Mökki perinnöksi? Näin voit säästää tuhansien verot

Perintöverotus kevenee vuodenvaihteessa. Ennakkoperintöä jättämällä veroja voi pienentää entisestään.

29.12.2016 6:01

Perinnön ja ennakkoperinnön vastaanottaminen halpenee vuodenvaihteessa, kun perintö- ja lahjaverotus kevenevät.

Verotus löystyy progressiivisten veroasteikkojen joka portaalla siten, että suurten perintöjen verotus kevenee eniten. Ennakkoperintöön sovellettava lahjavero pienenee hieman enemmän kuin perintövero.

(Esimerkkilaskelmat jutun lopussa. Jos taulukko ei näy laitteellasi, voit katsoa sen täältä.)

Tyypillinen esimerkki jälkipolville jäävästä omaisuudesta on kesämökki. Jos haluaa säästää lapsensa mahdollisimman vähillä veroilla, kannattaako mökki antaa ennakkoperintönä vai jättää perinnöksi?

Sitä pohtivan tulee ottaa huomioon seuraavat asiat.

1. Kun arvo nousee, vero nousee

Vaikka alle 200 000 euron arvoisten ennakkoperintöjen verotus on yhä hiukan kireämpää kuin samanarvoisten perintöjen, on huomattava, että esimerkiksi kesämökkien ja muiden kiinteistöjen arvo usein nousee vuosien mittaan.

Jos 150 000 euron arvoisen mökin saa ennakkoperintönä, siitä joutuu todennäköisesti maksamaan vähemmän veroa kuin 15 vuoden päästä, jos mökin arvo kohoaisi sinä aikana vaikkapa 200 000 euroon.

2. Ennakkoperintö nostaa perintöveroa

Ennakkoperinnöstä joutuu maksamaan veroa vain kerran, mutta sen vastaanottaminen vaikuttaa myös lopulliseen perintöveroon.

Perintövero nousee progressiivisesti, joten ennakkoperinnön laskeminen mukaan kiristää varsinaisen perinnön verotusta.

Jos 150 000 euron mökin ennakkoperintönä saanut saa vanhemman kuoltua vielä 100 000 euron arvoisen perinnön, sitä verotetaan 250 000 euron tuottaman veroprosentin mukaan.

3. Hallintaoikeuden pitäminen pienentää veroa

Ennakkoperinnöksi jätettävän kesämökin lahjaveroa voi pienentää tuhansilla euroilla, jos vanhempi pitää mökin hallintaoikeuden itsellään.

Verotus kevenee sitä enemmän, mitä nuorempi perinnönjättäjä on ja mitä pitemmäksi aikaa hän pidättää hallintaoikeuden itsellään. (Lisätietoa Verohallinnon sivuilla.)

Jos kuusikymppinen vanhempi luovuttaa 150 000 euron arvoisen kesämökin ennakkoperintönä jälkeläiselleen, mutta pidättää itsellään elinikäisen hallintaoikeuden, perillisen maksama lahjavero putoaa 16 100 eurosta 11 200 euroon.

Hallintaoikeuden saajalle jää myös vastuu kiinteistöveron maksamisesta.

4. Pelkkä lahja ei vaikuta perintöveroon

Mökin luovuttaminen lapselle ei korota tämän tulevaa perintöveroa, jos vanhempi määrittelee erikseen, ettei kyseinen lahja ole ennakkoperintöä.

Kun lapsia on useita, on otettava huomioon, että lahjan saaja on tulevassa perinnönjaossa muita paremmassa asemassa.

Toisin kuin ennakkoperintö, pelkkä lahja ei pienennä jälkeläisen osuutta perinnöstä.

5. Alle 5 000 euroa verovapaasti

Verottomien lahjojen hintaraja nousee vuodenvaihteessa 4 000 eurosta 5 000 euroon.

Se tarkoittaa sitä, että kerran kolmessa vuodessa perilliselle voi antaa enintään 4 999 euron arvoisen lahjan ilman, että tämä joutuu maksamaan siitä lainkaan veroa.

Periaatteessa myös kesämökistä voi luovuttaa perilliselle verottomasti palan kerrallaan, mutta se on usein pitkä ja työläs prosessi.

Video: Perintö- ja lahjaverotus muuttuu ensi vuonna. Miten silloin kannattaa toimia? Anni Lassilan kysymyksiin vastaa Veronmaksajain keskusliiton lakiasiainjohtaja Vesa Korpela.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?