Yllättikö tammikuun palkkakuitti ikävästi? Tästä se johtuu

Tammikuussa palkasta jäi monelle käteen vähemmän kuin joulukuussa.

18.1.2017 15:37

Tammikuun palkkakuitti saattoi yllättää veronmaksajan ikävästi. Käteen jäikin vähemmän rahaa kuin vielä joulukuussa, koska työeläkevakuutusmaksu ja työttömyysvakuutusmaksu nousivat yhteensä 0,9 prosenttia työmarkkinajärjestöjen viime vuonna solmiman kilpailukykysopimuksen takia.

Veronmaksajain keskusliiton mukaan noin 3300 euroa kuukaudessa tienaavalle palkansaajalle jäi tammikuussa käteen nousujen takia noin 30 euroa vähemmän kuin viime vuonna, jos palkanmaksussa on käytetty vielä viime vuoden verokorttia. Tämä johtuu siitä, että tammikuun palkkakuitissa ei vielä näy hallituksen lupaamaa verojen alennusta, koska teknisistä syistä palkkaa aletaan verottaa vuoden 2017 verokortin mukaan vasta helmikuusta alkaen.

Kokonaisuudessaan hallituksen veronkevennys nostaa palkansaajan käteen jääviä tuloja 0,5–0,6 prosenttia bruttopalkasta, kun luvatusta veroalesta vähennetään sosiaalivakuutusmaksujen nousu.

Kun muutokset helmikuusta alkaen alkavat näkyä palkkakuitissa, noin 3300 euroa kuukaudessa tienaavalle jää käteen noin 20 euroa enemmän kuin viime vuonna, laskee Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola. Tällöin palkan veroaste laskee aiemmasta 31,1 prosentista 30,5 prosenttiin.

Kirkko-Jaakkola huomauttaa, että mikäli veronmaksajan asuinkunta kuuluu niiden vajaan 50 kunnan joukkoon, missä kunnallisveroprosenttia on päätetty nostaa, nettopalkan nousu on vähemmän. Joissain kunnissa kuten Harjavallassa, Jämijärvellä, Kotkassa ja Kurikassa kunnallisveroprosentti on noussut peräti yhdellä prosentilla.

– Sitten se syö puolen prosenttiyksikön veronkevennyksen, mutta niitä kuntia ei ole kovin monia, Kirkko-Jaakkola toteaa.

Enemmistö korotukseen päätyneistä kunnista on nostanut veroprosenttiaan 0,2–0,5 prosentin verran. 14 kunnassa kunnallisveroprosentti laski. Enimmillään veroprosenttia on laskettu 0,5 prosenttia.

– Näissä kunnissa taas verotus kevenee vielä luvattua noin puolta prosenttiyksikköä hieman enemmän, Kirkko-Jaakkola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?