Kari, 61, tekee täyttä työpäivää ja nostaa eläkettä – ”Kuin palkankorotus” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kari, 61, tekee täyttä työpäivää ja nostaa eläkettä – ”Kuin palkankorotus”

Uusi varhennettu eläke mahdollistaa sekä työnteon jatkamisen että sen lopettamisen. Haastattelimme kaksi eläkettä eri syistä hakenutta suomalaista.

5.4.2017 10:38

Vuodenvaihteesta saakka suomalaiset ovat voineet hakea osan eläkkeestään maksuun jo ennen eläkeikää.

Niin sanotun osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen suosio on yllättänyt asiantuntijatkin: maaliskuun alkuun mennessä 3 600 vähintään 61-vuotiasta suomalaista oli hakenut etukäteen maksuun joko neljänneksen tai puolet kerryttämästään eläkkeestä.

(Katso täältä laskelmat, kuinka paljon voit saada.)

Yksi mahdollisuuteen tarttuneista on espoolainen Kari Saario, joka laittoi hakemuksen sisään täytettyään helmikuun lopulla 61. Hän saa huhtikuusta eteenpäin 50-prosenttista varhennettua eläkettä.

– Olisin ottanut vaikka sata prosenttia, jos olisin saanut. Innostuin tästä mahdollisuudesta heti, kun luin siitä lehdestä, Saario kertoo.

Kyse ei ole siitä, että Saario olisi lopen kyllästynyt työhönsä myyntipäällikkönä. Päinvastoin, hänellä ei ole pienintä aikomustakaan lopettaa tai vähentää työntekoa ennen kahden ja vuoden päässä siintävää eläkeikää.

Varhennetun vanhuuseläkkeen nostaminen ei millään tavoin estä tai rajoita työntekoa. Saario tulee joka kuukausi saamaan liksansa lisäksi puolikasta eläkettä.

– Se on kuin palkankorotus! hän intoilee.

Varhentaminen leikkaa lopullista eläkettä

Ilmaisesta lounaasta ei tietenkään ole kyse. Etukäteen nostettuun osaan tehdään pysyvä 0,4 prosentin vähennys jokaista varhennettua kuukautta kohden.

Jos eläkettä alkaa nostaa täydet kolme vuotta ennen alinta eläkeikää, vähennys on 14,4 prosenttia. Esimerkiksi 2 000 euron kuukausieläkkeessä se tarkoittaisi sitä, että varhennetusta 1 000 euron puolikkaasta viedään 144 euroa koko loppuelämän ajaksi.

Koska Kari Saario ehtii nostaa varhennettua puolikasta 30 kuukauden ajan, vähennyksen suuruus on hänen tapauksessaan 12 prosenttia.

– Mutta ehdin minä aika paljon sitä ”förskottiakin” ennen eläkeikää nostaa. Arvioisin, että vuosikausia menee, ennen kuin tässä tappiolle jää. Ja koskaanhan ei tiedä, koska henki lähtee, Saario sanoo ja nauraa.

Klaukkalalaiselle Tuoville oikotie eläkkeelle – ”Ajattelin, että jehuu!”

Siinä missä varhennetun eläkkeen nostaminen ei estä työntekoa, se ei myöskään sitä vaadi. Esimerkiksi klaukkalalainen Tuovi Harjula on päättänyt eläköityä varhennetun eläkkeen turvin.

Keittäjänä työskennelleeltä Harjula meni muutama vuosi sitten työpaikka alta, kun hänen työnantajansa ajautui konkurssiin.

– Olen viime vuodet hoitanut lapsenlastani. Mietin, että muutamalle sataselle lisää kuussa olisi käyttöä, ettei ihan tarvitse kituuttaa. Suunnittelin jo töihin lähtemistä, Harjula kertoo.

Sitten hän kuuli ystävältään mahdollisuudesta hakea osaa kertyneestä eläkkeestä maksuun etukäteen.

– Minä ajattelin, että jehuu! Nyt tämä hoitohomma voi jatkua, ja pystyn laittamaan jotain säästöönkin.

Harjula ei ole huolissaan siitä, että varhennetun eläkkeen nostaminen leikkaa hänen lopullista eläkettään joitakin prosentteja. Säästämällä osan varhennetusta eläkkeestä hän kokee saavansa talouteensa pelivaraa.

Eläkeaikaiset menot eivät muutenkaan tule olemaan suuret, Harjula sanoo.

– Ei minun Espanjaan tarvitse lähteä. Minulla on puutarha hoidettavana, ja mettään voi mennä poimimaan marjoja. Kun syksy tulee, niin kudon. Koen, että arkinen elämä on sitä parasta.

Yksi haave Harjulalla kuitenkin on:

– Kerran haluaisin lähteä viettämään joulua vuoristomökkiin Sveitsin Alpeille. Siitä olen haaveillut pitkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?