Nuoretkin haluavat mökkeillä – omistaminen toissijaista

Nuoretkin haluavat tuoreen selvityksen perusteella mökkeillä. He kuitenkin valitsevat mieluusti vuokratun tai yhteisomistusmökin.

9.4.2017 15:06

Suomalaisten mökkeily ei näytä hiipuvan. Saaristoasiain neuvottelukunnan teettämään Nuoret aikuiset mökkeilijöinä 2030 -selvitykseen vastanneista 82 prosenttia arvioi, että vapaa-ajan asuminen säilyttää suosionsa. Mökin omistavista hieman tätäkin useampi uskoi mökkeilyn tulevaisuuteen.

Vastanneista 25–45-vuotiaista 70 prosenttia piti todennäköisenä, että heidän vapaa-ajan asunnoilla viettämänsä aika kasvaa vuoteen 2030 mennessä.

Heidän mielestään mökkeily ei välttämättä vaadi loma-asunnon omistamista. Nuorista aikuisista 47 prosenttia piti vuokramökkiä ja 43 prosenttia yhteisomistuksessa olevaa mökkiä mieluisana vaihtoehtona.

– On tärkeää, että tarjolla on riittävästi yhteisomistuksellisia ja yhteiskäyttöisiä mökkejä sekä kohtuuhintaisia vuokramökkejä, saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk) arvioi tiedotteessa.

Kyselyyn osallistui 1121 vastaajaa. Osa heistä oli mökin omistajia.

Suomi on suhteellisesti Euroopan suurin mökkeilymaa. Mökkibarometri 2016 -tutkimuksen mukaan vapaa-ajan asuntoja on 600 000 ja niillä on 2,4 miljoonaa käyttäjää.

Rahaa mökkeilyyn käytetään vuosittain 6,2 miljardia euroa ja sen ympärille on kehittynyt 60 000 työpaikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?