Osakkaille jäi vain velat – purettava rivitalo myytiin tontin hinnalla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ylöjärvellä alettiin purkaa rivitaloa – osakkaalle jäi 107 000 euron velat

Rivitalon purkaminen on alkanut tällä viikolla Ylöjärvellä.

Julkaistu: 2.2.2017 6:02

Ylöjärveläisen rivitalon osakkaat päättivät purkaa talon, koska korjaaminen olisi ollut kannattamatonta. Talo myytiin tontin hinnalla. Yhdeksän osakkaan kesken jäi jaettavaksi noin 50 000 euroa.

Jos talo on syystä tai toisesta niin huonossa kunnossa, että se pitää purkaa, osakas on heikoilla. Viimeksi julkisuuteen nousi Tampereen keskustassa sijaitseva arvokiinteistö, jota suunnitellaan purettavaksi talon rakenteisiin pesiytyneen sädesienen takia. Osakkaat uskovat kärsivänsä isot tappiot.

Ylöjärvellä on tällä viikolla alettu purkaa seitsemän asunnon rivitaloa. 1970-luvulla rakennetussa talossa on lukuisia ongelmia, muun muassa pahoja kosteusvaurioita ja korjausvelkaa. Korjaaminen ei olisi kannattanut.

– Talo myytiin purkukohteena rakennusyhtiölle. Saimme tontin arvon, 92 500 euroa, taloyhtiön puheenjohtaja Sarita Kasurinen kertoo.

Hän lisää, että onneksi rakennusyhtiö otti purkukulut maksettavakseen, sillä talossa on käytetty asbestia.

Taloyhtiössä oli teetetty pari vuotta sitten ovi- ja ikkunaremontti, josta on vielä velkaa. Kun nämä velat ja kiinteistöverot on maksettu, jaettavaksi jää noin 50 000 euroa yhdeksän osakkaan kesken. Summa jaetaan osakkeiden perustella.

Kaikki osakkaat olivat ostaneet asuntonsa kuuden viime vuoden aikana, ja jokaisella oli asuntolainaa.

– Meille jää vain velkaa. Osa pääsee velkajärjestelyyn.

Viitisen tonnia ei paljon lohduta

Kasurinen itse osti asuntonsa kuusi vuotta sitten 125 000 eurolla.

– Maksettavaksi jää 107 000 euroa. Viitisen tonnia ei siinä paljon lohduta, hän kertoo.

Talolle otetusta kiinteistövakuutuksesta tai kotivakuutuksesta ei osakkaille ole iloa.

– Ongelmat eivät ole syntyneet äkillisesti, Kasurinen huomauttaa.

Asuntokauppalain perusteella asunnon myyjä voi joutua vastaamaan asunnon virheistä. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan maksimiaika asunnon virheestä valittamiseen on kaksi vuotta asunnon luovutuksesta.

Kaksi ylöjärveläisrivitalon asunnoista on ostettu ennen tuon ajan umpeutumista. Niiden omistajat saattavat saada hyvitystä. (Juttu jatkuu kuvan alla.)

Korvausehto ei yleensä täyty

Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan (Fine) toimitusjohtaja Irene Luukkonen ja Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen eivät ota kantaa yksittäisiin tapauksiin, mutta kertovat yleisesti, että purettavan kiinteistön osakkaiden voi olla vaikea saada mistään korvauksia.

– Voi olla, että taloudellista hyvitystä ei tule mistään, Leppänen sanoo.

Luukkonen kertoo, että ensin pitäisi olla vakuutus, jonka mukaan tällainen vahinko korvataan.

– Ratkaisevaa on, minkä takia toimet tehdään. Yleensä vakuutuksissa ei ole yleistä ehtokohtaa, joka kattaisi huonokuntoisen talon purkupäätöksestä johtuvat kustannukset, hän lisää.

Tyypillisesti taloyhtiöiden kiinteistövakuutuksista ja osakkaiden kotivakuutuksista korvataan tulipalon, vesivahingon tai myrskyn aiheuttamia vahinkoja.

Jos käyttölaite tai putki hajoaa ja vettä virtaa äkillisesti rakenteisiin, syntyneestä vahingosta maksetaan yleensä korvauksia. Samoin myrskyn repimän katon korjaus voi mennä vakuutuksen piikkiin.

– Rakennus- ja asennusvirheet ovat vakuutuksissa tyypillinen rajoitusehto eli niistä aiheutuneita kuluja ei yleensä korvata edes laajoista kiinteistövakuutuksista, Luukkonen kertoo.

Lisäksi vakuutuksissa on suojeluohjeita, jotka velvoittavat pitämään huolta omaisuudesta.

Vakuudet menevät asunnon arvon huvetessa

Asunto on suomalaisen tavallisin ja suurin omaisuuserä, johon on yleensä sijoitettu monen vuoden palkkaa vastaava summa. Asunto on yleensä lainan vakuutena. Talon purkaminen muuttaa tilanteen.

– Jos vakuusarvoa ei enää ole, uutta velkaa on vaikea saada, Leppänen huomauttaa.

Jos talo tontteineen myydään rakennuttajalle, hän saattaa sopia osakkaiden kanssa, että nämä saavat asunnot paikalle rakennettavasta uudesta talosta. Leppänen sanoo, että on punnittava eri vaihtoehtoja ja sovittava asioista osapuolten kesken.

Jos tontilla on rakennusoikeutta jäljellä ja uuteen taloon tulee aiempaa enemmän asuntoja, kokonaisuuden arvo voi nousta. Leppänen huomauttaa, että rakennuttajallakin on oma intressinsä.

– Osakas tuskin hyötyy, mutta tappio saattaa pienetä ennakoidusta. Rakennusoikeuden arvo tuskin millään kompensoi koko taloudellista menetystä, hän arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?