Uusi ehdotus: Asumistukeen jopa 200 e/kk lisäleikkaus – ”Vuosisadan puhallus”

Opintolaina voisi pienentää asumistukea, kannustinloukkujen purkamista selvittänyt työryhmä ehdottaa.

3.3.2017 15:47

Valtiovarainministeriön kannustinloukkujen purkamista selvittänyt työryhmä ei tehnyt hallitukselle valmiita esityksiä, mutta sen ehdotukset saivat ainakin yhden joukon raivon partaalle.

Työryhmä nostaa esiin mallin, jossa opintolaina pienentäisi opiskelijan saamaa asumistukea. Opintolainan enimmäismäärä laskettaisiin tuloksi, vaikka opiskelija ei nostaisi lainaa lainkaan.

Opiskelijat siirtyvät elokuussa yleisen asumistuen piiriin, ja tämänhetkisen suunnitelman mukaan edes opintolainan nostaminen ei vaikuttaisi asumistuen määrään.

Työryhmä laskee, että sen ehdottama malli leikkaisikin asumistukea yli 60 prosentilta yksin asuvista opiskelijoista ja 80 prosentilta opiskelijapariskunnista.

Asumistuki pienenisi henkilöstä riippuen 80–200 euroa kuukaudessa. Muutos voisi työryhmän mukaan kannustaa opiskelijoita ottamaan lainaa ja tekemään vähemmän työtä, mikä lyhentäisi opiskeluaikoja.

Suomen ylioppilaskuntien liiton Silja Silvasti ei ilahtunut hallituksen työryhmän kaavailuista.

– Hallitus on päättänyt jo leikata opintotukea 89 euroa kuukaudessa. Jos se lisäksi leikkaa asumistukea enimmillään 200 euroa, kyseessä on vuosisadan puhallus, Silvasti toteaa Taloussanomille.

Valtio säästäisi, pienituloisuus yleistyisi

Asumistukien pieneneminen säästäisi työryhmän mukaan valtiolta 135 miljoonaa euroa vuodessa.

Koska muutos ”pudottaisi opiskelijan asumismenojen jälkeiset tulot lähelle nollaa”, opiskelijoilla olisi voimakas tarve lisätuloille.

Työryhmä myöntää, että opiskelijat saattaisivat hakea lisätuloja myös tekemällä enemmän töitä, jolloin opiskeluajat itse asiassa pitenisivät. Vaikutus riippuisi siitä, kuinka vastahakoisia opiskelijat olisivat ottamaan lainaa.

Opiskelijoiden pienituloisuus joka tapauksessa yleistyisi työryhmän mukaan selvästi, sillä opintolainaa ei lasketa tulonjakomittareissa tuloksi.

Taloussanomat kertoi joulukuussa, että opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin nostaa suuren osan tuloja mutta jättää yli 40 000 opiskelijaa kokonaan ilman asumistukea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?