Eläkeikäsi nousi juuri – katso ennuste, mihin asti oikeasti teet töitä

Nuorista alimpaan eläkeikään työskentelee 20 prosenttia ja tavoite-eläkeikään 0 prosenttia, ETK arvioi. Katso oman ikäluokkasi luvut Taloussanomien hakukoneesta.

3.3.2017 6:02 | Päivitetty 3.3.2017 7:13

Vuodenvaihteessa miljoonien suomalaisten eläkeiät pomppasivat kertaheitolla ylöspäin, kun syksyllä 2014 sovittu eläkeuudistus tuli voimaan.

Esimerkiksi työelämässä aloittavien nuorten alin lakisääteinen eläkeikä nousee 67–68 vuoteen ja niin sanottu tavoite-eläkeikä 70 vuoteen.

Jos luvut kuulostavat pahoilta, ei hätää: edes uudistuksen valmistelusta vastaavat asiantuntijat eivät usko, että suomalaiset työskentelevät nouseviin eläkeikiin saakka.

Oheisella videolla esitellään varhaistettu eläke pähkinänkuoressa.

Taloussanomat pyysi eläkeuudistuksen taustalaskelmista vastanneelta Eläketurvakeskukselta (ETK) tiedot siitä, kuinka suuren osan kunkin ikäluokan edustajista se ennakoi painavan töissä eläkeikään saakka.

Luvut ovat hätkähdyttäviä:

ETK arvioi, että vuonna 1960 syntyneistä töissä on vuotta ennen ikäluokan vajaan 65 vuoden eläkeikää enää joka kolmas.

Vuonna 1980 syntyneistä vuotta ennen 66,5 vuoden eläkeikää on töissä arviolta joka neljäs ja vuonna 1990 syntyneistä vuotta ennen 67,5 vuoden eläkeikää vain joka viides.

ETK:n ennusteet on koostettu tämän jutun loppuun kahdeksi hakukoneeksi, joista voit katsoa oman ikäluokkasi työmarkkina-aseman vuotta ennen alinta eläkeikää ja tavoite-eläkeikää.

Uudistus lisää työkyvyttömyyttä ja työttömyyttä

Työurien päättyminen ennen eläkeikää ei suinkaan ole uusi ilmiö. Erilaiset varhaisen eläköitymisen muodot kuten työkyvyttömyyseläkkeet ovat aina olleet keskeinen osa eläkejärjestelmää.

Nykyisin poikkeuksellisesti lähes puolet työskentelee vanhuuseläkkeelle saakka, mikä johtuu suureksi osaksi siitä, että vuoden 2005 uudistuksessa eläkeikä laskettiin 63 vuoteen.

Tuoreessa uudistuksessa toteutetut eläkeiän nostaminen ja sitominen elinajanodotteeseen vievät päinvastaiseen suuntaan.

Yhä useampi jää tulevaisuudessa työkyvyttömyyseläkkeelle, ja osa puolestaan eläköityy eläkeuudistuksessa luotujen osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ja työuraeläkkeen turvin.

Eläkeuudistuksen merkittävin vaikutus näkyy silti siinä, että työttömyys kasvaa selvästi.

ETK:n asiantuntijat eivät usko työurien pitenevän samassa tahdissa kuin eläkeikä nousee, joten nykynuorten työuriin arvioidaan syntyvän vuosien työttömyysjaksoja.

Työttömyys ennen eläkeikää on yleistä muillakin kuin nuorilla: ennusteiden perusteella kaikista vuoden 1962 jälkeen syntyneistä ikäluokista suurempi osa tulee vuotta ennen eläkeikää olemaan työttömänä kuin töissä.

Pehmeä tapa leikata eläkkeitä

Eläkeiän nosto on ennen kaikkea kiertotie leikata eläke-etuuksia: menoja säästyy, koska työttömille ei kerry yhtä paljon eläkettä kuin työssäkäyville.

Lisäksi keskimääräisten työurien lasketaan pitenevän riittävästi, jotta kasvavat työttömyysmenot saadaan katettua.

Päättäjien kannalta on mielekästä ylläpitää julkisuudessa myyttiä siitä, että nykynuoret työskentelisivät lähes seitsemänkymppisiksi – työurien pidentäminen kuulostaa mukavammalta kuin eläkkeiden leikkaaminen.

Nuorista tavoite-eläkeikään pääsee 0 prosenttia

Kuvaava esimerkki on se, että eläkeuudistuksessa eri ikäluokille määriteltiin alaikärajojen lisäksi niin sanotut tavoite-eläkeiät.

Tavoiteikään saakka työskentelemällä saa syötyä kokonaan pois eläkettä leikkaavan elinaikakertoimen vaikutuksen.

Vuoden 1986 jälkeen syntyneiden tavoite-eläkeiän arvioidaan nousevan yli 70 vuoteen, mikä on ongelma, sillä lainsäädännön mukaan vakuuttamisvelvollisuus loppuu 70 ikävuoden kohdalla.

Toiseen oheisista hakukoneista ETK on siksi laskenut luvut sen mukaan, että myös 1986 jälkeen syntyneiden tavoiteikä olisi vain tasan 70 vuotta.

Siihen saakka tulee ETK:n ennusteiden mukaan työskentelemään kyseisistä ikäluokista pyöreät nolla prosenttia.

(Jos taulukot eivät näy laitteellasi, voit katsoa ne tästä ja tästä.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?