Taloussanomat vertaili pankkien maksut – ero jopa 1 194 euroa vuodessa

Taloussanomat vertaili pankkien asiakkuuksien kustannuksia. Vuosihinnasta löytyi satojen eurojen eroja.

14.10.2016 6:01

Pankkiasiointi on halventunut jopa yli sata euroa vuodessa, jos asiakkuus painottuu lainoihin ja luottoihin. Taloussanomien Suomen Rahatiedolla teettämästä vertailusta selviää, että kokonaisasiakkuuden hinta laski tai pysyi ennallaan viime vuoteen verrattuna esimerkkiasiakkaasta riippuen.

Vertailussa käytetään esimerkkiasiakkaina kahta sinkkua, joista toisella on asuntolainaa, sekä kahta pariskuntaa, joista toisella on lainaa omaan asuntoon ja toisella sijoitusasuntoon. Pankkiasiakkuuden kokonaishinta laskettiin summaamalla yhteen lainojen kokonaiskulut ja säästöistä kertyneet tuotot. Huomioon otetaan myös peruspankkiasioinnin ja luottokortin hinta.

– Lainatuotteissa viitekorko on painunut pakkasille. Asuntolainojen ja kulutusluottojen kustannukset ovat alentuneet sitä kautta. Lainamarginaalikin on laskenut, kertoo Suomen Rahatiedon toimitusjohtaja Seppo Rekonen.

Marginaalit laskivat vuodessa kaikilla muilla pankeilla paitsi Danske Bankilla. Myös luottokorttien hinnat painuivat kolmen kuukauden euriborin alentumisen ansiosta. Peruspankkipalveluiden kustannukset eivät ole merkittävästi muuttuneet vuodessa. Säästöille kertyi tileillä tuottoja edelleen kituliaasti.

– Miinuskorkomaailmassa on nihkeästi tuottavia talletustuotteita. Ainoastaan rahastoissa on pieniä valonpilkahduksia, Rekonen sanoo.

Vertailun mukaan vuokralla asuva 26-vuotias sinkku maksaa pankkiasioinnista nyt keskimäärin 147 euroa vuodessa, kun keskihinta viime syksynä oli 155 euroa. Hintaa alentaa luottokorttikustannusten pienentyminen.

Vuokralla asuvan sinkun paras pankki on S-Pankki, jossa pankkiasiointi maksaa 96 euroa vuodessa. Ero kalleimpaan pankkiin eli Handelsbankeniin on 146 euroa.

Asuntovelkaisen 30-vuotiaan sinkun pankkiasiointi on halventunut 45 euroa viime vuoden syksyn 9 418 eurosta.

Sinkulla on asuntolainaa 85 000 euroa, autolainaa 8 500 euroa ja kuukausisäästöjä sata euroa. Pankkikulut pienenivät lainakulujen halventumisen ansiosta.

Tämänkin sinkun edullisin pankki S-Pankki ja kallein Handelsbanken, joiden välillä on eroa 411 euroa.

Eniten pankkiasiointi on vuodessa halventunut kolmikymppisellä pariskunnalla, jolla on iso 100 000 euron asuntolaina ja 5 000 euroa säästöjä.

Pariskunnan vuosikulut laskivat 132 euroa 5 768 euroon, kiitos asuntolainan viitekoron ja marginaalin alentumisen. Pariskunnalle edullisin pankki on niukasti S-Pankki, kun viime vuonna se oli Helsingin Osuuspankki.

Vertailun ainoa asiakasesimerkki, jonka pankkikulut ovat pysyneet lähes ennallaan viime syksystä, on viisikymppinen pariskunta. Velattomassa omistusasunnossa asuvalla pariskunnalla on 34 000 euroa sijoitusasuntolainaa ja 25 000 euroa säästöjä.

Pariskunnan pankkiasiakkuuden hinta nousi viime vuodesta 37 euroa 6 539 euroon lähinnä säästöjen tuottojen heikentymisen takia. Lainamaksujen hinta ei juurikaan muuttunut vuodessa.

Heille edullisin pankki on Nordea ja kallein Nooa. Pankkikulujen välillä on eroa lähes 1 200 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?