Holtiton shoppailu voi viedä jopa kodin alta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

Vaikka asunnon realisointi on viimeinen keino, ovat asuntojen pakkomyynnit lisääntyneet runsaasti viime vuosina.

23.2.2017 6:02

Asuntojen realisoinnit, eli ulosottomiesten suorittamat niin sanotut pakkomyynnit lisääntyivät jälleen viime vuonna.

Koko maassa myytiin viime vuonna velkojen maksamiseksi yhteensä 609 asuntoa. Kasvua edellisvuodesta oli 60 asunnon verran. Kymmenessä vuodessa asuntojen realisoinnit ovat noin viisinkertaistuneet.

Luvuissa ei ole mukana kiinteistöjä, joihin kuuluvat myös ihmisten asuntoinaan käyttämät omakotitalot.

Eniten asuntoja realisoitiin viime vuonna Helsingissä, 89 kappaletta. Helsingissä vuosittain realisoitavien asuntojen määrät ovat pyörineet noin 90 kappaleen tienoilla neljän vuoden ajan.

Manner-Suomessa asuntoja realisoitiin vähiten Kainuussa, kaksi kappaletta. Myös Etelä-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Länsi-Pohjassa ja Raahen seudulla asuntoja pakkomyytiin alle kymmenen kappaletta viime vuonna.

Valtakunnanvouti Juhani Toukolan mukaan asuntojen realisointien lisääntymiseen on monia syitä. Luvuissa näkyy muun muassa lakimuutos, jonka jälkeen pantinhaltijat, eli pankit, käyttävät entistä enemmän ulosottorealisointia.

– Myös taloustilanne on ollut pitkään huono ja talouden piristymisessä kestää, että se koituu velallisten hyväksi. Asuntolainat ovat myös viime vuosina olleet aika suuria pienellä omarahoitusosuudella, Toukola kertoo Taloussanomille.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen täältä. Juttu jatkuu grafiikan alla.

Kulutusluottojen keräily voi lopulta viedä asunnon

Velkaongelmaisia auttavan Takuu-Säätiön takausjohtajan Minna Backmanin mukaan asunnon menettämiselle ulosotossa voi olla sekä itsestä riippuvia että riippumattomia syitä. Tilanteita, joihin itse ei voi vaikuttaa, ovat muun muassa sairauden kautta tullut työkyvyttömyys, ero tai työttömyys.

– Sitten ovat ne toiset tarinat, eli ostetaan liian iso talo tai kallis asunto, jonka sisustuksesta ja remonteista rahoitetaan osa kulutusluotoilla. Sitten kaikkia luottoja ei pystytä maksamaan, ja niiden maksamiseksi otetaan uusia luottoja. Hetken päästä luottoja on niin paljon, ettei niistä selviä, Backman kertoo.

Yleensä Backmanin mukaan tällaisissa tapauksissa itse asuntolainat vielä maksetaan. Myös pankin puolella ollaan ymmärtäväisiä ja myönnetään hövelisti esimerkiksi lyhennysvapaita ja lyhennyksen pienennyksiä. Lopulta kuitenkin voidaan joutua tilanteeseen, jossa on todella paljon velkaa moneen eri paikkaan, eikä asunto mene kaupaksi tai siitä ei saada tarpeeksi rahaa kaikkien velkojen maksuun.

Backman ohjeistaakin pohtimaan, tarvitaanko ensiasunnoksi hulppean hintainen lukaali ja tarvitseeko kaikkia varakkaan elämän kulisseja ylläpitää esimerkiksi kalliita autoja ja muita kulutustarvikkeita ostamalla.

– Asiakkaiden kanssa keskustellessa on tullut ilmi ajatuksia, joiden mukaan kaikilla on oikeus samantasoiseen elämään tuloista riippumatta. Sitten tavaraa ostetaan osamaksulla tai verkkokaupasta laskulla, Backman kertoo.

Aina asunnon realisointi ei kannata

Asunto on yleensä viimeisellä sijalla, kun velkaantuneen ihmisen omaisuutta realisoidaan, sanoo kihlakunnanvouti Lauri Kykkänen Länsi-Uudenmaan ulosottovirastosta.

– Jos on isot velat, ulosotossa tarvittaisiin iso kertymä. Asunnosta rahaa kertyy enemmän kuin muusta omaisuudesta, hän selittää.

Läheskään aina asuntoa ei kuitenkaan kannata realisoida, sillä ensin asunnosta lähtee asuntolainan vakuutena oleva panttivelka pankille. Pantin jälkeen asunnon myynnistä ei välttämättä riitä rahaa muille velkojille.

– Jos kaikki menee panttivelkaan, onko asuntoa järkevä laittaa myyntiin? Kykkänen pohtii.

Kun asunto myydään velkojen maksamiseksi, tilitetään ensin pankille sen panttina oleva osuus ja sitten rahaa jaetaan muille velkojille. Loput mahdollisesti jäljelle jäävät rahat tilitetään velalliselle.

– Voittopuolisesti realisoidusta asunnosta kaikki menee ulosottoon, Kykkänen kertoo.

Usein asunnon kuitenkin omistaa kaksi ihmistä. Jos toinen omistaja on velaton, ei hänen osuuteensa kajota.

Länsi-Uudellamaalla henkilövaihdokset hidastuttivat käsittelyä

Länsi-Uudellamaalla asuntoja realisoitiin velkojen kattamiseksi huomattavasti edellisvuotta vähemmän, yhteensä 47 kappaletta. Vuonna 2015 asuntoja myytiin vielä 77 kappaletta.

Kihlakunnanvouti Lauri Kykkänen kertoo, että yksi syy asuntojen realisointien vähenemiselle on ollut ulosottoviraston henkilöstövaihdokset. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan johtava kihlakunnanvouti on vaihtunut vuoden 2015 lopun ja vuoden 2016 marraskuun välisenä aikana kolme eri kertaa. Myös Lohjan kihlakunnanvouti on vaihtunut.

– Virkojen ollessa haettavana ovat kyseiset virat olleet viraston muiden voutien hoidettavina oman toimen ohella pätkittäisinä vuorotellen. Tuolloin ovat realisointien aloittamiset jäänet vähemmälle huomiolle, Kykkänen kertoo.

Eniten Länsi-Uudellamaalla asuntoja on realisoitu Espoon alueella. Ulosottovirastoon kuuluvat myös Lohjan ja Raaseporin alueet.

Tavallisten ihmisten tavallisia asuntoja

Pirkanmaalla asuntoja on realisoitu parin viime vuoden aikana kaksinkertaisesti edeltäviin vuosiin verrattuna. Viime vuonna myytiin 67 asuntoa.

Johtava kihlakunnanvouti Jarmo Kivistö Pirkanmaan kihlakunnanvirastosta kertoo, että syynä realisointien lisääntymiseen on niin sanottu varaston purku.

– On saatu prosessit pyörimään ja varsinkin viime vuonna asuntoja meni todella paljon myyntiin, Kivistö kertoo.

Hänen mukaansa Pirkanmaalla ei ole tapahtunut mitään erikoista, joka selittäisi asuntojen realisointien lisääntymisen.

– Täällä on sama kehitys kuin muualla maassa, on työttömyyttä ynnä muuta. Pirkanmaan tilanne noudattaa sitä trendiä, mikä on valtakunnassa muutenkin.

Pirkanmaalla realisoidaan ”tavallisten ihmisten tavallisia asuntoja”, eli koteja laajalla skaalalla. Mitään miljoona-asuntoja ei Kivistön aikana ole myyntiin tullut, vaan enimmillään asunnosta on saatu realisoitaessa joitakin satoja tuhansia euroja.

– Tampereella hinta on toki parempi kuin esimerkiksi Parkanossa tai Kihniössä. Siihen mahtuu väliin kaikenlaista, Kivistö toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?