WSJ: Miinuskorkojen maissa säästetään aiempaa enemmän - Oma raha - Ilta-Sanomat

WSJ: Miinuskorkojen maissa säästetään aiempaa enemmän

Keskuspankkien päätökset korkojen painamisesta miinukselle herättävät jälleen uusia epäilyksiä. Nyt on alettu saada viitteitä siitä, että miinuskorot eivät toimisi odotetusti, sillä monet ihmiset sekä yritykset näyttävät alkaneen säästää aiempaa enemmän kuluttamisen sijaan.

9.8.2016 10:44

Tuoreet taloustiedot kertovat, että kuluttajat säästävät aiempaa enemmän esimerkiksi jättitalouksissa Saksassa ja Japanissa. Euroalueen ulkopuolisissa miinuskoron maissa Tanskassa, Sveitsissä ja Ruotsissa säästöt ovat korkeimmalla tasollaan sitten vuoden 1995, jolloin OECD alkoi kerätä niistä tietoja, talouslehti The Wall Street Journal (WSJ) kertoo.

Käytökseen voi olla ekonomistien mukaan monia syitä. Ihmisillä on enemmän ylimääräistä matalan inflaation vuoksi, ja vanhentuva kansa on taipuvaisempaa säästämään. Lisäksi keskuspankit ovat saattaneet epäonnistua toimiensa selittämisessä.

Osa ekonomisteista ja pankkiireista arvioi, että negatiiviset korot kielivät pelosta, joka liittyy kasvunäkymiin ja keskuspankkien kykyyn hallita tilannetta.

– Ihmiset lainaavat ja kuluttavat enemmän ainoastaan silloin, kun he luottavat tulevaisuuteen, kommentoi strategi Andrew Sheets Morgan Stanleylta WSJ:lle. Miinuskoroille siirtyminen kuitenkin syö hänen mukaansa tätä luottamusta.

Ruotsin SEB:n johtava valuuttastrategi Carl Hammer arvioi, että korkojen viesti kuluttajille on väärä, sillä on se on kriisiajan toimenpide.

WSJ:n haastattelujen mukaan näkemykset eivät mene aivan pieleen. Tukholmalaisella lehtikioskilla työskentelevä 63-vuotias Lasse Boman ainakin sanoi lehdelle pitävänsä ajatusta miinuskoroista outona. Hän kertoo haluavansa nyt säästää enemmän eläkepäiviä varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?