Yli puolet työntekijöistä haluaisi lyhyemmän työajan - Oma raha - Ilta-Sanomat

4 päivän työviikko kelpaisi monelle – voi olla totta tuleville sukupolville

Suurin osa suomalaisista tahtoisi lyhentää työaikaansa. Toimihenkilöjärjestö STTK:n kyselyyn vastanneista neljännes olisi valmis jakamaan töitään työttömille, vaikka palkka pienenisi samassa suhteessa.

27.4.2017 11:08

Nykyistä lyhyemmän työajan haluaisi 61 prosenttia STTK:n Aula Researchilla teettämään kyselyyn vastanneista työikäisistä. Ajatus ansioiden ja eläkkeiden pienenemisestä kuitenkin vähentää intoa työajan kutistamiseen.

26 prosenttia liki 1 200:sta kyselyyn osallistuneesta työntekijästä ja opiskelijasta olisi valmis jakamaan työtään työttömille huolimatta siitä, että palkka alenisi vastaavassa suhteessa. Puolet ei haluaisi tinkiä eduistaan ja neljännes ei osannut kertoa kantaansa.

Moni vastaaja arvioi, että toiveet ja todellisuus eivät välttämättä kohtaa. Hieman yli puolet uskoi viikkotyöaikansa pidentyvän 20 vuoden aikana.

STTK on kartoittanut myös jäsenliittojensa näkemyksiä työaikoihin. Noin puolet niistä uskoo, että vastaisuudessa kokonaistyöaika on nykyistä lyhyempi. Lyhyempään työaikaan päästäisiin toimintoja tehostamalla ja digitalisaation hyödyillä.

Toinen puoli liitoista epäilee työajan supistumista. Esimerkiksi pelastus- ja turvallisuusaloilla työajan lyhentämiseen ei uskota.

Nyt syntyvien työaika voi aikanaan olla lyhyt

STTK ei usko, että nykytyöaika on työaikojen kehityksen päätepiste. Järjestön puheenjohtaja Antti Palola huomauttaa tiedotteessa, että taantuma on pitänyt talouskasvun nollassa ja luonut painetta työaikojen pidentämiseen, mikä näkyy muun muassa kilpailukykysopimuksessa.

– Globaali kilpailu ja teknologinen kehitys eriyttävät työaikoja kysynnän vaihtelun mukaan. Syntyy tilanteita, joissa toisilla työtä on liikaa, toisilla liian vähän ja osalla ei ollenkaan, hän lisää.

STTK on julkaissut Mitä, jos työviikko olisi neljä päivää? -pamfletin. Se ei esitä työajan lyhentämistä, vaan haluaa keskustelua nopeasti muuttuvan työelämän vaikutuksista työaikoihin.

Pitkän ajan kuluessa työajan lyheneminen voi järjestön mukaan olla mahdollista.

– Talouden ”uusi normaali” ennustaa talouskasvun hidastumista. Jos ennuste toteutuu, työajan lyhennys on ehkä totta nyt syntyville sukupolville, Palola arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?