Asuntokaupan 10 vaaran merkkiä – näin vältät astumasta miinaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asuntokaupan 10 vaaran merkkiä – näin vältät astumasta miinaan

Julkaistu: 12.2.2017 6:05

Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat neuvovat, millaisista merkeistä voi tunnistaa vaaranpaikat asuntokaupoilla.

Asuntokaupoilla pienistä vihjeistä voi tehdä päätelmiä siitä, että ostajan on syytä tehdä kohteesta tarkempia selvityksiä tai ettei kyseisen asunnon ostaminen kannata lainkaan.

Taloussanomat kokosi kahden asiantuntijan haastattelujen perusteella 10 kohdan listan merkeistä, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kauppojen lukkoon lyömistä.

1. Asunnossa haisee tunkkaiselta

Tunkkainen haju voi olla merkki sisäilmaongelmista ja kosteusvaurioista.

– Myös epämääräiset väripoikkeamat kosteiden tilojen kaakeleiden saumoissa voivat olla merkki kosteusongelmista. Ongelmia voi toki olla, vaikkei tällaisia merkkejä olisikaan nähtävissä, Uudenmaan maistraatin kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala sanoo.

Hän kehottaa aina tutustumaan asuntoon huolella ennen ostopäätöstä.

– Asunto pitäisi käydä läpi järjestelmällisesti ja katsoa esimerkiksi pintamateriaaleja kriittisesti, että löytyykö jotain sellaista, mikä ei vaikuta tavanomaiselta kulumiselta. Helposti ensimmäisenä kiinnitetään huomiota olohuoneen ikkunasta avautuviin näkymiin ja avaraan keittiöön. Mieluummin kannattaisi vilkaista esimerkiksi keittiön allaskaappiin.

2. Laatat kopisevat ja lattia narisee oudosti

Pian kauppojen jälkeen yllätyksenä tulevat remontit eivät naurata ketään. Kaupan olevaa asuntoa kannattaakin tarkastella huolellisesti erilaisten vaurioiden ja virheiden sekä kuluvien osien remontoinnin tarpeen varalta. Marttalan mukaan asunnon ikään nähden tavanomainen kuluminen ei yleensä ole virhe, vaikka se aiheuttaisi merkittäviäkin remontointikustannuksia.

Hän vinkkaa, että pintamateriaaleja kannattaa tutkailla koputtelemalla. Seinässä kiinni oleva laatta antaa erilaisen äänen kuin alustastaan irronnut.

– Koputtelemalla laattoja voi tehdä päätelmiä kylpyhuoneen kunnosta. Jos asunnon lattialla kävelee ja se jostain paikasta narisee oudosti, niin siinäkin voi olla kiinnitysongelmia.

Kosteissa tiloissa alustastaan irti kupruilevat laatat ovat merkki ainakin huonosti tehdystä laatoituksesta ja mahdollisesti myös kosteusvauriosta.

3. Taloyhtiö on epäilyttävän velaton ikäänsä nähden

Marttala neuvoo kysymään tarkempia tietoja talousluvuista yhtiön isännöitsijältä.

– Tämä on yksi seikka, josta tulee valituksia. Vanhoissa taloyhtiöissä voi olla tehtynä isoja remontteja, joihin on otettu lainaa. Lainojen määristä on välillä epäselvyyttä, että ne eivät olekaan aina ihan oikein ilmoitettu.

Myös suunnitteilla olevista remonteista tai taloyhtiössä tehdyistä kuntotutkimuksista ei Marttalan mukaan aina anneta riittävästi tietoa asunnon ostajalle, vaikka tieto olisi jo käytettävissä kaupanteon yhteydessä.

4. Vanhassa yhtiössä ei ole tehty isompia remontteja

Mikäli näin on, edessä voi olla remonttisuma, josta aiheutuu kerralla isot kustannukset, varoittaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

– Jos on niin, ettei juuri mitään ole lähdetty tekemään eikä suunnitelmaa toteuttamisesta ole, niin se on kyllä erittäin huolestuttavaa, hän sanoo.

Pynnösen mukaan pahimmillaan yhtiön mahdollisuus saada lainaa remontteihin vaikeutuu.

Tehdyt remontit selviävät isännöitsijäntodistuksesta.

Marttalan mukaan ostamista on syytä harkita uudelleen, mikäli remonttisuunnitelmatkin puuttuvat.

5. Yhteiset tilat on huonossa kunnossa

Tämä menee osittain samaan kategoriaan remonttien kanssa. Repsahtamaan päästetyt tilat saattavat kieliä siitä, ettei muitakaan tärkeitä remontteja ole hoidettu ajallaan.

– Jos puhutaan asunto-osakeyhtiöstä, kannattaa tarkistaa, miltä yhteiset tilat näyttävät ja kuinka niitä on ylläpidetty. Sellainenkin voi kertoa yhtiön tilasta jotain, Marttala pohtii.

6. Lähialueella on kaavamuutos vireillä

Pynnönen kehottaa tutkailemaan ennen ostopäätöstä kunnan tai kaupungin nettisivuilta, onko kohteen lähialueella vireillä kaavamuutosta.

– Esimerkiksi puisto tai leikkipaikka voi olla ostajalle tärkeä. Kannattaa silloin varmistaa kaupungilta tai kunnalta, onko kaavoitus millainen ja onko alueelle vireillä kaavamuutosta.

Myös asunnonvälittäjää voi pyytää selvittämään alueen kaavoitusta.

7. Huoneistossa on tehty muutostöitä

Pynnösen mukaan ostajan kannattaa selvittää, onko mahdollisista muutostöistä tehty ilmoitus taloyhtiölle, onko töitä valvottu ja onko asuntoon tehty niiden yhteydessä aiemmasta poikkeavia ratkaisuja.

– Yhtiön vastuu korjaustilanteessa rajoittuu perustasoon. Jos asuntoon on tehty perustasosta poikkeavia ratkaisuja ja asunnon laatua on korotettu, omistaja maksaa perustason ylittävät korjauskustannukset, mikäli asunnossa sattuu jokin korjausta vaativa vahinko.

Pynnösen mukaan esimerkiksi sauna voi olla kokonaan osakkaan itsensä rakentama, jolloin sen korjaus on vahinkotilanteessa kokonaan osakkaan vastuulla.

8. Huoneistossa on vastikerästejä

Tällaisissa tilanteissa uuden omistajan maksettavaksi tuleva lasku voi olla huomattava. Pynnösen mukaan uuden osakkaan vastuu on käytännössä kuuden kuukauden vastikkeet.

– Rästejä voi helposti kertyä tuhatkin euroa. Se on ikävä yllätys.

9. Yhtiössä on riita vireillä

Myös oikeudessa riitely asiamiehen kera on kallista.

– Jos riita on vireillä ostohetkellä, lasku tulee maksettavaksi vasta, kun oikeudessa on käyty, Pynnönen huomauttaa.

Vireillä olevista riidoista voi kysyä yhtiön hallituksen puheenjohtajalta ja isännöitsijältä. Jos riita ei vielä ole ehtinyt oikeuteen saakka, siitä ei välttämättä löydy mainintaa isännöitsijätodistuksesta.

10. Yhtiön tontin vuokrasopimus on päättymässä

Ostaja näkee isännöitsijätodistuksesta, onko osakeyhtiön tontti oma vai vuokrattu.

– Kannattaa selvittää, kuinka paljon vuokra-aikaa on vielä jäljellä. Jos sopimus on päättymässä, kannattaa kysyä isännöitsijältä, onko hänellä tiedossa, millaisia mahdollisia korotuksia vuokraan on odotettavissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?