036 euroa.

Myös kunnissa korkeimmat mediaaniansiot oli johtajilla. Heidän mediaaniansionsa olivat 4 861 euroa.

Pienimmät ansiot oli jälleen ”muilla ammattiryhmillä”, mikä kunnissa tarkoittaa yleisimmin laitoshuoltajia, ruokapalvelutyöntekijöitä ja siivoojia. Heidän mediaaniansionsa olivat 2 072 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?