Kelan johtava tutkija: Sairausvakuutusmaksujen muutokset suosivat hyvätuloisia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kelan johtava tutkija: Sairausvakuutusmaksujen muutokset suosivat hyvätuloisia

Sairausvakuutusmaksujen muutosta on perusteltu vain sillä, että näin on sovittu kiky-sopimuksessa, Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen kirjoittaa blogissa.

30.1.2017 14:22

Kilpailukykysopimuksessa sovitut sairausvakuutusmaksujen muutokset hyödyttävät hyvätuloisia, kun taas pienituloiset häviävät. Näin sanoo Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen blogissaan.

Honkasen mukaan pienipalkkaiset joutuvat maksamaan suurempaa päivärahamaksua, johon vähennykset eivät vaikuta samalla, kun sairaanhoitomaksun poistaminen ei heitä kovin paljon hyödytä.

Hänen mukaansa maksumuutoksen suhteellinen vaikutus tuloihin vaihtelee alimpien tuloluokkien 0,2 prosentista ylempien tuloluokkien 0,6 prosenttiin.

Honkasen mukaan sairausvakuutusmaksujen muutosta on perusteltu ainoastaan sillä, että kiky-sopimuksessa on niin sovittu.

– Lopputulos on, että aikaisempaa suurempi osuus Kelan sairausvakuutusmenoista on peitettävä valtion budjetista samalla, kun hyvätuloiset voivat huokaista helpotuksesta sotu-maksujen monista korotuksista huolimatta, Honkanen kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?