Pankit nihkeinä talletuksille – inflaatio nakertaa tuottoa

Pankkien tarjoamat talletuskorot pysyivät vuoden vaihtuessa ennallaan. Inflaation kohoaminen syö kuitenkin tuottoa.

20.1.2017 18:16

Vuoden määräaikaistalletuksesta maksettiin tammikuun alussa joulukuun tapaan keskimäärin 0,35 prosentin korkoa. Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemän vertailun mukaan säästö- ja sijoitustilien keskituotto oli samaan aikaan 0,48 prosenttia.

Todellisen tuoton saamiseksi talletuskorosta on vähennettävä kuluttajahintojen nousun vaikutus. Nettotuotto saadaan vasta, kun vähennetään vielä 30 prosentin lähdevero.

Inflaatio on lähtenyt nousuun ja oli joulukuussa 1,0 prosenttia. Marraskuussa se oli 0,7 ja lokakuussa 0,5 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli yhden prosentin yläpuolella viimeksi vuonna 2014.

Lopullinen tuotto selviää aina vasta talletusjakson päätteeksi, kun inflaatiokehitys on tiedossa. Jos kuluttajahintojen nousu pysyy joulukuun lukemassa, talletuksesta pitäisi saada vähintään 1,43 prosentin korko, jotta talletus säilyttäisi arvonsa.

Määräaikaistarjoukset vähentyneet

Korot ovat olleet historiallisen matalalla pitkään, eikä muutosta ole kovin pian nähtävissä. Euroopan keskuspankki (EKP) piti torstaisessa kokouksessaan ohjauskorkonsa ennallaan nollassa. Se vahvisti myös joulukuisen päätöksensä jatkaa arvopaperien osto-ohjelmaansa tämän vuoden loppuun saakka.

Nollakorkotilanne heijastuu pankkien toimintaan. Kuten alla olevasta taulukosta ilmenee, läheskään kaikki pankit eivät edes tee tarjouksia kaikille talletusjaksoille. Esimerkiksi Ålandsbanken on antanut tarjouksen vain vuoden talletukselle. S-Pankki ei antanut vertailuun ollenkaan määräaikaistarjousta.

Perinteisesti talletuksille on saanut sitä paremman koron, mitä pidemmäksi ajaksi sen on tehnyt. Enää näin ei välttämättä ole. Esimerkiksi Nordean vuoden määräaikaiskorko on parempi kuin kahden tai kolmen vuoden.

Tosin kaikilla sen ja muidenkin pankkien määräaikaistileillä rahan arvo kutistuu, ellei kuluttajahintojen nousu lässähdä.

Vuoden talletukselle virolainen Bigbank myöntää parhaan, 1,25 prosentin koron.

Selvitä tilien säännöt

Säästö- ja sijoitustileiltä voi parista pankista vielä saada pienen tuoton, vaikka inflaatio pysyisi yhdessä prosentissa. Norwegian Bank maksaa vuoden talletukselle 1,75 prosentin ja TF Bank 1,60 prosentin koron.

Monilla pankeilla on säästö- ja talletustilejä koskevia sääntöjä ja rajoituksia, jotka kannattaa lukea tarkkaan, jotta ei tärvele niukkaa tuottoa.

Esimerkiksi TF Bank sallii vain kaksi nostoa vuodessa maksutta. Nordnetin säästötilillä taas pitää olla vähintään 1 200 euroa, jotta siltä saa korkoa. Toisaalta tililtä voi nostaa rahaa 12 kertaa vuodessa vuodessa ilman kuluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?