Insinööriliiton työmarkkinatutkimukseen vastanneista 41 prosenttia kertoi työskentelevänsä yrityksissä, jolla käytiin yt-neuvottelut kuluneen vuoden aikana.
Lähes joka neljäs kyselyyn osallistuneista 9 300 insinööristä oli itse yt-neuvottelujen piirissä. Neuvottelujen päättymisen jälkeen kolmella neljästä insinööristä työsuhde jatkui ennallaan.
Noin kolmella prosentilla insinööreistä työsuhde päättyi, ja noin joka kymmenes lomautettiin.
Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Aila Tähtitanner on kertoo tiedotteessa, että epävarmuus kuormittaa henkilöstöä.
– Kannattaisiko joskus kokeilla, nousisiko tuottavuus jo sillä, että annettaisiin ihmisten hoitaa työnsä rauhassa ilman jatkuvaa pelkoa työn menetyksestä?
Lomarahat ja kulttuurisetelit pois
Moni yritys on etsinyt säästöjä eduista. Insinööreistä 42 prosenttia kertoi, että työsuhteen etuja on heikennetty kahden viime vuoden aikana.
Yleisin heikennys oli lomarahojen vaihto vapaaksi tai maksamatta jättäminen. Tavallista oli myös henkilöstöeduista nipistäminen. Etenkin liikunta- ja kulttuuriseteleitä vähennettiin helposti.
Monessa yrityksessä työterveyshuolto on karsittu minimiin, mitä Tähtitanner pitää huolestuttavana. Myös työhyvinvointipäivistä, pikkujouluista, joululahjoista, kahvista ja hedelmistä oli tingitty.
Palkat ovat nousseet hieman
Viime vuoden lopulla tehdyn kyselyn perusteella Insinöörien ansiokehitys alkoi kuitenkin elpyä. Yleiskorotukset olivat viime vuonna pääasiassa noin 0,4 prosenttia.
– Ansioiden parantaminen on edellyttänyt insinöörin omaa aktiivisuutta kuten työtehtävien muuttamista tai työpaikan vaihtamista, tiedotteessa todetaan.
Insinöörien mediaanipalkka kasvoi vuoden 2015 lokakuusta viime vuoden lokakuuhun 2,1 prosenttia 3 992 euroon ja keskiarvopalkka 1,2 prosenttia 4 211 euroon.