Valmet on saanut paljon hakemuksia autotehtaan töihin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Autotehtaalle jo yli 500 hakemusta – ”Iso haaste on, millä porukka saadaan liikkumaan”

Suomessa on meneillään monta jättirekrytointia. Kiinnostusta ainakin autoalalle on, sillä Valmet on saanut vajaassa viikossa 500 hakemusta uusiin työpaikkoihin. Mutta muuttavatko kiinnostuneet työn perässä?

Valmet on viime vuosina palkannut satoja. Salon mukaan väkeä saatu ympäri Suomea, mutta pääosa on tullut työssäkäyntialueelta eli noin tunnin työmatkan päästä. Nyt ”lähimaasto” on pitkälti perattu.

24.11.2016 6:01

Meyer Turun telakka ja meriklusteri tarvitsevat Varsinais-Suomen liiton mukaan viidessä vuodessa noin 7 000 työntekijää. Valmet Automotive on ilmoittanut palkkaavansa Uudenkaupungin autotehtaalle ensi vuoden loppuun mennessä on 1 100 henkilöä.

– Tilanne on mahtava niin Varsinais-Suomelle kuin koko maallekin, kuvaa alueen työ- ja elinkeinotoimiston (TE) johtaja Kjell Henriksson.

Suuria määriä töitä on tarjolla muuallakin. Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan ja Fennovoiman Hanhikiven voimalaitoksen rakentamien tarjoavat töitä sadoille. Uusia työpaikkoja avautuu myös kiskokalustovalmistaja Transtechin tehtaalla Kajaanissa.

Paikat yritetään täyttää Suomessa asuvilla.

– Toivomme, että onnistumme erittäin hyvin, Henriksson sanoo.

Valmetin henkilöstöjohtaja Tomi Salo ei epäile, etteikö tekijöitä löydy.

– Iso haaste on, millä porukka saadaan liikkumaan, hän lisää.

Alku näyttää hyvältä. Valmet kertoi viime keskiviikkona rekrytoinnistaan, ja maanantaihin mennessä se oli saanut 500 hakemusta. Salo kertoo, että pikavilkaisun perusteella hakijoita näyttää olevan joka puolelta maata.

Hakureviiri on koko Suomi

Valmet on viime vuosina palkannut satoja. Salon mukaan väkeä saatu ympäri Suomea, mutta pääosa on tullut työssäkäyntialueelta eli noin tunnin työmatkan päästä. Nyt ”lähimaasto” on pitkälti perattu.

– Meidän on pakko laajentaa hakureviiri kattamaan koko Suomi, hän sanoo.

Kohtuullisen matkan päästäkin saatetaan saada vielä jonkin verran työntekijöitä. Satakunnan te-toimiston johtaja Juhani Sundell kertoo, että uudet paikat kiinnostavat etenkin Rauman ympäristössä ja muuallakin Satakunnassa.

Monet Microsoftin entiset työntekijät Salossa ovat lähteneet Turun telakalle töihin ja Henriksson arvioi, että sieltäpäin voidaan saada Valmetillekin väkeä. Tampereen seutukaan ei ole mahdottoman matkan päässä.

Kainuun työllisyystilanne on ollut pitkään synkkä. Löytyykö sieltä lähtijöitä?

– Äänekosken, Hanhikiven ja Uudenkaupungin työpaikkoja on markkinoitu meilläkin. Niihin on lähtenyt yksittäisiä ihmisiä, kertoo Kainuun te-keskuksen johtaja Tiina Veijola.

Hänen mukaansa Kainuussakin työttömyys on laskenut ennätysvauhtia. Paitsi kaivosyhtiö Talvivaara, sikäläisiä on työllistänyt myös Transtech.

Asuntojen puute jarruttaa muuttoa

Jos työmatka venyy selvästi yli sadan kilometrin, vaihtoehdoksi nousee muutto.

– Asunnot on iso haaste, Valmetin Salo sanoo.

Hän on pohtinut asiaa Uudenkaupungin ja lähikaupunkien johtajien kanssa. Kaikille ei voida osoittaa vuokra-asuntoa, mutta tarkoitus on ensi hätään saada tilapäismajoitusta.

Sundell pohtii, että työaikajärjestelyt voivat olla ainakin osaratkaisu. Kynnys asua vaikkapa vaatimattomassa kimppakämpässä voi laskea, jos työntekijä pystyy tekemään kolme tai neljä pitkää päivää ja olemaan lopun viikkoa vapaana.

Transtech kilpailee Veijolan mukaan aika paljon samoista osaajista kuin Uudenkaupungin autotehdas.

– Täällä Kainuussa asuntotilanne on erinomainen, hän vinkkaa.

Palkattavat koulutetaan

Tarjolla on iso kirjo erilaisia tehtäviä. Etenkin työttömien pitäisi Henrikssonin mielestä vakavasti harkita niitä. Tulijoiden ei tarvitse olla valmiita autonrakentajia tai telakkatyöläisiä, vaan heidät koulutetaan.

Salo kertoo, että Valmetilla on siinä jo pitkät perinteet.

– Valmiita autonrakentajia ei ole paljon, hän perustelee.

Rekrytoinneissa pyörivät isot pyörät. Yritysten tukena ovat maan kaikki te-toimistot, ja niissä hyödynnetään perinteisten kanavien lisäksi esimerkiksi sosiaalista mediaa.

Henriksson kertoo, että Valmetin pestuumarkkinoita pidetään miltei joka viikko ja autotehtaalle järjestetään tutustumiskierroksia.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) arvioi Varsinais-Suomen liiton tiedotteessa, että positiivisesta haasteesta selviäminen vaatii uudenlaisia ratkaisuja, joissa valtiolla on merkittävä rooli.

– Meidän on syytä hakea nopeita ja innovatiivisia ratkaisuja osaavan työvoiman saantiin ja työvoiman liikkuvuuden tukemiseen, hän painotti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?