5 vinkkiä – näin säästät helposti kymppejä kuukaudessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

5 vinkkiä – näin säästät helposti kymppejä kuukaudessa

Kuvituskuva
Julkaistu: 23.9.2016 6:01, Päivitetty 22.9.2016 17:15

Jotkut meistä kuluttavat niin, että tilin huvettua käteen jää vain hämmennys siitä, mihin rahat katosivat. Taloussanomat kysyi martoilta, miten voisi säästää helposti muutaman kympin kuukaudessa.

Jos mieltä kalvaa epäilys palkkapussin valumisesta kankkulan kaivoon, kannattaa alkaa seurata kulutustottumuksiaan.

Toiselle turha voi olla toiselle välttämätön meno, mutta muutamaa marttojen yleistä vinkkiä noudattamalla voi moni meistä säästää useamman kympin kuukaudessa.

1. Luovu pikkuostoksista

Jos taipumuksena on sortua pieniin heräteostoksiin, niistä syntyy kuukaudessa helposti iso summa, huomauttaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

– Tapauksesta riippuen voi miettiä, kuinka monta noutokahvia esimerkiksi ostaa viikon aikana. Jos yksi kahvi maksaa kolme euroa ja yhden sellaisen ostaa vaikka vain kerran viikossa, se on jo 12 euroa kuukaudessa, Jerkku sanoo.

Omaa säästämismotivaatiotaan voi nostattaa vaikkapa pohtimalla hetken, lisäävätkö pienet ostokset elämänlaatua oikeastaan millään tavalla.

– Sellaiset kuluttajat, jotka ostelevat esimerkiksi pieniä suklaapatukoita, keksipaketteja ja sipsipusseja, tekevät palveluksen myös terveydelleen, kun ostavat näitä vähän vähemmän, Jerkku lisää.

Ostoksesta pitäytymisen lisäksi vastaava summa kannattaa Jerkun mukaan siirtää talteen erilliselle tilille, ettei sitä tule kuluttaneeksi johonkin toiseen turhaan ostokseen.

2. Tarkista palvelusopimukset

Puhelinliittymän kilpailuttamisen lisäksi kannattaa tarkistaa kaikki muutkin sopimukset, joihin on sitoutunut kuukausiksi eteenpäin.

– Jos maksaa vaikkapa kuntosalikortista tai maksu-tv-kortista, kannattaa miettiä, ehtiikö niitä oikeasti käyttää. Älä maksa turhasta, Jerkku kiteyttää.

3. Vietä "en osta mitään" -päiviä

Erikoiskahvien ja pienten herkkujen lisäksi rahaa voi kulua vaikkapa turhaan kosmetiikkaan, vaatteisiin tai elektroniikkaan.

– Voit päättää, että pärjäät vaikkapa vanhoilla vaatteilla seuraavan vuoden. Monella meistä on kaapissa aika paljon vaatetta, Jerkku sanoo.

Suurempia hankintoja tehdessä voi upouuden sijaan suosia käytettyä.

4. Suunnittele ruokaostokset etukäteen ja tee itse

Jerkku toteaa, että ruoka on meno, josta monet voivat säästää helposti. Ruokamenojen kohdalla kannattaa kuitenkin käydä rajanvetoa liiallisen ja järkevän säästämisen välillä.

– Tekemällä valintoja eri tavalla, ruokakaupassa voi säästää helposti. Lihan kohdalla voi miettiä, mitä ruhon osaa ostaa. Sillä on suuri merkitys, ostatko esimerkiksi sisäfilettä, josta teet pihvejä, vai ostatko edullisempaa lapaa ja haudutat sitä.

Jerkku neuvoo, että kilohintojen seuraaminen kaupassa on oleellista ruokamenoissa säästämisessä.

– Niihin voi asettaa itselleen sopivan kipurajan ja jättää ostamatta sellaiset tuotteet, jotka ylittävät sen. Lisäksi voi tehdä vertailuja eri merkkien välillä. Monesti halvempi merkki vaikkapa kuivatuotteissa tai säilykkeissä on ihan yhtä hyvää kuin kalliimpi.

Myös sesonkituotteita kannattaa hyödyntää.

– Ainakaan ei kannata ostaa ruokaa niin paljon, että sitä menee roskikseen. Ruoan kohdalla se on tyhmintä, mitä voi tehdä.

Liikaa ei kuitenkaan kannata tinkiä, kun ravinnosta on kyse.

– Kannattaa pyrkiä syömään ravitsemuksellisesti hyvää ja terveellistä ruokaa, Jerkku toteaa.

5. Maksa luottokorttivelka kerralla

Muutaman euron lisäsäästön kuukaudessa saa kasaan, kun käyttää luottokorttia viisaasti. Jerkku sanoo, että luotolla hankitut ostokset kannattaa maksaa kerralla pois eräpäivän koittaessa. Kertakirpaisu on monesti parempi ratkaisu kuin maksaa joka kuukausi luottoyhtiölle muutaman euron luotonhoitokuluja.

Vuodessa todellisen vuosikoron aiheuttamista kustannuksista syntyy jo merkittävä summa.

Jerkun mukaan säästöpuuhissa auttaa, kun pitää menoistaan tarkkaa kirjanpitoa.

– Kun sitä käy läpi, voi löytää sellaisia menoja, joista voi helposti säästää.

Tuoreimmat osastosta