Talvirenkaat halpenivat lisää – vertailimme verkkokauppojen hintoja

Kova kilpailu on laskenut talvirenkaiden hintoja verkkokaupoissa entisestään. Hintojen vertailussa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös rahtikulut sekä asennus- ja tasapainotuspalvelut.

8.10.2016 8:35

Talvirenkaiden hinnat ovat jatkaneet laskuaan viime vuodesta, Taloussanomien Suomen Rahatiedolla teettämästä talvirengasvertailusta ilmenee. Eri kauppojen välillä on suuriakin hintaeroja. (Taulukot jutun lopussa.)

Vertailuun valittiin neljät nastarenkaat ja neljät kitkarenkaat, jotka pärjäsivät parhaiten Tekniikan Maailma -lehden testissä tänä vuonna.

Nastarenkaista mukana ovat Nokian Hakkapeliitta 8, Continental ContiIce Contact 2, Bridgestone Noranza 001 ja Pirelli IceZero ja kitkarenkaista Nokian Hakkapeliitta R2, Goodyear Ultra Grip Ice 2, Michelin X-Ice North 3 ja Continental IceContact 2.

Vertailun suurin hintahaitari löytyi Bridgestone Noranza 001 -nastarenkaista, joiden hinnoissa kalleimman ja halvimman kaupan välillä oli 155,93 euron ero, kun rahtikuluja ei lasketa mukaan.

Hintavertailun helppous verkossa kiihdyttää kilpailua

Yrittäjä Hannu Temonen Roihupellon Renkaasta arvioi, että renkaiden tukkuhinnat eivät ole muuttuneet, vaan hintoja laskee kilpailun koventuminen.

– Kun hintojen vertaileminen on helpompaa ihmisille, heistä on tullut hintatietoisempia, Temonen sanoo.

Temonen ei usko, että talvirengaskauppaan vaikuttavat viime helmikuussa julkisuuteen tulleet uutiset Nokian Renkaiden testihuijauksista.

– Tapaus on aiheuttanut kysymyksiä, mutta ei merkittävää negatiivista vaikutusta myyntiin. Ostopäätökset tulevat jostakin muusta kuin testihuijauksista, Temonen sanoo.

Tällä viikolla julkisuuteen tuli väitteitä epäselvyyksistä Nokian Renkaiden kesärenkaiden markkinoinnissa ja hinnoittelueroissa Suomen ja Keski-Euroopan välillä. Temonen ei usko, että tällä on vaikutusta kauppaan Suomessa ainakaan ennen ensi vuoden kesärengaskauppaa.

Temonen huomauttaa, että Suomessa myydyt Nokian Renkaiden rengaspaketit ovat sisältäneet myös Hakka-turva-palvelun vuoden ajaksi, mikä on voinut vaikuttaa hintaeroihin.

Myöskään Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen tietojen mukaan renkaiden tukkuhinnat eivät ole juuri muuttuneet Suomessa. Hän uskoo, että hintojen lasku johtuu koventuneesta kilpailusta varsinkin nettikaupassa, jossa kuluttajien on helppo vertailla hintoja ulkomaisissakin kaupoissa.

– Nettikauppoja tulee koko ajan lisää. Kun tarjonta lisääntyy, hinnatkin putoavat, Vesalainen sanoo.

Verkon hintakilpailu heijastuu myös kivijalkakauppoihin.

– Kivijalkakauppias joutuu miettimään, mikä on hänen vastavetonsa, jotta saa renkaita myytyä. Jos yrittäjä haluaa kilpailla nettikauppojen kanssa, voi olla, että hän joutuu omasta siivustaan vuolemaan hintaa alaspäin, Vesalainen sanoo.

Ota huomioon rahti

Kaikki hintavertailussa mukana olevat kaupat ovat verkkokauppoja. Niistä neljä toimii Suomessa, yksi Ruotsissa, yksi Saksassa ja yksi Virossa. Kaikilla kaupoilla ei ollut kaikkia vertailun renkaita valikoimassaan.

Ulkomaisissa verkkokaupoissa pelkkien renkaiden hinta on usein halvempi kuin Suomessa, mutta hinta ei vielä sisällä rahtikuluja Suomeen. Hinta voi olla ulkomailla kalliimpikin, esimerkiksi ruotsalaisessa Dackonline.se-kaupassa osa renkaista on selvästi hintavampia kuin suomalaisissa kaupoissa.

Autoliiton Teppo Vesalainen kehottaa tarkkaavaisuuteen nettikaupassa varsinkin talvirenkaiden kanssa.

– Kun ostaa nettikaupasta renkaita, pitää oikeasti tietää, mitä ostaa. Erityisesti ulkomailla toimivissa kaupoissa on tarjolla Keski-Euroopan olosuhteisiin ja nopeuksiin tarkoitettuja kitkarenkaita, jotka eivät sovellu Suomen talviolosuhteisiin. Vaikka tällaiset renkaat täyttävät ”talvirenkaan” kriteerit, ne ovat ominaisuuksiltaan hengenvaaralliset Suomen olosuhteissa.

Jos kuluttaja palauttaa virheettömän tuotteen, riippuu yrityksen ehdoista, kuka maksaa palautuskustannukset. Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan EU-alueella kuluttaja maksaa virheettömän tuotteen palautuksen, jos yritys ei ilmoita ehdoissaan toisin. Virheellisen tuotteen palautus yrityksen pitää maksaa.

Teppo Vesalainen kertoo, että nettikaupasta hankitut renkaat täytyy myös asennuttaa vanteille ja tasapainottaa Suomessa. Kuluttajan kannattaakin laskea tarkkaan, mikä renkaiden todelliseksi hinnaksi muodostuu.

Myös Suomen Rahatiedon toimitusjohtaja Seppo Rekosen mukaan kannattaa miettiä, tarvitseeko renkaiden lisäksi palveluja.

– Vaikka pelkät renkaat saisi jostakin edullisemmin, niin joskus laajempi kokonaisuus – renkaat, asennus ja säilytys – voi olla toimivampi ja joustavampi ratkaisu autoilijalle, Rekonen kertoo.

Rekosen mukaan myös verkkokaupoilla voi olla yhteistyökumppaneja, jotka tarjoavat esimerkiksi asennuspalveluja ja renkaiden säilytystä.

Talvirenkaat on vaihdettava 1. joulukuuta mennessä. Nastarenkaita voi käyttää marraskuun alusta lähtien.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?