Nyt ratkesi vuosien vääntö: Paperilaskusta saa veloittaa erikseen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Nyt ratkesi vuosien vääntö: Paperilaskusta saa veloittaa erikseen

Korkeimman oikeuden mukaan Elisan päätös periä Saunalahden asiakkailta paperilaskusta 1,90 euroa ei ole kohtuuton.

16.8.2016 11:05

Paperilaskusta saa veloittaa erikseen, linjaa Korkein oikeus (KKO). Se kumosi tuomiollaan markkinaoikeuden päätöksen, jolla Elisaa kiellettiin uhkasakon ryydittämänä käyttämästä liittymäsopimuksissa ehtoa, jonka mukaan paperilaskun toimittamisesta veloitetaan 1,90 euron tai sitä suurempi maksu.

KKO toteaa ratkaisussaan, että muualla lainsäädännössä on jo hyväksytty paperi- ja e-laskun mahdollinen hintaero. Korkein oikeus huomauttaa, että kuluttaja voi itse valita laskutustavan. Lisäksi asiakas voi tarvittaessa saada laskun maksuun tarvittavat tiedot tekstiviestillä, jolloin hän ei tarvitse käyttöönsä verkkoyhteyttä.

Markkinaoikeus ei kuitenkaan kieltänyt keväällä 2014 Elisaa laskuttamasta paperilaskuista. Sen jälkeen Elisa laski paperilaskun hintaa 1,89 euroon.

– Maksuttoman sähköisen laskutuksen taustalla voitiin KKO:n mukaan nähdä hyväksyttäviä tavoitteita, kuten ympäristön suojeleminen, tietoyhteiskunnan edistäminen sekä kustannusten minimoiminen. Lisäksi paperilaskuja koskevien maksujen kieltämisen katsottiin saattavan aiheuttaa sen, että kustannukset siirrettäisiin muiden viestintäpalvelujen hintoihin. Tällöin kustannukset tulisivat osaltaan niidenkin kuluttajien maksettavaksi, jotka ovat valinneet vähemmän kustannuksia aiheuttavan laskutustavan, KKO toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?