Allergialääkäri AL:lle: Sädesienen terveyshaitoista ei näyttöä – ”Tunteella mennään” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Allergialääkäri AL:lle: Sädesienen terveyshaitoista ei näyttöä – ”Tunteella mennään”

Hometalotapauksissa tunne ottaa vallan, mikä on ymmärrettävää, Taysin ylilääkäri Jussi Karjalainen sanoo Aamulehdelle.

Tampereen keskustassa sijaitseva arvotalo on saanut purkuluvan sädesieniongelman takia.­

16.2.2017 13:43

Tampereen keskustassa aiotaan purkaa lähes satavuotias arvotalo, koska rakennuksessa on vaikea sädesieniongelma.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin allergiakeskuksen ylilääkäri Jussi Karjalainen huomauttaa Aamulehdessä, että sädesienestä ei ole terveysperusteisia raja-arvoja samalla tavalla kuin vaikkapa radonista.

Sädesienet ovat maaperän bakteereja, jotka kasvattavat rihmastoja ja itiöitä. Ne kertovat kosteusvauriosta, ja monet asiantuntijat pitävät sitä erityisen huonona merkkinä.

Karjalaisen mukaan ihmisten on todettu oireilevan taloissa, joissa on sädesientä. Terveysvaikutusten yhdistäminen mikrobilöydöksiin on tavallista hometalotapauksissa.

– Joidenkin mielestä on varmaa, että oireiden aiheuttaja on mikrobi, mutta tutkimusten perusteella vahvin yhteys on kosteuteen.

Karjalainen ymmärtää Tampereen arvotalon purkupäätöstä, koska sädesieni tuhoaa maineensa takia rakennuksen jälleenmyyntiarvon riippumatta siitä, onko sädesieni todistetusti riski terveydelle vai ei.

– Näissä asioissa tehtävät päätökset eivät ole insinööripäätöksiä vaan humanistipäätöksiä. Tunteella mennään, mutta se on ihan yhtä tärkeä peruste kuin muutkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?