Lämpöpumppu on usein liian iso tai liian pieni – mistä tietää oikean koon?

Vääränlainen mitoitus on yksi yleisimpiä ongelmia lämpöpumpuissa, asiantuntija kertoo.

Väärän kokoinen lämpöpumppu ei tuo säästöjä sähkölaskuun.

21.10.2016 15:04

Talvi tuo tullessaan laskevat lämpötilat ja kohoavat lämmityskulut, joita moni yrittää pienentää käyttämällä lämpöpumppua.

Väärin mitoitettu tai asennettu lämpöpumppu ei kuitenkaan tuo toivottua säästöä, vaikka kyseessä olisi kuinka hyvä laite.

Lämmitysenergiayhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula kertoo, että pumppujen kanssa voi tehdä monenlaisia virheitä, joista yleisimpiä on vääränlainen mitoitus.

– Valitaan liian iso tai liian pieni pumppu. Liian pienen pumpun ongelmaksi muodostuu se, että laite lyö lisävastuksen päälle ja säästöt katoavat. Liian iso pumppu taas käy pätkäkäynnillä, pumppu pysähtelee ja suorasähkö kytkeytyy päälle eikä asukas tätä usein edes huomaa, Hannula sanoo.

Hannulan mukaan sopiva pumpun koko on aina riippuvainen kiinteistöistä, johon se asennetaan. Koko selviää laskemalla kiinteistön tehon tarve.

– Sanoisin, että oikeaan mitoitukseen tarvitaan ammattilainen. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun puhaltama lämpö etenee sokkeloisessa talossa eri tavalla kuin sellaisessa, jossa ei ole niin paljon väliseiniä.

Säästöjen kannalta on myös tärkeää tietää mitä kunkin talon verkosto edellyttää, sillä pumpuissa on asennusvaiheessa tehdasasetukset.

Oikeiden lämpökäyrien valinta estää sen, että pumppu tuottaa tarpeeseen nähden ylikuumaa vettä ja kuluttaa näin ollen turhaan sähköä, Hannula kertoo.

Hannula huomauttaa, että ilmalämpöpumpun kohdalla kyse on myös siitä, miten pumppua halutaan käyttää. Se on aina lämmityksen tukimuoto, eikä sillä pystytä lämmittämään koko kiinteistöä.

– Tietyissä tilanteissa lämpöpumppu ei tuota enää oikein mitään, joten turha sitä on päällä pitää. Mitä kylmemmäksi menee, sitä pienempi tuotto pumpulla on. Ei sitä kannata revittää huippuunsa, se vain kuormittaa laitetta, Hannula sanoo.

Hannula suosittelee hankkimaan lämpöpumpun ja sen asennuksen samasta paikasta.

Näin laitteen tekniikka ja ominaisuudet ovat varmasti myös asentajien hallussa, eikä kuluttaja jää vika- ja neuvontatapauksissa pumpun toimittajan ja asentajan vastuuerimielisyyksien uhriksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?