Kysely paljastaa asunnonostajien pelot: ”Kaikki pitäisi tapahtua netissä” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kysely paljastaa asunnonostajien pelot: ”Kaikki pitäisi tapahtua netissä”

Julkaistu: 20.4.2017 9:00

Aktia Pankin kysely paljastaa, että joka kolmas ei kilpailuta asuntolainaansa. Joka viides kuuntelee intuitiotaan ostaessaan asuntoa.

Suomalaiset näyttävät Aktia Pankin mukaan olevan melko laiskoja kilpailuttamaan lainojaan. Sen IROResearchillä teettämään kyselyyn vastanneista 29 prosenttia ei ole kilpailuttanut asuntolainaansa. 45–55-vuotiaista peräti 32 prosenttia oli jättänyt vertailun tekemättä.

Asuntolainojen kustannuksissa on kuitenkin pankkien välillä tuhansien eurojen eroja. Esimerkiksi Taloussanomien Suomen Rahatiedolla teettämän vertailun perusteella 85 000 euron asuntolainan kustannuksissa oli huhtikuun alussa enimmillään 2 360 euron hintaero.

Usein asuntolainat ovat varsinkin pääkaupunkiseudulla selvästi tätä suurempia ja jopa kaksi kertaa tämän kokoisia, mikä korostaa kilpailuttamisen kannattavuutta.

Ajatus pankin vaihtamisesta ei kyselyssä jarruttanut vertailua. Aktian tiedotteen mukaan vastaajista 71 prosenttia olisi valmis vaihtamaan pankkia, jos lainan saaminen edellyttää sitä. Vain joka kymmenes oli uskollinen pankilleen. Loput eivät osanneet sanoa.

Vertailu tuntuu työläältä

Kysely toteutettiin 6.–10. huhtikuuta pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla sekä Pietarsaaressa, Kokkolassa, Vaasassa, Oulussa, Turussa ja Tampereella. Vastaajat olivat 25–55-vuotiaita ja heitä oli 300.

Avoimista vastauksista ilmenee, että vertailua pidetään työläänä ja rahasta puhuminen voi olla hankalaa jopa pankissa. Asuntolainan hakemisessa yhtä vastaajaa arvelutti ”eri pankkien korko-, takaisinmaksu ja muiden vastaavien turhien kustannusten vertailu”.

Toista huoletti, että asiakaspalvelijat eivät osaa arvioida edellisen asunnon arvoa.

– Kaikki pitäisi tapahtua netissä. Mihin kaikki asiakaspalveluhenkilöt ovat kadonneet? Ihmetteli kolmas.

Kun lainamarginaalia ei oteta huomioon vastaajien mielestä asuntolainaneuvotteluissa on tärkeintä lainaneuvottelijan asiantuntijuus. Yli puolet piti sitä tärkeänä.

Moni arvosti myös lainapäätöksen nopeutta. Kolmannes kertoi saaneensa sen vuorokauden aikana. Aktian toisessa, maaliskuussa teettämässä kyselyssä yli puolet tuhannesta vastaajasta toivoi saavansa päätöksen 24 tunnissa.

Kehno rakentaminen pelottaa

Paneelikyselyyn vastanneista puolet arvioi asunnon ostamisen hankalaksi. Etenkin Helsingissä korkeat hinnat vaikeuttivat sitä. Reilu kymmenes moitti itseään päättämättömyydestä.

Avoimissa vastauksissa ostajat pelkäsivät huijatuksi tulemista, kehnoa rakentamista, homeongelmia ja kosteusvaurioita. Myös oman asunnon myyminen ja lainaehtojen tiukentuminen arveluttivat.

Noin puolet asunnon ostaneista oli tehnyt tarjouksen vain yhdestä asunnosta.

– Kynnys asuntotarjouksen tekemiseen tuntuu olevan varsin korkea, sanoo Aktia Pankin lainaamisen liiketoiminnan johtaja Erno Kiukkonen tiedotteessa.

Eniten ostopäätöksessä painoivat asunnon sijainti, hinta ja sopiva koko.

Uusi koti on silti monelle myös tunneasia. Vastaajista 22 prosenttia kertoi kuuntelevansa intuitiota eli sisäistä ääntään. Kiukkosen mielestä intuitio on osaltaan nopeuttaa ja helpottaa päätöksentekoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?