Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professorille Vesa Puttoselle sijoittaminen on sekä työ että harrastus. Hänen oppiensa mukaan erilaiset indeksituotteet ovat keskimäärin monelle sijoittajalle kannattava vaihtoehto, mutta itse hän ei niihin rahojaan laita. Syy ei ole sen kummempi kuin jännityksen puute.
– Mielestäni se on tylsää. Uskottelen itselleni, että pystyn löytämään aktiivisia rahastosalkunhoitajia, jotka voittavat indeksin. Toistaiseksi se on onnistunut kohtuullisen hyvin.
Puttonen kertoo, että jo työnsäkin vuoksi hän seuraa markkinoita aktiivisesti, joten näkemystä sijoitusmaailmasta kertyy paljon ja sitä kautta rohkeutta.
– En sano, että olisin markkinoita viisaampi, mutta tulen seuranneeksi niitä sen verran paljon, ja kun toistaiseksi olen siinä kohtuullisen hyvin onnistunut, niin olen ajatellut jatkaa samaan malliin.
Pitkällä aikavälillä indeksisijoittaminen on toki kustannustehokkainta, hän sanoo.
Puttonen ei harrasta myöskään korkosijoituksia.
– Valtaosa varoistani on osakkeissa. Tietenkin kannattaa hajauttaa, olen jonkin verran hajauttanutkin, mutta minulla on muutamissa yrityksissä enemmän rahaa, Puttonen kertoo.
Puttosella on muun muassa Helsingin pörssiin listatun finanssiryhmä Taalerin osakkeita. Puttonen itse istuu yhtiön hallituksessa.
– Se on isoin osakesijoitukseni. Muita yksittäisiä on esimerkiksi (ohjelmistoyhtiö) Comptel.
Puttonen sanoo, että valintaperusteet voivat muuttua nopeastikin.
– Katson, että yrityksen johto on ostanut oman yhtiönsä osakkeita ja että yrityksessä on mielestäni draivia. Jos firma on lisäksi menossa oikeaan suuntaan, niin kyllä se tuloksena näkyy jossain vaiheessa.
Osakkeiden lisäksi Puttonen luottaa erilaisiin kiinteistösijoituksiin.
– Pankissa pidän vain sen verran rahaa, että jos markkinoille tulee sokki, minulla on olemassa sotakassa.
Kokonaisuutena Puttosen tavoitteena on saada salkku tuottamaan kauempana tulevaisuudessa, mutta riskien ottaminenkin on palkitsevaa.
– Olen maksanut asuntoni, kesämökkini ja minulla on urheiluauto ja tavallinen auto. En tarvitse rahoja lähiaikoina ellen esimerkiksi sairastu. Suurin osa on sijoitettuna pitkällä juoksulla, Puttonen kertoo.
– Välillä kyllä treidaan jollain osakkeella niin, että se voi olla vaikka kuukauden salkussa. Se on näkemyksen ottamista ja jännitystä. Siinä olen oppinut, että markkina on aika tehokas. Välillä onnistuu kivasti ja välillä tulee turpiinkin, hän toteaa.
”Voi sijoittaa myös fanitusmielessä”
Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää, kuuluu osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin uuden maajohtajan Suvi Tuppuraisen sijoitusfilosofia.
– Sijoitan usein ilmiöihin ja teemoihin. Se tarkoittaa, että valitsen sijoituskohteisiksi osakkeita ja ETF:iä (pörssinoteerattuja sijoitusrahastoja), joiden uskon hyötyvän esimerkiksi väestön ikääntymisestä ja kaupungistumisesta. Teen suoria osakesijoituksia satunnaisesti, mutta ETF:iin säästän kuukausittain. Näin säästöt kertyvät huomaamattomasti ja säännöllisesti, Tuppurainen kertoo.
Tuppurainen kertoo sijoittavansa osingot aina uudelleen joko samaan osakkeeseen tai kuluttomaan indeksirahastoon.
– Olen tarkka kuluissa, ja sijoitan siksi yleensä rahastojen sijaan pörssinoteerattuihin indeksirahastoihin eli ETF:iin. Näiden periaatteiden lisäksi olen sijoittanut vuosien aikana aina muutamiin brändeihin, joita fanitan. Mielestäni sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää, vaan pienen osan sijoitusvarallisuudesta voi sijoittaa myös fanitusmielessä.
Tuppurainen sijoittaa eli säästää ”hyviin ja huonoihin päiviin”, ei pelkästään eläkettä varten.
– Haluan, että minulla on myöhemmin mahdollisuus tehdä valintoja siksi, että mietin rahankäyttöäni nyt. Säästän siksi, että haluan kuluttaa järkevästi ja en voi myöskään odotella saavani suuria perintöjä. Olen esimerkiksi talonrakennusvaiheessa aiemmin myynyt osan sijoituksistani, joten en koe, että kaiken säästämisen pitää suuntautua eläkepäiviin, hän kertoo.
Tuppurainen paljastaa sijoitussalkussaan olevan muun muassa terveydenhuoltoalan indeksiä seuraavaa ETF:ää, USA:han sijoittavaa S&P 500 -indeksiä seuraavaa ETF:ää sekä osakkeista Konetta, Sampoa ja Coca-Colaa.
– Fanituksen kohteista olen sijoittanut aiemmin Marimekkoon, jota salkussani ei enää ole sekä BMW:hen. Nyt salkussani on pieni määrä L-Brandsin osakkeita.
Vähittäiskauppayritys L-Brands tunnetaan Victoria’s Secret -brändistä.
– Omistan myös työnantajani Nordnet Bankin osakkeita sekä osan osakkeista yrityksestä, jossa työskentelen osa-aikayrittäjänä, Tuppurainen kertoo.
Sijoittamista hautaan saakka
Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtajalle, professori Timo Rothoviukselle sijoittaminen on elämäntapa.
Hän sijoittaa pääasiassa suoraan osakkeisiin, joista hän odottaa saavansa tuottoa pitkällä tähtäimellä. Rothoviuksen tavoite on yksinkertainen.
– Mahdollisimman hyvä tuotto, muuta tavoitetta ei oikeastaan ole. Sen verran on rahaa kertynyt, että jos eläkeprobleemaa miettii, niin sellaista ei enää ole, hän paljastaa.
Rothoviuksella ei ole suunniteltuna käyttökohdetta sijoittamisesta saadulle tuotolle. Hänen mukaansa sijoitukset jäävät todennäköisesti jälkipolvien huoleksi.
– Menen varmaan hautaan niiden kanssa. Tuskin niitä tulee ikinä käytettyä.
Rothovius ei halua paljastaa, mihin yhtiöihin hän rahojaan sijoittaa, mutta tyypiltään kohteet ovat varmoja.
– Niillä on ollut hyvää kasvua jo pitempään. Sitten niille tulee jossain vaiheessa ohimenevä ongelma, jonka takia niiden hinnat putoavat väliaikaisesti. Yleensä ostan sellaisia.
Rothovius vertaa oman salkkunsa kehitystä Helsingin pörssin yleisindeksiin. Selkeisiin riskikohteisiin tai kovin syklisen hintakehityksen yhtiöihin hän ei kajoa.
Esimerkkinä mieluisasta yhtiötyypistä hän mainitsee Koneen.
– Se on hyvä pitkäaikainen sijoitus. Sitä ei pysty koskaan ostamaan halvalla, mutta silloin, kun se ei ole niin kallis kuin yleensä, sitä voi ostaa.
Rothoviuksen salkussa painotus on kotimaisissa yhtiöissä, mutta joukkoon mahtuu joitain ulkomaisiakin yhtiöitä. Salkku on hajautettu niin, että isolla painolla olevia yhtiöitä on runsaat 10.
– Kaikkiaan omistan osakkeita 30–40 yhtiöstä, Rothovius kertoo.
Hän myöntää, että toimialoittain hajautus voisi olla parempikin.
– Minulta puuttuu joitain toimialoja lähes kokonaan. Esimerkiksi kaivosteollisuus on syklisyydessään sellainen, etten sitä oikein ymmärrä, niin siksi siihen on vaikea sijoittaa.
Pörssiyhtiöiden lisäksi Rothovius on sijoittanut rahojaan ”jonkin verran” myös pörssin ulkopuolisiin yhtiöihin.
Rothovius kertoo joskus harrastaneensa osakkeilla nykyistä aktiivisempaakin kaupankäyntiä, koska se on hänen mielestään mielenkiintoista. Sittemmin tyyli on muuttunut rauhallisemmaksi.
– Enää en oikein ehdi seurata markkinoita niin aktiivisesti, että pysyisin joka hetki perillä siitä, missä mennään. En ihmettele, miksi jotkut sitä (lyhyttä kauppaa) tekevät, mutta itseäni varten se ei enää ole.
Rothovius sanoo olevansa onnistumiseensa sijoittajana tyytyväinen.
– Ei voi valittaa, mutta toki ainahan voisi mennä paremmin.