Parkkisakot vaihtelevat 20 eurosta 60:een – katso, paljonko kotikunnassasi rokotetaan

Pysäköintivirhemaksu on yli 20 euroa jo lähes 130 kunnassa.

24.1.2017 6:10

Kuntien pysäköintivirhemaksuissa esiintyy suurta hajontaa. Lain mukaan mukaan virhemaksu on lähtökohtaisesti 20 euroa, mutta kunnat voivat sisäministeriön suostumuksella nostaa sen enimmillään 60 euroon.

Näyttääkin siltä, että 20 euron pysäköintivirhemaksu on kovaa vauhtia muuttumassa säännöstä poikkeukseksi: tällä hetkellä maksu on yli 20 euroa jo 128 kunnassa. (Lista jutun lopussa.)

Perusteita maksun korottamiseen kunnassa tai sen osassa ovat liikennetiheys, paikoitustilojen niukkuus, pysäköintivirheiden määrä, liikenteen sujuvuus ja ”muut liikenteelliset syyt”.

Lain mukaan virhemaksun voi nostaa 80 euroon osassa kuntaa, jos se on muualla kunnassa 60 euroa. Ainoastaan Helsingin keskustassa on käytössä 80 euron maksu.

Uusia hakemuksia vireillä

Kunnilla on tammikuun loppuun saakka aikaa hakea sisäministeriöltä lupaa, jos ne haluavat korottaa pysäköintivirhemaksuaan tämän vuoden toukokuussa.

Tähän mennessä toiveensa maksun nostamiseen ovat ilmaisseet Hämeenlinna, Mikkeli, Pori, Kemiönsaari ja Kuusamo.

Suurin osa kuntien hakemuksista menee läpi.

Ylitarkastaja Sini Lahdenperä sisäministeriöstä kertoo, että edellisinä vuosina on ollut muutamia tapauksia, joissa hakemusta ei ole kaikilta osin hyväksytty. Yksi hakemus on hylätty kokonaan.

Pysäköintivirhemaksut tuottavat esimerkiksi Helsingille joka vuosi yli 10 miljoonan euron tulot.

Alla olevalta listalta voit katsoa, kuinka suurta pysäköintivirhemaksua kotikunnassasi peritään. Maksun suuruus on 20 euroa kaikissa niissä kunnissa, jotka eivät ole listalla.

(Jos taulukko ei näy laitteellasi, voit katsoa sen täältä.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?