Mikä estäisi taloyhtiötä ylivelkaantumasta? Ekonomisti: Suomesta puuttuvat välineet - Oma raha - Ilta-Sanomat

Mikä estäisi taloyhtiötä ylivelkaantumasta? Ekonomisti: Suomesta puuttuvat välineet

Tavallisen suomalaisen lainanottoa hillitään esimerkiksi lainakatolla. Taloyhtiöiden velkojen kasvuun ei kuitenkaan ole rajoittimia.

8.11.2016 12:49

Suomalaiset velkaantuvat nyt hyvin nopeasti asunto-osakeyhtiöiden kautta. Asuntoyhtiöt nostavat uusia lainoja jopa ennätystahdissa.

Kotitalouksien taloyhtiölainojen määrä on Tilastokeskuksen mukaan kasvanut noin neljässä vuodessa 8,6 miljardista eurosta 15 miljardiin euroon.

Kesäkuussa asunto-osakeyhtiöt nostivat Suomen Pankin mukaan uusia lainoja 690 miljoonaa euroa, mikä on ennätysmäärä sitten vuoden 2010.

Velkaantumisvauhtiin kiinnitti tänään huomiota asuntoluototukseen erikoistunut Suomen Hypoteekkiyhdistys asuntomarkkinakatsauksessaan. Taloyhtiölainojen määrä kasvaa yli 12 prosentin vauhtia, kun asuntolainakannan nousu jää kolmen prosentin luokkaan.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että Suomesta puuttuvat välineet hillitä kotitalouksien asuntoyhtiölainojen kasvua.

Viranomaiset voivat hillitä suomalaisten intoa ottaa asuntolainoja ja muita luottoja makrovakausvälineillä. Tällainen on esimerkiksi heinäkuussa voimaan astunut lainakatto.

– Taloyhtiölainat eivät ole mukana tässä välineessä, Brotherus sanoo Taloussanomat.

Verovähennysoikeuden supistaminen aloitti kasvun

Taloyhtiölainojen määrä alkoi kasvaa selvästi vuonna 2012, jolloin hallitus alkoi vuosittain supistaa asuntolainojen korkojen verovähennysoikeutta sadasta prosentista.

Tänä vuonna koroista verovähennyskelpoista on 55 prosenttia, ja osuuden suunnitellaan laskevan 25 prosenttiin vuonna 2019.

– Taloyhtiölainojen kasvuvauhti jatkuu, mikäli verovähennyskelpoisuuden supistuminen jatkuu, Brotherus sanoo.

Verovähennysoikeuden supistaminen on johtanut siihen, että asunto-osakeyhtiölaina tulee monelle suomalaiselle halvemmaksi kuin lainan ottaminen itse. Aiemmin asunnonomistajan kannatti ottaa pankista itselleen laina maksaakseen yhtiölaina pois.

Asunto-osakeyhtiöt saavat lainaa usein halvemmalla kuin yksittäinen asunto-osakas yhtiöiden edullisempien lainamarginaalien ansiosta. Taloyhtiöiden uusien lainojen keskikorko oli Suomen Pankin mukaan kesäkuussa 1,13 prosenttia, joka on pienempi kuin uusien nostettujen asuntolainojen 1,21 prosentin keskikorko.

Hypo neuvoo nyt kilpailuttamaan asuntolainat

Hypon arvion mukaan asuntolainojen marginaalit ovat laskeneet viime vuosina sen verran, että lyhennysvapaan sijasta monen kannattaisi kilpailuttaa edellisvuosina nostettu laina.

Kilpailuttamalla yksittäinen asuntolainaaja voi Brotheruksen arvion mukaan jopa puolittaa lainamarginaalinsa. Esimerkiksi vuonna 2013 yksittäisen asiakkaan lainamarginaali saattoi kohota jopa lähelle kahta prosenttia.

– Nyt sama asiakas, joka on lyhentänyt lainaansa tunnollisesti, voi saada lainan prosentin marginaalilla, Brotherus arvioi.

Keskimäärin lainamarginaalit ovat alentuneet samassa ajassa 1,6 prosentista 1,1 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?