Saatko epäreilun vähän palkkaa? Avoimuus töissä voisi auttaa

Haittaisiko, jos työkaverisi tietäisivät, mitä ansaitset? Tutkija kertoo, että avoimuus lisää painetta oikeudenmukaisuuteen. Perusteeton eriarvoisuus on omiaan aiheuttamaan pahaa mieltä.

25.1.2017 19:39

Tradenomiliiton (Tral) jäsentutkimuksen mukaan nais- ja miestradenomien keskipalkkojen ero on 612 euroa kuukaudessa miesten eduksi. Osuus on suuri, kun sitä verrataan alan keskipalkkaan, joka on 3 533 euroa kuukaudessa.

Jotta naiset eivät ujostelisi palkkapyynnöissään, heidän olisi liiton mukaan syytä ottaa selvää palkkatasosta työtä hakiessaan. Tralin puheenjohtaja Niko Aaltonen painotti eilisessä tiedotteessa myös palkkakartoitusten tärkeyttä.

Muutkin ammattiliitot ovat vaatineet avoimuutta. Sukupuolten palkkaeroista väitellyt tutkijatohtori Paula Koskinen Sandberg Helsingin yliopistosta arvioi, että palkkojen julkistaminen voisi työpaikoilla johtaa jonkinlaiseen naisten ja miesten palkkaerojen kutistumiseen. Hän perustelee tätä sillä, että käytännöt eivät aina ole kovin johdonmukaisia.

– Palkat eivät välttämättä perustu ensisijaisesti tehtävän vaativuuteen tai suoriutumiseen, vaan niihin vaikuttavat monet muutkin tekijät, Koskinen Sandberg arvioi Taloussanomille.

Ansioita heiluttelevat esimerkiksi markkinapalkat, työntekijän neuvotteluvoima ja -kyky, suosiminen, tiedostamattomat asenteet ja budjetit.

– Avoimuus pakottaisi miettimään, mihin palkat lopulta perustuvat. Eriarvoistavat käytännöt kun eivät kestä päivänvaloa.

Epäoikeudenmukaisuus tärvelee ilmapiiriä

Vaikka Koskinen Sandberg kannattaa avointa, läpinäkyvää ja tasa-arvoon pyrkivää palkkapolitiikkaa, hän painottaa, että sitä noudatettaessa perusteiden pitää olla kohdallaan.

– Jos palkat vain julkistetaan ja eriarvoisuus tulee ihmisten tietoon, se on omiaan aiheuttamaan pahaa mieltä, Koskinen Sandberg sanoo.

Epäoikeudenmukaiseksi koettu palkkaus murentaa helposti työpaikan ilmapiiriä.

– Avoimuuden ja palkkapolitiikan korjausten tulisi kulkea käsi kädessä.

Palkkojen julkistaminen voi pienentää eroja muutenkin kuin sukupuolten välillä. Koskinen Sandbergin mielestä tilanteessa ei silti ole suoraa syy–seuraussuhdetta, sillä organisaation käytännöt näkyvät palkkahaitarissa.

Kaikkia avoimuus ei hyödyttäisi. Koskinen Sandberg arvioi, että se haittaisi etenkin niitä, jotka saavat perusteetta suhteettoman suurta palkkaa kollegoihin verrattuna.

Vai ovatko naiset vain realisteja?

Tradenomiliiton kyselyssä selvisi, että miestradenomit pyytävät keskimäärin 14 prosenttia enemmän palkkaa kuin naiset asemasta riippumatta eli miesten palkkapyynnöt ovat keskimäärin 433 euroa korkeampia kuin naisten.

Koskinen-Sandbergin mielestä ei ole reilua syyllistää naisia. Hän huomauttaa, että sukupuolistuneet arvostuskysymykset ovat syvälle iskostuneita ja pääsevät helposti vaikuttamaan arvioihimme – tarkoittamattammekin. Naiset ovat miehiin verrattuna monin tavoin epäedullisessa asemassa.

– Pienemmät palkkapyynnöt saattavat heijastella tietynlaista realismia. On työnantajan velvollisuus maksaa tasa-arvoisia palkkoja, pyynnöistä viis.

Vaikka palkkojen julkistaminen saattaa tasa-arvoistaa yhden työpaikan käytäntöjä, vaikutus ei välttämättä tartu koko yhteiskuntaan. Alakohtaiset palkkaerot tiedetään melko hyvin, mutta tieto ei juuri ole vaikuttanut ansioihin.

Jotta avoimuus purisi, käytännöt pitäisi Koskinen Sandbergin mielestä kyseenalaistaa ja pohtia minkälainen työ on arvokasta ja miksi?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?