Maalämpö olisi edullisin, silti yli puolet valitsee sähkön – tulot ja koulutus vaikuttavat - Oma raha - Ilta-Sanomat

Maalämpö olisi edullisin, silti yli puolet valitsee sähkön – tulot ja koulutus vaikuttavat

Julkaistu: 2.5.2017 19:04

Vaikka maalämpö olisi edullisin lämmitysmuoto suurimmalle osalle omakotitaloista, kaikki eivät sitä valitse.

Suomalaiset omakotitalon rakentajat valitsivat viime vuosikymmenellä useimmiten talonsa lämmitystavaksi sähkölämmityksen, vaikka maalämpö olisi lähes aina ollut pidemmällä aikavälillä edullisin vaihtoehto.

Lämmitystavan valintaan vaikuttaa vahvasti omakotitalon rakentajan koulutus- ja tulotaso. Mitä korkeammin koulutettu ja hyvätuloisempi, sitä todennäköisemmin valitsee maalämmön. Suoran sähkölämmityksen puolestaan valitsevat todennäköisemmin he, jotka jo asuvat omakotitalossa. Tämä selviää Anna Saharin tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Tutkimuksessa ei selvitetty, miksi kukin päätyi juuri tiettyyn lämmitystapaan.

– Kyseessä oli tilastoaineisto, enkä voi tietää päätösten syitä. Voihan se olla, että joku vaikka erityisesti tykkää sähkölämmityksestä, Sahari toteaa Taloussanomille.

Hänen käsityksensä mukaan ihmiset ovat aika hyvin kartalla esimerkiksi sähkön kustannuksista. Maalämpöön onkin siirrytty uusissa omakotitaloissa reippaalla tahdilla ilman mitään toimenpiteitä.

– Tämä on ollut täysin markkinaehtoinen siirtyminen, Sahari kertoo.

Toisaalta tutkimus antaa myös viitteitä siitä, että osa kotitalouksista, jotka tietävät maalämmön edulliset käyttökustannukset, valitsevat silti sähkölämmityksen. Syynä voi olla esimerkiksi se, ettei lainaa riitä maalämmön rakennuskustannuksiin.

Tutkimus koski vuosia 2000–2011. Tuona aikana uusista omakotitaloista 53 prosenttiin asennettiin suora sähkölämmitys, 20 prosenttiin maalämpö, 13 prosenttiin vesikiertoinen sähkölämmitys, 7 prosenttiin puulla toimiva lämmitysjärjestelmä ja 4 prosenttiin öljylämmitys.

Maalämmön osuus kaikista omakotitaloista on nykyään noin neljä prosenttia. Saharin mukaan vuoden 2011 jälkeen maalämmön osuus uusien omakotitalojen lämmitysjärjestelmänä on noussut entisestään.

Sahari jätti tutkimuksensa ulkopuolelle talot, joihin oli saatavilla kaukolämpö, sillä usein kaukolämpöalueilla siihen on pakko liittyä. Käytännössä maalämpö on yleensä myös kaukolämpöä edullisempi lämmitysmuoto omakotitaloissa.

Anna Saharin taloustieteen väitöskirja tarkastetaan Aalto-yliopistossa 5. toukokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?