Älä tuijota tv:tä, nuku riittävästi, ei liikaa alkoholia... 10 vinkkiä: Näin elät kuin suomalainen superpomo

11 suomalaisjohtajaa kertoo uutuuskirjassa, miten he onnistuvat yhdistämään työn, tavoitteellisen treenaamisen sekä perhe-elämän.

14.11.2016 14:48 | Päivitetty 15.11.2016 13:08

ITSEKIN vuosia esimiesasemassa työskennellyt ja urheilua aktiivisesti harrastava viestintäkonsultti Ville Kormilainen on valinnut Työ, treeni & elämä – Superpomojen 24 tuntia -kirjaansa nimenomaan erittäin aktiivisesti urheilevia johtajia. Aktiivinen kuntoilu ja tavoitteellinen kilpaurheilu ovat kirjan yksi kantavista teemoista.

– Itsestään huolen pitäminen säteilee sekä työhön että vapaa-aikaan, ja jos työ antaa merkitystä elämään, jaksaa paremmin ja enemmän, Kormilainen havainnoi loppukaneetissaan.

– Kaikki ei tietystikään sovi kaikille, eikä yli 300 tuntia urheilua vuodessa anna kaikille sitä, mitä se kuvaamilleni johtajille antaa. Hyvällä fyysisellä kunnolla näyttää kuitenkin olevan yhteys työn tuloksiin, hän perustelee.

Taloussanomat kokosi kirjan johtajatarinoista johtajia yhdistävät ohjenuorat, joista jokainen työelämässä viihtyvä perheenäiti tai -isä voi poimia vinkkejä oman arkensa pyörittämiseen.

Toimi näin:

1. Pidä huolta jaksamisestasi säännöllisellä treenaamisella

Kormilaisen haastattelemat johtajat treenaavat lähes pääsääntöisesti tavoitteellisesti, mutta tavoite voi olla vain omasta kunnosta ja jaksamisesta huolehtiminen. Yksi haastatelluista johtajista treenaa tavoitteellisesti yli tunnin päivässä eri lajeja vaihdellen, toinen kuntoilee muutaman kerran viikossa etupäässä lenkkeillen.

– Jos ajatellaan johtajana olemista, urheilu on paras investointi tulevaisuuteen. Ei mikään sijoitustoiminnan tuotto, raha tai jonkin asunnon arvon kehittyminen voita sitä. (...) Liikunnan kautta saatu hyvä olo ja kunto sekä hyvinvointi ovat sellaista, mitä ei voi rahalla ostaa, pohtii Universal Music Finland Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kirjassa.

2. Nuku riittävästi

– En ole valmis tinkimään ravinnosta, liikunnasta enkä unesta. Nukun todella hyvin ja tarvitsen paljon unta. Optimi on 8–8,5 tuntia. Nykyään lopetan iltahöntyilyn ajoissa ja menen nukkumaan. Yleensä nukahdan heti sänkyyn päästyäni, kertoo urheilulääkäri ja tietokirjailija Pippa Laukka, joka on Hintsa Performance -yrityksen lääketieteellinen johtaja Suomessa.

Hyvät ja suhteellisen pitkät yöunet yhdistävät kaikkia Kormilaisen kirjassa tarinansa kertovia johtajia.

– Ehdottomasti kaikki treenit päättyvät viimeistään yhdeksältä, että pääsen nukkumaan. Käytännössä nukahdan noin 22.30. Herätys on noin 6.30, Valtanen kertoo kirjassa.

Kirjan superpomoille ei myöskään tunnu olevan vaikeaa nukahtaa heti ja säännöllinen liikuntahan tunnetusti parantaa unenlaatua.

3. Tee myös ”älä tee”-listoja

Kolmas superjohtajia yhdistävä tekijä kirjassa on kyky laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Pomot käyttävät tehtävälistoja sekä kalenteria asioiden järjestykseen laittamiseen, mikä auttaa heitä sietämään sitä, että aina kun on tekemässä yhtä asiaa, yhdeksän muuta odottaa tekijäänsä. Pomot osaavat kylmästi karsia kaiken, mikä ei firman kannalta ole oleellista.

– Olenkin joutunut radikaalisti katsomaan, mihin minun kannattaa mennä ja hyödyttääkö se yritystämme, vaikuttaako se liikevaihtoomme positiivisesti ja mikä on sen asian tärkeys sillä hetkellä. Priorisoimalla hallitsen kalenteriani, sanoo nykyisin tulorahoituksella toimivan elintarvikealan kehitysyritys Foodwest Oy:n toimitusjohtaja Eeva Perttula.

Johtajat lisäksi pitävät mielessään, ettei päivästä voi hukata hetkeäkään kahvikupin kanssa haahuiluun pitkin toimistoa. Ehkä tämän ansiosta kirjan johtajien päivät ovat mitaltaan melko ”normaaleja”.

– Töille varatun ajan pyrin käyttämään töihin tarkoituksenmukaisesti, ettei päivä menisi haahuiluun. Jos päivän haahuilee ja sitten tekee töitä pitkään iltaan ja yöhön asti ja nousee vielä aamulla aikaisin kirimään, niin ei se ole tehokasta, toteaa kirjassa Vuokraturvan Metsola.

Houston Incin asiakaskokemusjohtaja Juha Rouvinen priorisoi lisäksi tekemällä ”älä tee” -listoja, joiden avulla hän pitää mielessään ne helpommat ja mukavammat mutta turhat asiat, joihin ei kannata uhrata aikaa.

4. Varaa aikaa perheelle, parisuhteelle ja lapsille

Kiireisen johtajan on varattava kalenterista tai vähintäänkin mielestään aika perheelle, jotta se saa tarvitsemansa ja ansaitsemansa huomion. Jos työpuhelu tulee silloin, kun on aika olla lasten kanssa, se saa odottaa.

– Jos tulee työpuhelu viiden kuuden aikaan juuri tultuani kotiin, kysyn usein, voinko soittaa myöhemmin illalla tai seuraavana päivänä. Yritän välttää sitä, että olisin kiinni puhelimessa, kun olen lasten kanssa, ex-kansanedustaja ja Sunshine Kaidi New Energy Groupin varatoimitusjohtaja Carl Haglund kertoo.

– Työpäivän viimeiset puhelut ja viimeiset työpäivään liittyvät asiat hoidan matkalla koululle. Sitten alkaa lasten kanssa läsnäolo.(...)Lasten harrastukset näkyvät työkalenterissani, jotta organisaatio tietää, mitkä työpäivät eivät ole venytettävissä, Houstonin Rouvinen sanoo.

– Minä olen aina halunnut lukea lapsille iltasadun, en jätä sitä koskaan väliin. Se on pyhä hetki, Rouvinen jatkaa.

5. Syö hyvin

Treenien lisäksi superjohtajat huolehtivat riittävästä ravinnonsaannista tavalla tai toisella.

– Toinen tärkeä juttu on syöminen. Syön aamiaisen ja illallisen ja menen nukkumaan ajoissa, Haglund toteaa.

– Aamulla syön kunnon aamiaisen, joka on tärkeä hyvinvoinnin kannalta. Oma kehoni haluaa ainakin leipää ja kananmunaa, hän jatkaa.

Syömisen tarpeen tyydyttämiseen ei kuitenkaan tarvitse kuluttaa valtavasti aikaa, kunhan syö terveellisesti.

– Syön joka aamu suurin piirtein samanlaisen, nopeasti valmistettavan aamiaisen: kaurapuuroa, banaania, pirtelöä, kahvia. Jos on enemmän nälkä, syön lisäksi vielä rahkaa tai paistan munanvalkuaisia, Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen kertoo.

6. Älä vastaa turhiin puheluihin

Tai älä vastaa puhelimeen ollenkaan. Monien johtajien arki on nimittäin sitä, että heidän puhelimensa soivat yhtenään. Jos johtaja vastaisi kaikkiin saapuviin puheluihin, aikaa menisi tunteja joka päivä pelkästään puhelin korvassa, mikä olisi firman kannalta epäedullista toimintaa.

Vuokraturva-yhtiöiden yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola on antanut jo vuosikaudet kaikkien puheluiden mennä suoraan vastaajaan.

– Sinne ovat vaimo ja äitikin jaksaneet jutella, hän tunnustaa kirjassa.

7. Älä tuhlaa aikaa televisionkatseluun

Johtajat käyttävät kaiken aikansa – myös vapaa-aikansa – pelkästään hyödylliseen tekemiseen.

– Olen sillä tavalla tylsä ihminen, etten paljonkaan katso televisiota. Se ei vain kiinnosta minua, koska se ei anna minulle mitään. Ei siinä ole mitään ideologiaa tai periaatepäätöstä. Minulla on muuta kiinnostavampaa tekemistä, lemmikkitarvikeketju Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja Mika Sutinen kiteyttää.

8. Älä käytä liikaa alkoholia

Moni kirjan johtajista ei juurikaan käytä alkoholia juhlimiseen, sillä he kokevat sen ottavan enemmän kuin antavan.

– Usein juon iltaisin viiniä lasin tai kaksi, ja se pysähtyy siihen. En muista, että olisin viettänyt krapulapäiviä useammin kuin kerran kolmessa vuodessa. Nautinto, joka minulle syntyy humalassa on niin pieni suhteessa seuraavan kolmen päivän morkkikseen ja ranteet auki -fiilikseen, Mustin ja Mirrin Sutinen kertoo.

– Yksi mieheni kaveri ihmetteli kerran, miksi en juhli enemmän. Sanoin, etten voi mennä töihin pää jumissa maanantaina. Ajatuksen pitää olla kirkas ensihetkestä alkaen, Foodwestin Perttula toteaa kirjassa.

9. Älä jää kieriskelemään epäonnistumisiin

Niin, mitä siitä tulisikaan, jos monessa liemessä keitetty johtaja jäisi pyörimään epäonnistumisiin? Se ei ole hedelmällistä eikä vie firman asioita eteenpäin.

– Pettymyksiin ja takaiskuihin ei saa jäädä jumiin. Jos tappiosta jää paineita, pitää yrittää kääntää ne tueksi ja lähteä hakemaan toista ratkaisua entistä päättäväisemmin, kehottaa Vuokraturvan Metsola.

10. Älä sähellä

Tämä liittyy oikeastaan kaikkiin edellä mainituista ohjeista. Sen voisi kiteyttää ensinnäkin niin, että pitää keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ennalta suunnitellussa tärkeysjärjestyksessä. Kannattaa myös muistaa, että aika hoitaa ne vähemmän tärkeät asiat.

Toiseksi säheltäminen tarkoittaa sitä, että kirjan johtajat ovat Kormilaisen mukaan rauhallisia ihmisiä, jotka eivät tuo itseään yhtenään esille. Tämä johtajia yhdistävä luonteenpiirre välittyy myös kirjan tarinioista. He eivät säntäile sinne tänne ja mikä tärkeintä, he eivät stressaannu helposti ja tietävät sen itsekin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?