Professori: Kovatuloisten verojen kiristäminen kaventaisi helposti tuloeroja – ”Poliitikoille tabu” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Professori: Kovatuloisten verojen kiristäminen kaventaisi helposti tuloeroja – ”Poliitikoille tabu”

Julkaistu: 18.4.2017 14:33

Verotus olisi helppo keino puuttua poliitikkoja huolestuttavaan eriarvoistumiseen, kirjoittaa professori Heikki Hiilamo THL-blogissa.

Eriarvoistumisesta ollaan nyt huolissaan sekä muualla maailmassa että Suomessa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) nimitti tammikuussa työryhmän etsimään ratkaisuja eriarvoistumisen pysäyttämiseksi.

Sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon mukaan keinovalikoimasta loistaa poissaolollaan yksinkertainen ja toimiva ratkaisu: tuloverotuksen kiristäminen.

Hiilamo kirjoittaa THL-blogissa, että tuloveroasteikon numeroiden veivaaminen kaventaisi tuloeroja välittömästi ”merkittävällä tavalla”.

Hän kuitenkin tunnustaa, että ajatuksella on erittäin vähäinen kannatus Suomessa.

– Aina vuonna 1987 virkakautensa aloittaneesta Harri Holkerin (kok) hallituksesta alkaen kaikki hallituspuolueet ovat väristä riippumatta pyrkineet laskemaan tuloveroja.

Lopputulos on professorin mukaan se, että suurituloisimpien ylin marginaalivero oli vuonna 2015 noin 56 prosenttia, kun se vielä vuonna 1987 oli 72 prosenttia.

Marginaalivero kuvaa osuutta, joka jokaisesta tienatusta lisäeurosta menee veroihin.

Hiilamo viittaa kirjoituksessaan brittiläisen taloustieteilijän Anthony Atkinsonin arvioon, jonka mukaan optimaalinen marginaaliveroprosentti olisi 65.

Työryhmä ehdottaa suurituloisille veronkevennyksiä

Valtiovarainministeriöstä kannatusta Hiilamon ajatuksille tuskin löytyy.

Ylijohtaja Terhi Järvikareen työryhmä linjasi helmikuussa, että suurituloisten marginaaliveroa pitäisi pudottaa kohti 50:tä prosenttia.

Hiilamo itse viittaa ”kansliapäällikkö Martti Hetemäen erittäin perusteelliseen ja tieteellisesti korkeatasoiseen verotyöryhmään”, joka vuonna 2010 katsoi, että tuloverojen nostaminen laskisi työllisyyttä.

Professorin mukaan kaikkien veroja ei tarvitsisikaan kiristää.

– Realistisempi vaihtoehto Suomessa olisi laskea – osana perustuloa tai muuta vähimmäisturvan remonttia – alimpien tulojen marginaaliveroa ja nostaa maltillisesti ylimpien tulojen marginaaliveroa.

Tällaisista vaihtoehdoista ei Hiilamon mielestä uskalleta edes keskustella.

– Monet poliitikot ovat huolissaan tuloeroista, mutta tuloverojen kiristäminen on heille tabu, hän kirjoittaa bloginsa saatetekstissä Facebookissa.