TM: Autovero aleni – näin kävi autokaupan hintojen - Oma raha - Ilta-Sanomat

TM: Autovero aleni – näin kävi autokaupan hintojen

Tekniikan maailma selvitti, miten autoveron lasku vuosina 2016 ja 2017 on näkynyt autojen hinnoissa.

22.3.2017 18:11

Noin joka kolmannen selvityksessä mukana olleen automallin hinnassa näkyy tämän ja viime vuoden autoveron lasku täysimääräisenä. Joka toisen mallin hinta on noussut.

Tekniikan Maailman selvityksessä oli mukana 22 automallia, joiden hintakehitystä seurattiin kahden vuoden aikana. Mukana olivat myydyimmät mallit kokoluokittain, jotka kattavat noin puolet luokan myynnistä.

Vuoden 2016 autoveron alennus meni ensin kokonaan autojen ohjeellisiin vähittäismyyntihintoihin. Vuoden aikana verottomia hintoja kuitenkin nostettiin. Tarkastelujakson aikana joka toisen mallin verottomat hinnat nousivat enemmän kuin autovero laski ja siksi ohjehintakin nousi.

Valtiovarainministeriö on aiemmin laskenut, että autoveron lasku pudottaisi keskihintaisen auton (32 000 euroa, hiilidioksidipäästöt 124 g/km) autoveroa kahdessa vuodessa 520 euroa ja pienipäästöisen (95 g/km) 24 000 euroa maksavan auton autoveroa 690 euroa.

Pikkuautoista autoveron alennus siirtyi parhaiten Ford Fiestan ja Toyota Yariksen hintoihin. Alemman keskiluokan autoista lasku näkyi parhaiten Toyota Auriksen, Ford Focuksen ja Honda CR-V 4WD:n hinnoissa.

Ylemmässä keskiluokassa autoveron alennus on nähtävissä BMW 3-sarjan ja Ford Mondeon hinnoissa. Isojen autojen luokassa (selvityksessä mukana neljä mallia) kaikkien autojen verottomia hintoja on nostettu.

Selvityksen tuloksia tulkittaessa on syytä huomioida, että kahdeksan auton korimallit ovat muuttuneet ja muidenkin autojen tekniikka ja varustelut ovat muuttuneet kahden vuoden tarkastelujakson aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?