Tulevat remontit painavat asuntojen hintoja kehyskunnissa/Remontoimattomat huoneistot painavat asuntojen hintoja kehyskunnissa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asuntojen hinnat putosivat näissä kunnissa – 1960–1970-luvuilla rakennetut talot selittävät

Julkaistu: 1.3.2017 18:12

Vanhojen kehyskunnissa sijaitsevien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat ovat laskeneet vuodessa keskimäärin kuusi prosenttia. Välittäjien mukaan remontoimattomien talojen huoneistot painavat keskiarvohintaa.

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta laski kehyskunnissa tammikuussa vuotta aiemmasta 5,8 ja rivitaloasuntojen 6,2 prosenttia. Yhteensä näiden asuntojen hinnat alenivat Tilastokeskuksen mukaan kuusi prosenttia.

Kehyskuntiin kuuluu Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Riihimäki, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Kiinteistönvälittäjät eivät purematta niele Tilastokeskuksen lukuja. Suomen Kiinteistönvälittäjät -yhdistyksen (SKVL) toimitusjohtajan Jussi Mannerberin mukaan tammikuun kauppamäärät olivat melko pieniä ja yksittäiset kaupat voivat heiluttaa tilastoja.

Toimitusjohtaja Erkki Rossi OP-Kiinteistökeskuksesta kertoo, että kehyskunnissa hintahaarukka on suuri. Uusien asuntojen neliöhinnat voivat olla noin 6 000 euroa, mutta vanhoissa ne voivat painua lähelle tuhatta euroa.

Keskimäärin kehyskunnissa sijaitsevan kerrostaloasuntojen neliöhinta oli tammikuussa 1 833 ja rivitalohuoneiston 2 135 euroa neliöltä.

– Keskiarvoissa näkyy, jos joku on maksanut vähän kovemman hinnan kuin olisi tarvinnut tai joku muu on onnistunut tinkimään, Rossi sanoo.

Alueet ovat erilaisia

Rossin ja Mannerbergin mielestä hintamuutos menee aika lailla virhemarginaaliin. Mannerberg korostaa, että kehyskuntien sisällä on erilaisia alueita. Vaikkapa junaradan läheisyys nostaa hintatasoa. Myös uudehkojen asuntojen kaupat heiluttavat tilastoja.

1960–70-luvuilla rakennetut asunnot ovat Rossin mukaan lähtökohtaisesti halvempia kuin muut. Esimerkiksi Järvenpään Jampassa 60-neliöisen kaksion hinta liikkuu 70 000–80 000 eurossa eli neliöhinta jää paljon keskiarvoa alemmaksi.

Huoneistokeskuksen Järvenpää-Mäntsälä- ja Tuusula-Kerava-toimistoissa työskentelevä myyntipäällikkö Janne Suuronen arvioi, että Järvenpäässä vanhojen asuntojen myyntiä jarruttaa se, että alueella on paljon 1960–70-luvuilla rakennettuja taloja, joissa ei ole vielä tehty isoja putki-, viemäri- tai muita vastaavia remontteja.

Taloyhtiöissä saattaa olla päätetty peruskorjausten aikataulusta, mutta tietoa niiden hinnoista ei välttämättä vielä ole, mikä usein arveluttaa ostajia. Ainakin tällaisten asuntojen suhteen Keski-Uudellamaalla on Suurosen mukaan ostajan markkinat.

– Kiireiset, työelämässä olevat ihmiset haluavat ostaa aina vaan valmiimpaa ja valmiimpaa, Suuronen kertoo.

Alueelle rakennetaan paljon, ja uusia asuntoja on tarjolla. Suurosen mukaan ne menevät hyvin kaupaksi.

Asuntomarkkinat ovat piristyneet

Suuronen ennakoi, että kaiken kaikkiaan asuntomarkkinat ovat viime kuukausina hieman piristyneet.

– Näppituntuma on, että hinnat eivät ole olennaisesti muuttuneet, Rossi sanoo.

Koska korot ovat yhä matalalla, yleinen taloustilanne ja työllisyys kohentuneet, välittäjät odottavat elpymisen jatkuvan.

Myyntiajat ovat Rossin mukaan yhä hieman pitkäaikaista pidemmät eli keskimäärin parin kuukauden paikkeilla.

– Eiköhän nekin rupea lyhenemään, hän ennakoi, mutta ei odota nopeaa muutosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?