Timo Metsola lopetti puhelimeen vastaamisen 12 vuotta sitten ja oppi jotain tärkeää

Timo Metsola vastustaa ajatusta, että kuka vain voi keskeyttää hänen ajatuksensa koska vain. Siksi hän on tehnyt varsin radikaalejakin muutoksia. Olisiko niistä apua muille?

–Tasainen rasitus ei sovi mulle. Jos painaa aina vaan tasaisella tahdilla, sitä havahtuu jonain lokakuun iltana, että tätäkö tämä nyt aina on. Ja silloin ollaan aika lähellä katkeruutta, Timo Metsola sanoo.

15.4.2017 6:01

Tämä haastattelu on tehty puhelimessa. Haastatteluaika sovittiin sähköpostilla, ja kun kysyin, mistä numerosta tavoitan Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan, vastaus oli:

– Sä et voi soittaa mulle. Mutta tehdäänkö niin, että mä soitan sulle.

Tämä on loistava esimerkki siitä, miten Metsola hallitsee ajankäyttöään. Olin pyytänyt haastattelua siitä, miten nykyisessä hyvin hektisessä työelämässä saa tehtyä kaiken sen, mitä pitää. Ja mielellään niin, että itsellä säilyisi tunne hallinnasta.

Metsola on perustanut elämässään monta yritystä ja on monessa mukana. Parhaiten hänet tunnetaan perustamastaan Vuokraturva-yhtiöstä. Jotta voi ymmärtää, miten hän arkeaan hallitsee, pitää ymmärtää, paljonko hän tekee töitä.

Joten Timo Metsola, teetkö töitä joka päivä?

– Jos vastaan ihan käsi sydämellä, niin kyllä jollain tasolla teen joka päivä töitä. Jos esimerkiksi saan viikonloppuna hyvän idean, laitan sen heti eteenpäin. Luova ajatustyö sopii kiireettömiin hetkiin. Mutta pyrin välttämään sitä, että tekisin rutiinityötä viikonloppuisin, hän sanoo.

Rutiinityöllä hän tarkoittaa esimerkiksi niitä pieniä jonossa olevia asioita, jotka on hoidettava jossain välissä. Niille on oma aikansa, ja palaamme siihen myöhemmin.

Suunnittele ja osaa poiketa suunnitelmasta

Selvitäkseen arjesta Metsola tekee päivistään varsin tarkan suunnitelman. Samaan hengenvetoon hän sanoo, että yhtä tärkeää on osata tarpeen vaatiessa poiketa suunnitelmasta.

– Nyt joku ajattelee, että eihän tuossa ole mitään johdonmukaisuutta, hän sanoo.

Mutta on siinä. Helppoa se ei aina ole, koska tietääkseen, milloin on syytä poiketa suunnitelmasta, pitää tuntea itsensä.

– Itselleni on todella vaikea siirtää tai perua sovittua tapaamista viime tipassa. Joskus on pystyttävä sanomaan, että nyt en voi tulla.

Poikkeuksellinen onnistuminen voi hänen mukaansa olla siitä kiinni.

Ja sitten hän sanoo jotain, mitä on syytä pohtia. Metsolan mukaan ihmiset osaavat paremmin muuttaa aikataulujaan, kun tulee ongelmia. Eivät silloin, kun asiat sujuvat.

– Jos olet palaverissa, missä tunnet, että nyt todella mennään eteenpäin, miksi se pitäisi keskeyttää alkuperäisen aikataulun mukaan? Mitäpä jos peruisit seuraavan palaverin ja annat tämän jatkua?

Älä yritä väkisin väärässä vireessä

Metsola sanoo oppineensa itsestään, että hetken aikaa voi tehdä töitä äärimmäisen tiukallakin tahdilla, mutta sen jälkeen näköpiirissä pitää olla kevyempi jakso.

– Tasainen rasitus ei sovi mulle. Jos painaa aina vaan tasaisella tahdilla, sitä havahtuu jonain lokakuun iltana, että tätäkö tämä nyt aina on. Ja silloin ollaan aika lähellä katkeruutta.

Metsolan mielestä on tärkeää paitsi suunnitella, myös ymmärtää vireystilansa ja se, onko vireys sopiva edessä olevaan työhön. Jos hän on itse kovin väsynyt, hän ottaa työtehtävän helpot-listaltaan. Tekee esimerkiksi niitä rutiinitöitä.

– Mun to do -listalla on helpot ja vaikeat -jaottelu. Helpot ovat sellaisia, että vaikka ne veisivät aikaa, tiedän niihin tarttuessani, että saan ne tehtyä. Vaikeat-listalla ovat asiat, joiden lopputulos on epävarma.

Jatkuva keskeytys tuo kiireen

Oman yrityksensä johdossa Metsola pystyy mahdollisesti hallitsemaan aikaansa paremmin kuin palkkatyöläiset. Moni tuskittelee työelämän kiirettä ja tunnetta, ettei saa tehtyä asioita. Millaisia neuvoja Metsolalla on heille?

– Jos tunnistaa itsessään, että jokin hetki työpäivästä on selvästi paras, sitä kannattaa suojella. Jos tiedät, että kello 7.30–9 saat paljon aikaiseksi, yritä hyödyntää tuo aika, vältä kaikkia häiriötekijöitä.

Metsolan mielestä valtaosa kiireestä ja hallitsemattomuuden tunteesta tulee siitä, että työpäivässä on lukematon määrä keskeytyksiä.

– Kun olet suunnitellut tekeväsi jotain, ja tulet jatkuvasti keskeytetyksi, olet heti aikataulun kanssa ongelmissa.

– Siinä ei ole järkeä, että työpäivät kuluvat niin, ettet saa tehtyä sitä, mitä suunnittelit. Ja sitten teet ne työt iltaisin ja viikonloppuna.

Tämän takia Metsola päätti 1. maaliskuuta 2005, että kaikki hänen puhelunsa menevät suoraan vastaajaan.

– Puhelin ei ole sen jälkeen soinut kertaakaan.

– Viime vuosikymmenellä moni sanoi mulle, että tolla tyylillä sun yritykset menee nurin, hän sanoo.

Eivät menneet, mutta Metsola oppi jotain tärkeää itsestään.

– Siihen asti mulla oli kolme puhelinta. Julkinen, salainen ja erittäin salainen numero. Ne kaikki välkkyivät päivät pitkät edessäni työpöydällä. Olin ihan burnoutin partaalla sen kanssa. Tämä oli ehdottomasti oikea ratkaisu.

Se, ettei Metsola vastaa puhelimeen, ei tietenkään tarkoita, ettei häneen saisi yhteyttä. Mutta hän palaa asiaan, kun se sopii hänen aikatauluihinsa.

– Vastustan sitä, että kuka vaan voi keskeyttää mun ajatuksen koska vain.

Kesälomalla merelle

Kun kolmen puhelimen kirouksesta on päästy, onko hänen pinnansa töihin enää koskaan niin tiukalla, että tulee niin sanotusti seinä vastaan.

– Joka vuosi joulun alla tulee tunne, että nyt riittää. Olen oppinut, että se on tapani reagoida. Siihen aikaan vuodesta on turvallista olla ryytynyt, koska tietää, että voi jäädä lomalle. Toinen vastaava hetki on juuri ennen kesälomaa.

Kesällä Metsola lähtee merelle, ja se on hetki, kun hän on eniten töistä irti. Ensinnäkin, koska veneellä liikkuessa meri vaatii keskittymistä. Samalla oma mielenmaisema muuttuu toiseksi.

En ole ensimmäinen, joka kysyy Metsolalta työelämästä ja kiireestä. Hän hämmästelee joidenkin ihmisten ajatusta siitä, että voisi olla olemassa keino, joka tekisi arjen hallinnasta helppoa.

– Oman kokemukseni mukaan arjen ja haastavan työn yhdistelmä on aina vaikea. Kyse ei ole niinkään siitä, miten siitä tulee helppoa, vaan miten kaikesta vaikeudesta huolimatta pärjäät paineen ja itsesi kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?