Palkkaerot jylläävät edelleen: Näin paljon vähemmän nainen tienasi

Yksityisen sektorin kokoaikaisten työntekijöiden keskiansio oli viime vuonna 3 574 euroa kuukaudessa.

16.8.2016 11:35 | Päivitetty 16.8.2016 11:25

Yksityisellä sektorilla työskentelevien miesten keskiansio oli viime vuonna 3 974 euroa kuukaudessa ja naisten 3 151 euroa. Palkkaero miesten hyväksi oli 823 euroa.

Palkkaero on kuitenkin tasaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun naisten keskiansiot ovat nousseet 76:sta 79:ään prosenttiin miesten ansioista, Tilastokeskus kertoo.

Kaikkien yksityisellä sektorilla kokoaikaisessa, kuukausipalkkaisessa työssä olevien säännöllisen työajan keskiansio oli 3 574 euroa kuukaudessa.

Yksityisen sektorin palkansaajien mediaaniansio oli 3 170 euroa. Miesten mediaaniansio oli 3 590 ja naisten 2 812 euroa kuukaudessa. Mediaaniansio tarkoittaa palkkaa, jota enemmän tai vähemmän ansaitsee tasan puolet palkansaajista.

Naisten ja miesten palkkaero näkyy etenkin vanhemmissa ikäryhmissä. Alle 20-vuotiaiden naisten palkat olivat 96 prosenttia samanikäisten miesten palkoista, kun 60–64-vuotiaiden naisten ansiot olivat keskimäärin 75 prosenttia miesten tienesteistä.

Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisista työntekijöistä lähes kolmannes toimii asiantuntijoina. Erityisasiantuntijoita oli neljäsosa ja palvelu- ja myyntityössä olevia viidennes.

Suurimmat palkkaerot naisten ja miesten välillä olivat johtotason tehtävissä. Naisjohtajat tienasivat keskimäärin 14 prosenttia vähemmän kuin miehet.

Ammattiryhmien tarkemmasta vertailusta selviää, että talousjohtajanaisten palkka oli 19 prosenttia pienempi kuin samalla ammattikoodilla luokiteltujen miesten. Mies- ja naiserikoislääkäreiden vastaava palkkaero oli alle prosentin, Tilastokeskus kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?