Tradenomien palkka 3533 e/kk – miehillä hurja ero naisiin

Tradenomimiesten keskipalkka on selvästi suurempi kuin naisten. Alan liiton mukaan yksi syy eroon on, että naiset pyytävät selvästi vähemmän kuin miehet.

24.1.2017 16:14

Tradenomiliiton (Tral) jäsentutkimuksen mukaan nais- ja miestradenomien palkkaero on 612 euroa kuukaudessa miesten eduksi.

Palkkaero kaventui hieman vuotta aiemmasta. Tralin puheenjohtaja Niko Aaltonen iloitsee muutoksesta, sillä aiempina vuosina ero on vain levinnyt.

– Mutta on huolestuttavaa, että palkkaerot syntyvät osin jo työnhakuvaiheessa, hän huomauttaa tiedotteessa.

Miestradenomit pyytävät keskimäärin 14 prosenttia enemmän palkkaa kuin naiset asemasta riippumatta. Tämä tarkoittaa, että miesten palkkapyynnöt ovat keskimäärin 433 euroa korkeampia kuin naisten ja toteutunut palkka on 410 euroa suurempi kuin naisilla.

Tradenomien keskipalkka on 3 533 euroa kuukaudessa ja keski-ikä on 35 vuotta. Heillä on keskimäärin yhdeksän ammattivuotta takanaan. Liki 70 prosenttia tradenomeista on naisia.

Naiset, hakeutukaa heti asiantuntijoiksi

Palkkaeroon vaikuttavat monet tekijät kuten sijoittuminen eri tehtäviin ja toimialoille. Miehet saavat naisia useammin tulospalkkaa, mikä vaikuttaa eroon selvästi. Naisten palkat ovat huomattavasti tasaisempia kuin miesten.

– Kannustamme naistradenomeja hakeutumaan heti uran alussa asiantuntijatehtäviin ja muodostamaan palkkaneuvontamme avulla realistisen pyynnön, sanoo liiton palvelu- ja kehitysjohtaja Tomi Kouva.

Palkkakartoitusten merkitystä työpaikoilla ei Aaltosen mukaan pidä vähätellä.

– Myös perhevapaiden nykyistä tasaisempi jakautuminen auttaisi merkittävästi naisten asemaa, hän lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?